Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Czytnik kart transpoderowych uniqe

jvc
-
-
Kontaktowanie:
Czytnik kart transpoderowych uniqe

Postautor: jvc » 20 wrz 2004, o 14:45

WITAM.
Posiadam czytnik kart transpoderowych(125kHz) i zastanawiam się jak można zwiększyć zasięg tego czytnika? Czy robić to poprzez zwiekszenie zasilania anteny czy inaczej?

Awatar użytkownika
Maybe
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Maybe » 21 wrz 2004, o 10:38

Z grubsza zasadę działania UNIQUE można opisać tak: czytnik wysyła falę nośną, którą odbiera transponder. Po zgromadzeniu odpowiedniej ilości energi, transponder odpowiada modulując amplitudowo nośną.
Tak, więc zwiększenie zasięgu (zależy o jakiej odległości mówimy) polega na wyposażeniu czytnika w odpowiedni blok nadawczo - odbiorczy. Bardzo ważna jest również antena! Samo podniesienie napięcia zasilającego to może być za mało, ale jest jedną z dróg zwiększenia energii dostarczanej do anteny.

Maybe

jvc
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: jvc » 21 wrz 2004, o 12:28

Odległść jaką chciałbym uzyskać to 30 CM do 50 CM MAX .A układ nadawczo odbiorczy jest złożony z dwóch tranzystorów od plusa kluczowanych prosto zprocesorka a dół anteny przez oporek do masy z odczepem do wzmacniacza operacyjnego przez kondensatorek.Pozdrawiam JVC

Awatar użytkownika
Maybe
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Maybe » 21 wrz 2004, o 23:28

Uzyskiwałem zasięg 30cm dla anteny o średnicy 14cm i czytnika zbudowanego na U2270B zasilanego napięciem 8V. Nie można jednak powiedzieć, aby był to zasięg "pewny". Znacznie lepiej działało 15..20cm. Z tego, co piszesz masz dosyć duże pole manewru. Proponuję poeksperymentować i nie zapominać o antenie ;-)

Maybe

jvc
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: jvc » 24 wrz 2004, o 10:52

OK.Zaczne od wymiany tranzystorów , no i podniosę napięcie?

jvc
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: jvc » 27 wrz 2004, o 16:33

Niestety nie poszło - zasięg bez zmian.Zwiększyłem napięcie z 8V na 12V i nic no i wymieniłem tranzystory.Brak mi pomysłu co dalej????

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”