Witam.
Potrzebuje zrobic klucz przy nap ok 5V.
Prad do 1A
Oczywiscie rezystancja przewodzenia jak najmniejsza aby spadkow nie bylo.
Sterowanie:
- 0 - klucz przewodzi
- 1 - klucz zatkany
Jaki tranzystorek polecacie?
Powiem szczeze ze moja wiedza o tr. unipolarnych jest niewielka i nie mam czasu w tej chwili sie douczas a pilnie tego potrzebuje.
I jeszcze takie pytanie czy rezystancja pzewozenia bedzie zalazna od nap bramki? Tzn. czy jak dam nie 0V tylko np 1V to spadek nap. na tranzystorze mi wzrosnie?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKlucz przy 5V na tranzystorze mos
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Są w tym przypadku dwie możliwości:
1. Po zanegowaniu sygnału zastosować tranzystor BUZ11 lub IRF950 (kanał N) źródłem do masy dren steruje odbiornikiem podwieszonym do +VCC
2. Bezpośrednio na tranzystor IRF4950 (kanał P) sródło podwieszone do zasilanie układu strojącego wyjście dren odbiornik do masy.
1. Po zanegowaniu sygnału zastosować tranzystor BUZ11 lub IRF950 (kanał N) źródłem do masy dren steruje odbiornikiem podwieszonym do +VCC
2. Bezpośrednio na tranzystor IRF4950 (kanał P) sródło podwieszone do zasilanie układu strojącego wyjście dren odbiornik do masy.