Drodzy forumowicze,
Wiem że temat często powtażany, ale mam nadzieje, że mimowszystko ktoś mi pomoże.
Problem polega na tym, że muszę zaprojektować zasil. awar. to systemu zasilanego z 24V.
Obciążenia do 5A(24V)
Czas podtrzymania >=3h
Nie miałem jednak dotychczas styczności z obsługą akumulatorów (nawet nie bardzo się mogę połapać czym się różnią aku. litowe, wodorkowe, jonowe, żelowe itd).
Doradźcie mi jakiego aku. użyć, i jak zrobić układ ładowania (albo gdzie można o tym poczytać).
P.S.
Oczywiście wymiary aku. w granicach rozsądku bo aku. od TIR'a nie zmieszczę w obudowie
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZasilanie awaryjne 2x12V ... pomocy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Jeśli prądy 5A to akumulatory kwasowe ewentualnie żelowe (ale żele są droższe). Jeśli chodzi o samoczynne ładowanie akumulatorów, to ja miałem podobny problem z moją pracą dyplomową (oświetlenie awaryjne) ostatecznie zamontowałem ładowarkę do żelowych akumulatorów opisaną w EdW 9/99. Ma ona wydajność 2A więc teoretycznie maksymalna pojemność aku to 20Ah, ale ja miałem aku 45Ah i działa do dziś (od 2000 roku)