Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięsterownik wentylatora do pieca miałowego
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Potrzebuję zrobić cos takiego. Powiniem mierzyć temperaturę spalin (termistor , termopara? ok 500 oC). jesli temp spadnie (piec wygasa) włacza wentylator piec sie rozpala osiąga temperature i wentylator sie wylacza. jak cos takiego zrobic?

Zrobiles prace dyplomowa ze sterowaniem na uProcesorze mozesz do swojego sterowani wentylatora wykorzystac rowniez CPU. Rozwiazan jest cala masa i kazdy moze Ci zaproponowac cos innego.

W fabrycznych tego typu sterownikach nie mierzy się temperatury spalin tylko tm. wody wychodzącej z pieca. Widziałem nie jedno takie rozwiązanie, sprawują się znakomicie. Mierzenie tm. wody za pomocą czujnika(np. LM335,LM35) podpiętego do rury z wodą jest o wiele prostrze i tańsze niż mierzenie tm. spalin. Do sterowania wystarczy komparator z oampem, z odpowiednią histerezą, do tego triak i sterownik gotowy. Warto jeszcze pomyśleć o całkowitym wyłączeniu wentylatora i pompy gdy w piecu skończy się miał, do tego wystarczy jeszcze jeden oamp, który "stwierdzi" że tm. spadła tak znacząco że w piecu napewno juz się nie pali.
- dsrecordss
- -
- Kontaktowanie:
Witam,
w załaczniku jest uklad ,który wygrzebalem w moich zasobach
myślę , że będzie przydatny w rozwiazaniu tego problemu
pozdrawiam
dsrecordss
w załaczniku jest uklad ,który wygrzebalem w moich zasobach
myślę , że będzie przydatny w rozwiazaniu tego problemu
pozdrawiam
dsrecordss