Witam!
Poszukuję projektu zamieszczonego bodajże w ep lub edw a mianowicie jakis wyswietlacz i sterowanie cd-romem jako odtwarzaczem audio. bardzo prosilbym o przesłanie go na maila d.s.records@wp.pl
Drugi problem to::
otrzymalem sprawny dysk twardy 40gb i chcialbym go zamontowac w moim kompie lecz komputer ten jest dość wiekowy (pIII 450mhz,384mb sdram,płyta ivill do serwera z obsługą SCSI a dyski ide sa podlaczone tasma z grubymi zylami jak do stacji dyskietek). gdy podlaczam go to moj komputer go nie widzi(powiedziano mi ze bios nie obsługuje tak dozych dyskow i musze kupis szybszy interfejs na PCI) Czy posiada ktos moze schemat takiego interfejsu lub wie jak zaradzic temu problemowi??
dziekuje z gory
dsrecordss
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięposzukiwania i pytanie w jednym
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- dsrecordss
- -
- Kontaktowanie:
Odnośnie drugiego problemu : jeżeli BIOS nie obsługuje tak dużych dysków to poszukaj w necie nowszej wersji BIOSa do tej płyty. Jeżeli nie znajdziesz, to trudno. A interfejsu na PCI samodzielnie nie zrobisz - zbyt skomplikowane. A gotowy kontroler kosztuje kilkadziesiąt zł. Ewentualnie możesz zworką na dysku ustawić ograniczenie pojemności do 32GB, ale wtedy tracisz 8GB pojemności.
Ja mam taki kontroler (nawte chyba ze dwa) i mogę sie "tanio dogadać"
Jeden firmy:
Silcone Image - http://img.allegro.pl/photos/oryginal/3 ... 3/31309396
a drugi:
Hihg Point (ponoć dużo lepszy od wymienionego wyżej)
Są na 100% dobre.
Jeden ma napis :Ultra ATA/100 CMD649
A drugi to chyba ATA/133 ale na 100% nie wiem.
Jak coś zapraszam na priv.
Jeden firmy:
Silcone Image - http://img.allegro.pl/photos/oryginal/3 ... 3/31309396
a drugi:
Hihg Point (ponoć dużo lepszy od wymienionego wyżej)
Są na 100% dobre.
Jeden ma napis :Ultra ATA/100 CMD649
A drugi to chyba ATA/133 ale na 100% nie wiem.
Jak coś zapraszam na priv.