Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

USB,wykonanie w sprzęcie, w którym go nie ma

Sigmut
-
-
USB,wykonanie w sprzęcie, w którym go nie ma

Postautor: Sigmut » 10 gru 2004, o 21:49

Witam serdecznie.
Proszę o radę w następującej kwestii.
Czy istnieje jakieś sensowne rozwiązanie, aby w laptopie nie posiadającym portów USB coś takiego;zainstalować;. W grę nie wchodzą obecnie sprzedawane kontrolery USB na kartach PCMCIA, ponieważ wymagana jest obsługa CardBus, czego sprzęt ten nie posiada. Jedynym rozwiązaniem mogłoby być nabycie takowego kontrolera do slotów 16 bitowych. Kiedyś widziałem takowe PCMCIA z USB 1,1, teraz, kiedy potrzebuję to jak na złość niema w komisach czy allegro.
Czy ktoś z Was próbował taki problem rozwiązać? Może istnieje gotowe rozwiązanie podłączenia swego rodzaju konwertera np. poprzez LPT albo COM? Nie zależy mi na osiągach, lecz na posiadaniu samego faktu istnienia USB, aby była możliwość podłączenia urządzeń wymagających tego interfejsu.
Bardzo proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 11 gru 2004, o 01:20

Masz małe szanse (moim zdaniem) na rozwiązanie problemu. Jeżeli chcesz zastosować rozwązanie nietypowe, to będziesz musiał dopisać kawałek softu do tego nietypowego sprzętu, to to już jest wyższa szkoła jazdy.

LucASWw
-
-

Re: USB,wykonanie w sprzęcie, w którym go nie ma

Postautor: LucASWw » 12 gru 2004, o 09:28

czego sprzęt ten nie posiada.
A sprawdzałeś na stronie producenta notebook'a, czy nie ma aktualizacji BIOS'u zawierającego obsługę PCMCIA CardBUS?
Może istnieje gotowe rozwiązanie podłączenia swego rodzaju konwertera np. poprzez LPT albo COM.
Jeżeli chodzi o sprzęt to już to odpada, bo COM i LPT mają za małą przepustowość.

Wacek
-
-

USB

Postautor: Wacek » 13 gru 2004, o 03:44

Czesc
W tej chwili mozna kupic " adaptery" port szeregowy - USB. Koszt 30 CAD plus tax czyli 34.50. Mowie o mozliwosciach w Toronto w Kanadzie. Szybkosc jest taka jak "serial port"
Pozdrowienia

Sigmut
-
-

Postautor: Sigmut » 14 gru 2004, o 18:36

Witam.
Dziękuję za zainteresowanie, u producenta (California Acces) pytałem,ale wyszedł wielki guzik,czasami mam wrażenie że rozmawiam z przypadkowym człowiekiem. Na szybkości transferu mi specjalnie nie zależy byle bym mógł podłączyć urządzenie do komputera a ściślej chodzi mi o aparat fotograficzny.
Kiedyś widziałem na Allegro kontrolery USB na karcie PCMCIA do slotów 16 bitowych i głupi byłem że nie kupiłem na zapas, teraz było by jak znalazł.
Widziałem w ofercie AVT do samodzielnego montarzu konwertery COM <> USB myślałem że to uratuje mi skórę ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy właściwie interpretuję tą ofertę.
Może ktoś z Was lub znajomych ma na zbyciu kartę PCMCIA (bo chyba to najrozsądniejsze rozwiązanie) do starych laptopów.

LucASWw
-
-

Postautor: LucASWw » 17 gru 2004, o 15:15

Może skontaktuj się z firmą phoenix www.phoenix.com . Może posiadają dokumentację twojego notebook'a i będą mogli dorobić do BIOSu obsługę CardBUS.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”