Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Kamera pogłosowa na uC ?

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 2 maja 2006, o 19:02

Jak Wyście sampli nie dostali :uhoh:

Zamówiłem u nich parę cudeniek na 1-wire:
-czujka temperatury DS18B20
-pamięć EEPROM w obudowie TO-92 też na 1-wire
-i zegar RTC na 1-wire

Wszystko doszło po tygodniu. Zamawiałem jako prywatna osoba

Adam Ruta
-
-

Postautor: Adam Ruta » 4 maja 2006, o 22:23

Wtrącę swoje trzy grosze.

A może nie napinać się na DSP tylko podejść to tematu w sposób trochę niestandardowy czyli nie wymyślać prochu :D .
Proponuję przyjrzeć się PCM3002/3003 gotowe przetworniki AD/DA o rozdzielczości 16/20 bitów - układ czysto AUDIO. Na wyjściu z przetwornika AD (stereo) mamy dane w formacie I2S. Na procesorze realizujemy opóźnienie o zadanym czasie i oddajemy dane w tym samym formacie do przetwornika DA. Oczywiście z przetwornika DA poprzez tłumik można podać część sygnału na przetwornik AD i tak ......
Nie przeprowadziłem analizy procesu opóźniania strumienia I2S na mikroprocesorze, ale chyba da się to zrobić. Coś mi się przypomina że można po drodze zrobić korekcję charakterystyki.
.......
Źle mi sie przypominało, do tego jest potrzebny jeszcze np. TAS3001.

Pozdrawiam,
Adam.

tomek_j
-
-

Postautor: tomek_j » 5 maja 2006, o 09:50

...........
problem będzie z przetwornikami, fajnie by było mieć rozdzielczość większą niż 8 bit,
chociaż czy ja wiem?
probkowaniem z rozdzielczoscią 8 bitowa nie ma co sobie zawracać głowy- niestety. Mozna spróbowac zastowoac kompresje A-law, ale to niestety nie Atmelek - moze specjalizowany kodek?
Endi? czy to pod gitarę ma być? czy do wokalu?
zakładając pasmo max. 10kHz -> sampling 20kHz -> w cały segment XDATA
weszło by ponad dwie sekundy ośmiobitowego dźwięku...
J.w.
do kodowania mowy stosuje sie rozdzielczośc 13 bitową, co i tak dla wiecej niz 8 bitów nie bedzie miało znaczenia czy 9 czy 16 bitów zapisac trzeba bedzie 2 bajty
hmm, to się da zrobic na zwykłym kontrolerze, żadne DSP i inne takie, prawie na pewno się da.
No może, ale czy rozwazaliscie jak to podlaczyc do przetwornikow i jakich przetwornikow uzyc? Caly "zysk" z "atmelka" zostanie zjedzony przez robudowanie ukladu i chyba softu niestety.
a inna droga to:
:arrow: http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... &nodeId=75
ja PIC-e znam ze słyszenia i nie mam doświadczenia, ale cóż, to tylko kontroler.
No wlasnie mysle, ze to jest dobra droga. Uklady maja potrzebna wydajnośc, a przede wszsytkim odpowiednie peryferia. W cytowanym cyfrowym echu widzialbym probkowanie 16 bitowe ( powodow opisanych powyzej). Fs - mozna pomyslec standardowa najblizsza sygestii Taszy to 22,05kHz - trzeba by próbować - pozstaje wybor kodeka i calego interfejsu kodek- uC
TAk na marginesie w EP ma sie ukazać projekt, który sie lekko ociera o ta tematyke z wykorzystaniem uC dsPIC30F4013

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 maja 2006, o 10:57

Ja do dzisiaj mam Error i nie moge aktywować konta, więc z sampli nici... :cry:
Napisałem do nich w tej sprawie ale na razie cisza... zobaczymy.

Szczerze mówiąc to zależałoby mi na tej kamerze, tylko czy czasem wykonanie takiej kamery pogłosowej na uC nie będzie równo z kosztem zakupu gotowego urządzenia?

tomek_j
-
-

Postautor: tomek_j » 5 maja 2006, o 13:23

...........

Szczerze mówiąc to zależałoby mi na tej kamerze, tylko czy czasem wykonanie takiej kamery pogłosowej na uC nie będzie równo z kosztem zakupu gotowego urządzenia?
Dyskutujemy nad mozliwoscia wykonania, a nie nad biznesplanem 8). Jezeli potrafisz zdobyc próbki, samodzielnie wykonac płytkę, napisac bardziej lub mniej zaawansowane oprogramowanie to bę dziesz miał taniej plus bonus pt satysfakcja. Kto nie potrafi - kupuje. Urzadzenie jest do wykonania, ale nie jest z gatunku Atmelek i 2 migajace LEDy w Bascomie :lol:

PS
Byc moze temat jest interesujacy - zobaczymy

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 maja 2006, o 13:33

...........

Dyskutujemy nad mozliwoscia wykonania, a nie nad biznesplanem 8). Jezeli potrafisz zdobyc próbki, samodzielnie wykonac płytkę, napisac bardziej lub mniej zaawansowane oprogramowanie to bę dziesz miał taniej plus bonus pt satysfakcja. Kto nie potrafi - kupuje. Urzadzenie jest do wykonania, ale nie jest z gatunku Atmelek i 2 migajace LEDy w Bascomie :lol:

PS
Byc moze temat jest interesujacy - zobaczymy
No tak ale chyba mnie nie rozumiesz...
Napisałem w pierwszym topicu, że z uC i programowania jestem zielony jak na razie, ale zastanawia mnie to czy jesli uC stają się tak powszechne i znajdują tak wiele zastosowań to czy dałoby się zbudować taką kamerę pogłosową.
Owszem temat jest interesujący i nie myślę o tym jako "biznesplan" ale żeby to nie stało się czymś w rodzaju "przerost formy nad treścią"...
Wiem, liczy się też satysfakcja ale to jednak chyba nie wszytsko...
Rozumiem też, że temat jest dość trudny.

Awatar użytkownika
tasza
-
-

Postautor: tasza » 8 maja 2006, o 13:19

Wiem, liczy się też satysfakcja ale to jednak chyba nie wszytsko...
ale to bardzo wiele i czasem tylko to zostaje...
(jestem w refleksyjno-filozoficznym nastroju)
No wlasnie mysle, ze to jest dobra droga. Uklady maja potrzebna wydajnośc, a przede wszsytkim odpowiednie peryferia. (...)
TAk na marginesie w EP ma sie ukazać projekt, który sie lekko ociera o ta tematyke z wykorzystaniem uC dsPIC30F4013
DSPIC30F4013-30I/P i DSPIC30F4011-20I/P :idea:
mejla przysłali...że już lecą...próbeczki znaczy się :roll:
a jak dolecą to do tematu wrócimy

pa,
tasza

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 8 maja 2006, o 13:36

O cześc Tasza, już wróciłaś do nas? :)

Z moich sampli chyba nic nie wyniknie tak naprawdę, do dzisiaj mam error a nieodp. na e-maile

:cry:

Awatar użytkownika
tasza
-
-

Postautor: tasza » 8 maja 2006, o 13:45

O cześc Tasza, już wróciłaś do nas? :)
O? Endi?
Aha...na chwilkę....
Z moich sampli chyba nic nie wyniknie tak naprawdę, do dzisiaj mam error a nieodp. na e-maile
pisałam Ci - jak nie dostaniesz to podeślę jeden z moich (jak je w końcu dopadnę), więc spokojnie...
te PIC-e mnie jakoś inspirują...tak czy inaczej teraz trzeba poczekać

tasza

petersz
-
-

Postautor: petersz » 8 maja 2006, o 15:52

Ja troszkę z innej beczki coś dodam i pozdrawiam wszystkich (podobnie jak ja) zapalonych gitarowców :564:. Pogłos... Będziecie grali Surf Rock'a? :D Dobra... Już mówię o co mi chodzi... Pamiętaj, że pogłos stosuje się praktycznie jedynie do clean'u, rzadko do przesteru (nie wiem co gracie), ale w każdym bądź razie jeśli chcecie dodać "przestrzeni" i czegoś nowego do brzmienia jak najbardziej polecam zastosowanie go. Pamiętaj też, żeby używać go za preampem :!:, w pętli efektów, zaś zamiast samemu wykonywać efekt może zainwestuj w jakiś multi efekt? V-amp'a ostatnio widziałem w Riff'ie (a przecie to drogi sklep jest) za 499zł, czy np. taki POD 2 8). Nie wiem, trzebaby wkręcić się w temat. W każdym bądź razie otrzymasz spory arsenał (lepszych i gorszych - wiadomo) efektów, ale będziesz miał mnustwo możliwości brzmieniowych i pewnie znajdziesz coś dla siebie, coś, co wyróżniałoby zespół :). To są moje gdybania, być może uznajesz jedynie samo-róbki, być może narazie nie masz kasy, ale warto się zastanowić... :idea:

Pozdr.

P.S. Jest jeszcze możliwość sprężyny (w sumie najlepszy efekt) - ale o tym już na privie ;)

Jurek Szczesiul
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jurek Szczesiul » 8 maja 2006, o 17:19

Ja do dzisiaj mam Error i nie moge aktywować konta, więc z sampli nici... :cry:
Spróbuj - pomimo zgłoszenia błędu - przeprowadzić do końca procedurę
zamawiania. Tez miałem błąd, wracałem parę razy - a potem wyklikałem do
końca bez przejmowania się komunikatami. Zamówienie zostało przyjęte
i rzeczy przyjechały jak zwykle.

Pozdrowienia Jurek S.

Awatar użytkownika
tasza
-
-

Postautor: tasza » 8 maja 2006, o 21:32

Zamówienie zostało przyjęte i rzeczy przyjechały jak zwykle.
...wieeeelka tekturowa koperta TNT (coś jakby formatu A3),
w środku plastikowe małe zawiniątko, a w nim, jak się dobrze poszuka
i wcześniej tego nie rozsypie po dywanie :570: ...

:arrow: End
AD73311...są już :D , ale zabiorę się za nie najwcześniej
w połowie przyszłego tygodnia...no tak.

tasza

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 9 maja 2006, o 12:55

Zamówienie zostało przyjęte i rzeczy przyjechały jak zwykle.
...wieeeelka tekturowa koperta TNT (coś jakby formatu A3),
w środku plastikowe małe zawiniątko, a w nim, jak się dobrze poszuka
i wcześniej tego nie rozsypie po dywanie :570: ...

AD73311...są już :D , ale zabiorę się za nie najwcześniej
w połowie przyszłego tygodnia...no tak.

tasza
Ooo, fajnie i szybko.
Będę Ci wdzięczny droga Taszo za te kostki :mrgreen:
Ale... nie poddaje się i zrobię jak napisał Pan J.Szczesiul

Ja troszkę z innej beczki coś dodam i pozdrawiam wszystkich (podobnie jak ja) zapalonych gitarowców n. Pogłos... Będziecie grali Surf Rock'a? Very Happy Dobra... Już mówię o co mi chodzi... Pamiętaj, że pogłos stosuje się praktycznie jedynie do clean'u, rzadko do przesteru (nie wiem co gracie), ale w każdym bądź razie jeśli chcecie dodać "przestrzeni" i czegoś nowego do brzmienia jak najbardziej polecam zastosowanie go. Pamiętaj też, żeby używać go za preampem Exclamation, w pętli efektów, zaś zamiast samemu wykonywać efekt może zainwestuj w jakiś multi efekt? V-amp'a ostatnio widziałem w Riff'ie (a przecie to drogi sklep jest) za 499zł, czy np. taki POD 2 Cool. Nie wiem, trzebaby wkręcić się w temat. W każdym bądź razie otrzymasz spory arsenał (lepszych i gorszych - wiadomo) efektów, ale będziesz miał mnustwo możliwości brzmieniowych i pewnie znajdziesz coś dla siebie, coś, co wyróżniałoby zespół Smile. To są moje gdybania, być może uznajesz jedynie samo-róbki, być może narazie nie masz kasy, ale warto się zastanowić... Idea

Pozdr.

P.S. Jest jeszcze możliwość sprężyny (w sumie najlepszy efekt) - ale o tym już na privie Wink
Wiem o tym gdzie i jak stosuje się pogłos, spoko nie martw się o to :) Nie pogrywam od wczoraj ;)
Wiem, że sprężyna to sprężyna.

My na razie myślimy nad kamerką na uC.

Awatar użytkownika
tasza
-
-

Postautor: tasza » 9 maja 2006, o 14:50

Będę Ci wdzięczny droga Taszo za te kostki Mr. Green
hmm, najpierw ja się nimi nacieszę g:D> , a jak ewentualnie to przeżyją - wtedy Ci wyślę
w sumie nic nie ryzykujesz, jak niechcący zdublujesz zamówienia, to jedno odrzucą...
stronka AD tak czasem (ostatnio z reguły :( ) ma, że krzywo działa...

Adam Ruta
-
-

Postautor: Adam Ruta » 9 maja 2006, o 15:34

Zamawialem jako firma kupujaca u nich stale podzespoly Dallas-Maxim.
Na firmę nie kupującą od Maxima jak dotąd niczego, też wysyłają. Czas dostawy 9 dni.

Pzdr,
Adam.
Ostatnio zmieniony 9 maja 2006, o 22:10 przez Adam Ruta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 9 maja 2006, o 21:52

Będę Ci wdzięczny droga Taszo za te kostki Mr. Green
hmm, najpierw ja się nimi nacieszę g:D> , a jak ewentualnie to przeżyją - wtedy Ci wyślę
No tak, inaczej nawet nie myślałem...
w sumie nic nie ryzykujesz, jak niechcący zdublujesz zamówienia, to jedno odrzucą...
Nadal walczę... :572:

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 9 maja 2006, o 21:57

Hmmm to mi zaś strona Maxima (samo samplowanie) nie działa pod Operą (nie ładują sie obrazki, style, nie działają żadne linki), natomiast pod IE jest OK...

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 9 maja 2006, o 21:59

Hmmm to mi zaś strona Maxima (samo samplowanie) nie działa pod Operą (nie ładują sie obrazki, style, nie działają żadne linki), natomiast pod IE jest OK...
Taki mały off...
Właśnie robię swoją stronkę i np. w Mozilla wyświetla się wszystko ok a w IE nie... zas jak w IE tak do znowu w Mozilla nie... trochę mnie to już przeraża...

Koniec offffff....

Awatar użytkownika
tasza
-
-

Postautor: tasza » 9 maja 2006, o 22:50

:arrow: Radzio
mój Tato mawia - jak nie urok to.....eeee, takie tam....

widziałeś to: http://validator.w3.org ?
dość bezlitośnie pokazuje gdzie stronka kuleje

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 19 wrz 2006, o 09:15

Witam.
Do dzisiejszego dnia nie dostałem tych próbek :cry:
A szkoda, bo być może powstałby ciekawy projekt...
Zamówiłem jeszcze raz, ale pewności, że przyślą 0.

A może na "czymś" bardziej dostępnym?

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”