ale MOGA istniec roznice w roznych seriach wiec zalezy mi na opinii kogos, kto podkrecal wiele avrow. mamy tu jak by nie patrzec do czynienia ze statystyka, skoro producent nie daje juz gwarancji.
Oczywiście, że istnieją różne fmax różnych serii, ale i tak to daje niemiarodajne korzyści. Zysk częstotliwości jest tylko kilka MHz, a ryzyko duże, bo w skrajnym przypadku można spalić niezbyt taniego procka. Statystycznie AVR'a można rozpędzić do około 20MHz bez straty na uszkodzenie procesora. Próba powodzenia takiego zastosowania wzrasta, kiedy użyje się procka przystosowanego do zastosowań przemysłowych, czyli chyba, ze serii A, J i P? Ale i tak to nie jest regułą, bo zdażyły mi się egzemplarze, które nie chciały się w ogóle podkręcić.
Nie jestes osoba ktora podkrecala wiela avrow, wiec po co odpowiadasz?
Podkręcałem:
seria 90S: 1200, 2313, 2323, 2343, 4433, 8515, 8535, 8536
ATMEGA: 8, 16, 128, 169
ATTiny: 12, 15, 26
No nie wiem, czy to nie jest wiele.
wlasnie po to, ze z roznych wzgledow tyle to nieco za malo - wlasnie, nie na tyle bardzo aby siegac po cos potezniejszego (i drozszego), ale nieco za malo.
Za mało? Sięgnij po ATThumb, myślę, że AT91M55800A powinno Ci wystarczyć. Architektura 32bitowa, fmax 33MHz, pewnie dało by się podkręcić do 50MHz. Cena 60PLN u polskiego dystrybutora ATMEL'a. Minimum 4razy szybszy przy takiej samej czestotliwości od AVR'a. No i oczywiście oferujący więcej dla programisty niż rodzina AVR.