Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProsty mrygacz - nie mryga?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Wykonałem taki oto układzik:
http://www.eres.w3.alpha.pl/index1.php?text=34
(R3 i R4 to w moim przypadku 1k)
W założeniu ma to mrygać z częstotliwością 1/2 Hz. A mnie się tylko świeci. Tak zwyczajnie. Jak podłączam do napięcia 5V tylko trochę słabiej świecą.
Co jest?
Wykonałem to na płytce Um-8. Jak wyjmuję chipa to przestaje się świecić, zakładam że z chipe wszystko w porządku, ewentualnie kupię drugi, taki sam dla porównania. Czy to może być problem z kondensatorami? Jeden musiałem przelutowywac, gdyż się zagapiłem i wlutowałem odwrotnie, ale jakbym jeden zniszczył to mrygałaby tylko jedna diodka, prawda?
http://www.eres.w3.alpha.pl/index1.php?text=34
(R3 i R4 to w moim przypadku 1k)
W założeniu ma to mrygać z częstotliwością 1/2 Hz. A mnie się tylko świeci. Tak zwyczajnie. Jak podłączam do napięcia 5V tylko trochę słabiej świecą.
Co jest?
Wykonałem to na płytce Um-8. Jak wyjmuję chipa to przestaje się świecić, zakładam że z chipe wszystko w porządku, ewentualnie kupię drugi, taki sam dla porównania. Czy to może być problem z kondensatorami? Jeden musiałem przelutowywac, gdyż się zagapiłem i wlutowałem odwrotnie, ale jakbym jeden zniszczył to mrygałaby tylko jedna diodka, prawda?
- Krzysztof Gorski
- -
- Kontaktowanie:
Czy masz tester stanow logicznych ktory wykrywa na przyklad zbocze opadajace? Bo w ten sposob mogbys sprawdzic czy uklad generatora pracuje. Jesli tak (generator pracuje) to znaczy ze sa zle dobrane elmenty. To ze ma wypelnie 1/2 spowodowane jest jednakowa pojmnoscia kondensatorow sprobuj wstawic w miejsce jednego znich kondensator o pojemnosci 10 razy wiekszej i zobacz czy jedna swieci slabiej bo wypelnienie powinno byc 1/10. Jesli tak to metoda prob i bledow (wstawiajac rozne wartosci R i C) osiagniesz swoj efekt. Zakladam ze nie pomyliles sie z roztawieniem nozek scalaka
To naprawde źle zrobiłeś...kup nową kostke i pamietaj....Nigdy niepodłaczaj na jak czegos nie wiesz...Takie pomyłki sa niedopuszczalne z jasnych względów.Kurde, jak podłączam tak jak mówiłeś to nadal świecą sobie w najlepsze ani śladu mrygania, gdy podłączam odwrotnie to gasną całkowicie.
Zgubiłem się teraz.
Czyli świecić będzie jak podłączę tak:
__
/__\
| |
| |
| |
| |
|
+ -
|||||||
|||||||
|||||||
|||||||
|||||||
czy tak:
__
/__\
| |
| |
| |
| |
|
- +
|||||||
|||||||
|||||||
|||||||
|||||||
Sorry za niezrozumienie sprawy ale ciągle ma z tym problem.
BTW: Tak, wiem, że się spali po podłączeniu do 9V, ale nie o to chodzi.
__
/__\
| |
| |
| |
| |
|
+ -
|||||||
|||||||
|||||||
|||||||
|||||||
czy tak:
__
/__\
| |
| |
| |
| |
|
- +
|||||||
|||||||
|||||||
|||||||
|||||||
Sorry za niezrozumienie sprawy ale ciągle ma z tym problem.
BTW: Tak, wiem, że się spali po podłączeniu do 9V, ale nie o to chodzi.
Wreszcie mi się udało zbudować coś co działa.
Mianowicie http://www.republika.pl/tedobczyce/04.html
Trzecie podejście do mrygacza udane! Chyba mnie płytki uniwersalne i CMOSy nie lubią, gdyż ten mrygacz zrobiłem na drucikach i jak widać na schemacie na tranzystorach.
Mianowicie http://www.republika.pl/tedobczyce/04.html
Trzecie podejście do mrygacza udane! Chyba mnie płytki uniwersalne i CMOSy nie lubią, gdyż ten mrygacz zrobiłem na drucikach i jak widać na schemacie na tranzystorach.
Wiem ze napisales ze sie spali ale chce to podkreslicz bo jak ktos nowy bedzie czytal i przeczyta nie uwaznie moze sie zasugerowac Twoimi rysunkami z bateria....BTW: Tak, wiem, że się spali po podłączeniu do 9V, ale nie o to chodzi.
Tutaj byl poruszany podobny watek moze sie przydac
viewtopic.php?t=9894
Ps. Gratuluje i powodzenia z nowymi ukladami