Witam
Chcialbym zrobic komputerek samochodowy, potrzeba mi dokladnego wskazania przebytej drogi przez auto (wyliczanie m.in. chwilowego spalania). Wiem, ze w taki uklad sa wyposazone aktualnie samochody (w koncu teraz predkosciomierze sa cyfrowe). Problem to gdzie szukac takiego sygnalu i jaki on ma format (nap, tzn. wiem ze to sa serie impulsow z przekladni - iles na obrot, ale ile to bedzie na min., okolice - zeby wiedziec z jaka czestotliwoscia ewentualnie probkowac). Problem dotyczy VW Polo 98r.
Pytanie drugie. Po odnalezieniu, aby nie oglupic komputera samochodewogo, jakies pomysly co do podlaczenia sie do instalacji samochodowej bez jej obciazania i nie zaklocania przesylanych sygnalow.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPrzetwornik drogi w aucie. Gdzie sygnal i jaki format.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Przetwornik drogi w aucie. Gdzie sygnal i jaki format.
Nie wiem jak jest w tym Polo, jesteś pewny, że nie ma tam mechanicznej linki? Jeśli nie ma, to żaden problem. Jeśli jest, trzeba wykombinować jakiś impulsator, były takie w sprzedaży.... wiem ze to sa serie impulsow z przekladni - iles na obrot, ale ile to bedzie na min., okolice - zeby wiedziec z jaka czestotliwoscia ewentualnie probkowac). Problem dotyczy VW Polo 98r. ...
Reszta to nietrudna arytmetyka.
Re: Przetwornik
Jestem pewien, ze nie ma linki a problem jest, jak napisalem ze znalezieniem w samochodzie tego sygnalu.
Re: Przetwornik
Według mnie przy skrzyni biegów powinien być impulsator z dwoma albo trzema kabelkami. Odwiedzę warsztat i spróbuję dowiedzieć się szczegółów.... a problem jest, jak napisalem ze znalezieniem w samochodzie tego sygnalu.