Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Detekcja odebrania telefonu

elemid
-
-
Kontaktowanie:
Detekcja odebrania telefonu

Postautor: elemid » 8 wrz 2004, o 18:24

Witam serdecznie.

W centrali alarmowej f-my SATEL CA-10 zrealizowano detekcję odebrania
telefonu, po którym następuje przekazanie komunikatu głosowego. Czy ktoś wie, w jaki sposób można by zrealizować skuteczną detekcję odebrania telefonu, tak jak w przypadku satela?

Ma ktoś pomysł na realizację tego np. z 2051 i Bascomem?

pzdr
Mariusz

ed-ek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: ed-ek » 10 wrz 2004, o 08:38

W stanie spoczynku na linii telefonicznej w zależności od systemu występuje napięcie 24,48,60V.Po podniesieniu słuchawki napięcie spada do 7 - 10V.Łatwo to zdetekować i wykorzystać.

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 10 wrz 2004, o 08:54

W stanie spoczynku na linii telefonicznej w zależności od systemu występuje napięcie 24,48,60V.Po podniesieniu słuchawki napięcie spada do 7 - 10V.Łatwo to zdetekować i wykorzystać.
Koledze elemid chodzi chyba o coś innego - jak od strony wywołującego stwierdzić, że wywoływany podniósł słuchawkę, aby móc mu przekazać komunikat głosowy.

Awatar użytkownika
Agrest
-
-

Postautor: Agrest » 10 wrz 2004, o 09:05

Po odebraniu połączenia jest naliczany pierwszy impuls taryfikacyjny. Centrala informuje o tym przez "odwrócenie pętli" (zamiana polaryzacji linii), albo impulsy teletaksy (16 kHz).
PozdrA

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 10 wrz 2004, o 09:07

Po odebraniu połączenia jest naliczany pierwszy impuls taryfikacyjny. Centrala informuje o tym przez "odwrócenie pętli" (zamiana polaryzacji linii), albo impulsy teletaksy (16 kHz).
PozdrA
W sumie masz rację, ale żeby aktywować teletakse trzeba nieźle się naprosić w TP (wiem z doświadczenia), a odwracanie polaryzacji nie każda centrala oferuje.

Awatar użytkownika
Agrest
-
-

Postautor: Agrest » 10 wrz 2004, o 10:27

Nie jestem ekspertem i mogę się mylić, ale wydaje mi się, że operator ma obowiązek wystawić na linii impulsy taryfikacyjne w taki, czy inny sposób (odwrócenie, lub teletaksa).

Odwrócenia pętli nie ma na centralach abonenckich, bo nie może być. To może realizować jedynie operator. I tu może być problem, jeżeli urzadzenie elemida ma działać spod PABX-a.

Nie wiem też jak wygląda sprawa sygnalizacji na zabytkach, jak Czcigodny Strowger, czy Szacowna Pentaconta. Tu może być drugi problem.

PozdrA

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 10 wrz 2004, o 10:35

Nie jestem ekspertem i mogę się mylić, ale wydaje mi się, że operator ma obowiązek wystawić na linii impulsy taryfikacyjne w taki, czy inny sposób (odwrócenie, lub teletaksa).
Owszem, ma obowiązek i robi to nieodpłatnie. Ale w mojes szkole, aby załatwić teletakse (w celu przetestowania pracy dyplomowej - Rejestrator telefoniczny) nauczyciel musiał kilkakrotnie interweniować w TP. Dopiero ostre wyrażenie swojego stanowiska sprawiło, że teletaksa została uruchomiona (z oporami, jak zwykle w TP - pani z "BlueLine" nawet nie wiedziała co to "teletaksa").

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-

Re: Detekcja odebrania telefonu

Postautor: Tomasz Gumny » 10 wrz 2004, o 11:11

Czy ktoś wie, w jaki sposób można by zrealizować skuteczną detekcję odebrania telefonu, tak jak w przypadku satela?
Zastanów się czy to jest naprawdę potrzebne. Po wybraniu numeru możesz od razu nadawać komunikat i nikomu to nie będzie przeszkadzało. Odbierający i tak musi w jakiś sposób (np. kodem w DTMF) potwierdzić odebranie powiadomienia - dopiero wtedy możesz przestać gadać i się rozłączyć. Brak potwierdzenia po określonym czasie powinien w każdym wypadku powodować wybranie kolejnego numeru z listy powiadomień.
Jeśli się jednak upierasz przy detekcji początku rozmowy, to istnieje kilka kryteriów:
1. odwrócenie biegunowości w pętli abonenckiej
2. sygnał teletaxy
3. analiza sygnałow tonowych (marszrutowanie -> zwrotny dzwonienia)
Niestety żaden punkt nie daje 100% pewności. Odwrócenie biegunowości jest coraz rzadziej spotykane, teletaxę trzeba wykupić i można przegapić, sygnały tonowe mogą być zakłócone a przy szybkim podniesieniu można ich nie wykryć. W sumie naprawdę nieistotne jest kiedy zaczniesz nadawać, ważne jest potwierdzenie, że ktoś uprawniony tego wysłuchał.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”