Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

UPS do systemu mikroprocesorowego

zybi
-
-
UPS do systemu mikroprocesorowego

Postautor: zybi » 9 wrz 2004, o 15:42

Buduje uklad ktory ma byc zasilany z sieci. Dodatkowo posiadac ma zasilanie awaryjne w postaci 4 akumulatorow NiMH 1,2V. Układ ma normalnie pracować na zasilaniu sieciowym,
jeżeli zabraknie prądu ma się przełączyć na zasilanie akumulatorowe. Po przywróceniu pradu w sieci zasilanie podstawowe wlaczy sie automatycznie, a akumulatory odłączą. Przy pracy na zasilaniu podstawowym akumulatory mają być doładowywane, aby stale były pełne i gotowe do użycia. Czy ma ktoś schemat takiego zasilania awaryjnego albo pomysł jak je wykonać?
Znalazłem kit avt-2290 jednak on obsluguje akumulatoru NiCd.
Dziekuję za pomoc.

Dawid Wachowicz
-
-

Awryjne zasilanie układów mikroprocesorowych

Postautor: Dawid Wachowicz » 18 wrz 2004, o 13:46

Coś takiego było opisane w jednym z numerów EDW, chyba przy okazji jakiegoś zegara. Poszukam i dam znać.
Nara :)

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 18 wrz 2004, o 14:07

Witam!
Jest bardzo proste i skuteczne rozwiązanie tego problemu, potrzebna jest tylko dioda i rezystor. Diode podłącza sie równolegle z rezystorem i z jednej strony podłącza sie punkt zasilania układu a z drugiej baterie akumulatorów. Dioda powinna mieć jak najmniejszy spadek napięcia w kierunku przewodzenia.

Dawid Wachowicz
-
-

UPS do systemów cyfrowych

Postautor: Dawid Wachowicz » 18 wrz 2004, o 17:29

To zowu ja. Znalazłem EDW 9/98 str.59 tytuł "UPS do systemów cyfrowych". Jeśli nie posiadasz tego numeru daj znać to wyślę artykuł e-mailem.

PS
Nie jestem pewien czy z tą diodą to dobry pomysł.
Ten układ przynajmniej kontroluje stan naładowania akumulatorków, i wrazie potrzeby je doładowuje. Poza tym sama konstrukcja równierz nie jest skomplikowana, poza typowymi elementami elektronicznymi (rezystory, kondensatory i tp.) do budowy wykorzystano dwa stabilizatory napięcia, (7805 i 78L09) oraz układy 4060, 4011, TL081, LM385.

avr_elektronik
-
-

Postautor: avr_elektronik » 1 mar 2006, o 14:03

witam czy posiad ktos moze ten numer edw ?? lub schemat jakiejs innej ładowarki

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 10 mar 2006, o 22:40

Czy te opampy właśnie panują nad tym, aby akumulatr nie był ładowny jak nie potrzeba? Ja to widzę w taki sposób, ze komparator cały czas "obserwuje" napięcie na bateriach, jak jest za niskie to ładuje, jak wystarczające to odcina obwód ładowania.

Josep
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Josep » 12 mar 2006, o 23:55

Budowa tzw. UPS dla mikrokontrolera była opisana w EP 3/2003 pt:"Podstawy projektowania systemów mikroprocesorowych część 1".

Pozdrawiam
Józef

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”