Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak zmniejszyc dlugosc sygnalu???

Awatar użytkownika
ZenObi
-
-
Jak zmniejszyc dlugosc sygnalu???

Postautor: ZenObi » 23 lis 2004, o 23:08

Zagadnienie jest takie - mam prostakatny sygnal o f=5 hz, wychodzacy z kostki CMOS 4013, o amplitudzie ok 8V:
____-------______-------______-------__

Chcę z niego zrobić cos takiego:

____--__________--_________--______

Ma to sterowac generatorem sygnalu akustycznego.

Chcialem zapytac poważnych forumowiczow :) jak to zrobic najprosciej? Mialem wizje z kondensatorem i rozladowywaniem w jakims czasie, ale to wychodzi tak:

___/\____

wiec sie nie nadaje do sterowania nastepnych kostek.
I pytanie nr 2: chcialbym miec taki generator w prostym ukladzie, aby nie bawic sie w dwa tranzystory, piec kondensatorow i trzysta milionow rezystorow. Jest cos takiego?

Przy okazji pytanie nr 3: czy z jednego wyjscia z 4013-tki moge podlaczyc bezposrednio trzy inne uklady z grupy 40--? Z porownania pradow wejsciowych i wydajnosci pradowej wyjscia wychodzilo mi, ze powinno dac rade, ale jestem poczatkujacy i mam prawo sie mylic:)

Mirek
-
-

Postautor: Mirek » 24 lis 2004, o 11:37

Witam

Aby zmniejszyc - zmienić długość sygnału zastosuj multiwibrator (stała R C decyduje o sygnale wyjściowym) np 4047, 4528.
Polecam literaturę o Cmosach

Pozdrawiam

PeS
-
-

Postautor: PeS » 25 lis 2004, o 00:08

zastosuj multiwibrator monostabilny wyzwalany zboczem narastającym np. układ CD4047

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”