Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak zrobić sterownik silnika z dysku twardego?

michalxb
-
-
Kontaktowanie:
Jak zrobić sterownik silnika z dysku twardego?

Postautor: michalxb » 4 sty 2005, o 21:46

Włąsnie, jak pisałem wyżej chciałbym zrobić sobie sterownik silnika z dysku twardego,
silnik ten pochodzi od bardzo starego segatea jakieś 1,5 GB :-)
jest rozwalony i pomyślałem że miło byłoby coś z niego wydobyć, cała mechnika działa (otwierałem i sprawdzałem, ale najzwyczajniej ma bad sectory kturych sie nie da usunąć:-)
ale mały dysk wiec nie szkoda :-D
no, i teraz chciałbym mieć możliwość puszczenia tego dysku na ciągłą pracę (z otwartą obudową, tak żeby bebechy widać było :-)).
wykorzystałem najpierw elektronikę z tego dysku która równierz ejst ok i włączyłem na zasilaczu komterowym, chodziło wszystko ładnie ale po kilku sekundach przestawało sie kręcić po czym znowu po 15 s. zaczynało i tak z 5 razy po czym zatrzymywał się i koniec.
ustawianie głowicy w różnych pozycjach nic nie pomogło :-(
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

POzdrawiam

Awatar użytkownika
jaglarz
-
-
Kontaktowanie:

Silnik

Postautor: jaglarz » 4 sty 2005, o 23:49

Temat o silnikach krokowych był omawiany tutaj viewtopic.php?t=11499

Awatar użytkownika
ucy74
-
-

Re: Silnik

Postautor: ucy74 » 5 sty 2005, o 00:22

Temat o silnikach krokowych był omawiany tutaj...
Sorry, ale to nie to. Człowiek pisze wyraźnie o HDD a nie o FDD. Sterowanie samym silnikiem to sterowanie krokowcem w układzie gwiazdy lub trójkąta. A elektronika to zupełnie inna bajka...

Awatar użytkownika
jaglarz
-
-
Kontaktowanie:

Nie to ??

Postautor: jaglarz » 5 sty 2005, o 03:36

Będę polemizował z przedmówcą. W/g mnie autor tematu nie chce dysku przywracać do pierwotnego stanu, tylko chce aby silnik obracał się np. nonstop. Po co mordować się z oryginalnym sterownikiem, skoro można spróbować zastosować/zmodyfikować jakiś inny sterownik. I dlatego myślę że powinien zapoznać się z uwagami zawartymi pod powyższym linkiem.
Zresztą niech michalxb sprecyzuje swoje oczekiwania.

michalxb
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: michalxb » 5 sty 2005, o 16:29

No tak chce żeby się kręcił non stop ale nie moge nic znaleźć odnośnie silników z (tak myślę) 3 elektromagnesami, zdaję sobie sprawę że jest to silnik krokowy tylko że do stanradrowych są chyba cztery kable.

Awatar użytkownika
ucy74
-
-

Postautor: ucy74 » 5 sty 2005, o 16:46

...chce żeby się kręcił non ...
Obadaj: HDD Motor

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”