Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięModeratorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Skoro chcesz dalej eksperymentować w ten sposób... nie widzę przeszkódPróbowałem na bd243C. Taki klucz tranzystorowy, tyle że na bazę jest potencjometr. I troche sie nim poparzyłem, nawet bardzo trochę. Tranzystor o dziwo działa. Takie testy mnie nie zniechęcają, nawet wręcz przeciwnie, chcę to zrobić jeszcze bardziej.
Tak czytam ta cala dyskusje... i czytam, i smiac mi sie momentami chce...Lecz on mnie zmusił. Dobra, zrobiłem, złożyłem lecz jeszcze go miałem na kolanach i dokręcałem śrubę metalowym śrubokrętem. Takim, całkiem metalowym. I w tym momencie dziadek włączył wtyczkę do gniazdka, aby sprawdzić, czy działa. 220V przeszło przez moją rękę, tółw i nogi. może to dziwne, ale tylko straciłem przytomność na minutę. I jak widać żyję nadal i wiem, jak się obchodzić z napieciem sieci.
Potencjometr miał 1,2kR przy maksymalnym skręceniu w jedną stronę. Przy skręceniu w pozycję przeciwną miał zero OhmówProszę Pana, BD243C, którego użyłem ma natężenie 6A i się tak nagrzał, że mnie poparzył.Rezystora dodatkowego nie było, lecz potencjometr miał więcej niż 1,2koma.
Zapewniam Cię, że to, że jeszcze żyjesz, nie oznacza wcale, że jesteś nieśmiertelnyI jak widać żyję nadal i wiem, jak się obchodzić z napieciem sieci.
No dobra. OdpowiadamMam pytanie: czy taki układzik miałby racje bytu? tranzystory to BC548 i BC 557. Na bazę NPN bedzie podawany sygnał z TTL-a(nie wiem jeszcze jakiego)
NieA ja odpowiem tak: jeżeli dobrze rozumiem pytanie, to tranzystor ma przewodzić, nieważne, czy na wejściu jest 0V czy 5V.
1. A dlaczego sugerujesz, że się popalą?i jeszcze odnośnie mojego schematu - oczywiście, wiem że można tylko jeden tranzystor zastosować, lecz ja chciałem zobaczyć, czy takie "negatory"(chyba to sie tak nazywa) połączone razem się nie popalą.
PodpowiemSkoro odpowiedziałem na pytanie, to może ktoś mi jeszcze powie, co to jest Układ Darlingtona?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości