Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTachograf jak zrobić?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
w jakim sensie mam "wykadrować schemat"?;>
- Tomasz Gumny
- -
Re: Tachograf jak zrobić?

chodziło o coś takiego?:)
- Tomasz Gumny
- -
Myślałem raczej o przycięciu obrazka do obrysu schematu, ale teraz jest nawet lepiej, bo schemat jest bardziej czytelny i znajdzie się miejsce na opis LED-ów i przycisków.
W którym momencie R1 podskoczył do 100k?
W którym momencie R1 podskoczył do 100k?
pomylilo mi sie juz poprawilem

Czy dobrze dobrałem wartosci elementów?
Mam jeszcze jedno pytanko. Skąd można pobierać dane o prędkości pojazdu? Tu chodzi o teoretyke nie praktyke więc może to być tachograf tylko gdzie można przeczytać o tym jakie impulsy daje tachograf i jak one wyglądają żeby można było liczyć średnią prędkość?
- Tomasz Gumny
- -
Pokaż jak liczyłeś, to sprawdzimy.Czy dobrze dobrałem wartosci elementów?
Kiedyś wystarczyłby halotron przy magnesie w prędkościomierzu, ale teraz zapewne nic takiego tam nie znajdziesz.Skąd można pobierać dane o prędkości pojazdu?
Z doświadczenia powiem tak:
Aby zamontować taxametr w Mercedsie W124 z roku 1987, trzeba było przeciąć linkę między skrzynią biegów a prędkościomierzem i tam wstawić ( po niemiecku, Ipmulsgäber ) po naszemu nie wiem.
Podłącza się do niego 12V zasilania i pozostałe dwa przewody to prostokątny sygnał o częstotliwości proporcjonalnej do prędkości. No tak; tak było kiedyś. W nowoczesnych pojazdach nie wiesza się nic na lince prędkościomierza bo jej niema. Bezpośrednio w skrzynię biegów jest montowany (Ja go nazwę impulsatorem) który pluje na wyjściu formy i częstotliwości przyjazne do obróbki.
Prędkość = Częstotliwość (prostokąt)
Aby zamontować taxametr w Mercedsie W124 z roku 1987, trzeba było przeciąć linkę między skrzynią biegów a prędkościomierzem i tam wstawić ( po niemiecku, Ipmulsgäber ) po naszemu nie wiem.
Podłącza się do niego 12V zasilania i pozostałe dwa przewody to prostokątny sygnał o częstotliwości proporcjonalnej do prędkości. No tak; tak było kiedyś. W nowoczesnych pojazdach nie wiesza się nic na lince prędkościomierza bo jej niema. Bezpośrednio w skrzynię biegów jest montowany (Ja go nazwę impulsatorem) który pluje na wyjściu formy i częstotliwości przyjazne do obróbki.
Prędkość = Częstotliwość (prostokąt)
- Łukasz Krysiewicz
- -
w 99.9 %'a współczesnych samochodów diagnostyka (w tym prędkość pojazdu) wysyłana jest po szynie CAN