Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKamera pogłosowa na uC ?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Wtrącę swoje trzy grosze.
A może nie napinać się na DSP tylko podejść to tematu w sposób trochę niestandardowy czyli nie wymyślać prochu .
Proponuję przyjrzeć się PCM3002/3003 gotowe przetworniki AD/DA o rozdzielczości 16/20 bitów - układ czysto AUDIO. Na wyjściu z przetwornika AD (stereo) mamy dane w formacie I2S. Na procesorze realizujemy opóźnienie o zadanym czasie i oddajemy dane w tym samym formacie do przetwornika DA. Oczywiście z przetwornika DA poprzez tłumik można podać część sygnału na przetwornik AD i tak ......
Nie przeprowadziłem analizy procesu opóźniania strumienia I2S na mikroprocesorze, ale chyba da się to zrobić. Coś mi się przypomina że można po drodze zrobić korekcję charakterystyki.
.......
Źle mi sie przypominało, do tego jest potrzebny jeszcze np. TAS3001.
Pozdrawiam,
Adam.
A może nie napinać się na DSP tylko podejść to tematu w sposób trochę niestandardowy czyli nie wymyślać prochu .
Proponuję przyjrzeć się PCM3002/3003 gotowe przetworniki AD/DA o rozdzielczości 16/20 bitów - układ czysto AUDIO. Na wyjściu z przetwornika AD (stereo) mamy dane w formacie I2S. Na procesorze realizujemy opóźnienie o zadanym czasie i oddajemy dane w tym samym formacie do przetwornika DA. Oczywiście z przetwornika DA poprzez tłumik można podać część sygnału na przetwornik AD i tak ......
Nie przeprowadziłem analizy procesu opóźniania strumienia I2S na mikroprocesorze, ale chyba da się to zrobić. Coś mi się przypomina że można po drodze zrobić korekcję charakterystyki.
.......
Źle mi sie przypominało, do tego jest potrzebny jeszcze np. TAS3001.
Pozdrawiam,
Adam.
probkowaniem z rozdzielczoscią 8 bitowa nie ma co sobie zawracać głowy- niestety. Mozna spróbowac zastowoac kompresje A-law, ale to niestety nie Atmelek - moze specjalizowany kodek?...........
problem będzie z przetwornikami, fajnie by było mieć rozdzielczość większą niż 8 bit,
chociaż czy ja wiem?
J.w.Endi? czy to pod gitarę ma być? czy do wokalu?
zakładając pasmo max. 10kHz -> sampling 20kHz -> w cały segment XDATA
weszło by ponad dwie sekundy ośmiobitowego dźwięku...
do kodowania mowy stosuje sie rozdzielczośc 13 bitową, co i tak dla wiecej niz 8 bitów nie bedzie miało znaczenia czy 9 czy 16 bitów zapisac trzeba bedzie 2 bajty
No może, ale czy rozwazaliscie jak to podlaczyc do przetwornikow i jakich przetwornikow uzyc? Caly "zysk" z "atmelka" zostanie zjedzony przez robudowanie ukladu i chyba softu niestety.hmm, to się da zrobic na zwykłym kontrolerze, żadne DSP i inne takie, prawie na pewno się da.
No wlasnie mysle, ze to jest dobra droga. Uklady maja potrzebna wydajnośc, a przede wszsytkim odpowiednie peryferia. W cytowanym cyfrowym echu widzialbym probkowanie 16 bitowe ( powodow opisanych powyzej). Fs - mozna pomyslec standardowa najblizsza sygestii Taszy to 22,05kHz - trzeba by próbować - pozstaje wybor kodeka i calego interfejsu kodek- uCa inna droga to:
http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... &nodeId=75
ja PIC-e znam ze słyszenia i nie mam doświadczenia, ale cóż, to tylko kontroler.
TAk na marginesie w EP ma sie ukazać projekt, który sie lekko ociera o ta tematyke z wykorzystaniem uC dsPIC30F4013
Ja do dzisiaj mam Error i nie moge aktywować konta, więc z sampli nici...
Napisałem do nich w tej sprawie ale na razie cisza... zobaczymy.
Szczerze mówiąc to zależałoby mi na tej kamerze, tylko czy czasem wykonanie takiej kamery pogłosowej na uC nie będzie równo z kosztem zakupu gotowego urządzenia?
Napisałem do nich w tej sprawie ale na razie cisza... zobaczymy.
Szczerze mówiąc to zależałoby mi na tej kamerze, tylko czy czasem wykonanie takiej kamery pogłosowej na uC nie będzie równo z kosztem zakupu gotowego urządzenia?
Dyskutujemy nad mozliwoscia wykonania, a nie nad biznesplanem . Jezeli potrafisz zdobyc próbki, samodzielnie wykonac płytkę, napisac bardziej lub mniej zaawansowane oprogramowanie to bę dziesz miał taniej plus bonus pt satysfakcja. Kto nie potrafi - kupuje. Urzadzenie jest do wykonania, ale nie jest z gatunku Atmelek i 2 migajace LEDy w Bascomie...........
PS
Byc moze temat jest interesujacy - zobaczymy
No tak ale chyba mnie nie rozumiesz...Dyskutujemy nad mozliwoscia wykonania, a nie nad biznesplanem . Jezeli potrafisz zdobyc próbki, samodzielnie wykonac płytkę, napisac bardziej lub mniej zaawansowane oprogramowanie to bę dziesz miał taniej plus bonus pt satysfakcja. Kto nie potrafi - kupuje. Urzadzenie jest do wykonania, ale nie jest z gatunku Atmelek i 2 migajace LEDy w Bascomie...........
PS
Byc moze temat jest interesujacy - zobaczymy
Napisałem w pierwszym topicu, że z uC i programowania jestem zielony jak na razie, ale zastanawia mnie to czy jesli uC stają się tak powszechne i znajdują tak wiele zastosowań to czy dałoby się zbudować taką kamerę pogłosową.
Owszem temat jest interesujący i nie myślę o tym jako "biznesplan" ale żeby to nie stało się czymś w rodzaju "przerost formy nad treścią"...
Wiem, liczy się też satysfakcja ale to jednak chyba nie wszytsko...
Rozumiem też, że temat jest dość trudny.
ale to bardzo wiele i czasem tylko to zostaje...Wiem, liczy się też satysfakcja ale to jednak chyba nie wszytsko...
(jestem w refleksyjno-filozoficznym nastroju)
DSPIC30F4013-30I/P i DSPIC30F4011-20I/PNo wlasnie mysle, ze to jest dobra droga. Uklady maja potrzebna wydajnośc, a przede wszsytkim odpowiednie peryferia. (...)
TAk na marginesie w EP ma sie ukazać projekt, który sie lekko ociera o ta tematyke z wykorzystaniem uC dsPIC30F4013
mejla przysłali...że już lecą...próbeczki znaczy się
a jak dolecą to do tematu wrócimy
pa,
tasza
O? Endi?O cześc Tasza, już wróciłaś do nas?
Aha...na chwilkę....
pisałam Ci - jak nie dostaniesz to podeślę jeden z moich (jak je w końcu dopadnę), więc spokojnie...Z moich sampli chyba nic nie wyniknie tak naprawdę, do dzisiaj mam error a nieodp. na e-maile
te PIC-e mnie jakoś inspirują...tak czy inaczej teraz trzeba poczekać
tasza
Ja troszkę z innej beczki coś dodam i pozdrawiam wszystkich (podobnie jak ja) zapalonych gitarowców . Pogłos... Będziecie grali Surf Rock'a? Dobra... Już mówię o co mi chodzi... Pamiętaj, że pogłos stosuje się praktycznie jedynie do clean'u, rzadko do przesteru (nie wiem co gracie), ale w każdym bądź razie jeśli chcecie dodać "przestrzeni" i czegoś nowego do brzmienia jak najbardziej polecam zastosowanie go. Pamiętaj też, żeby używać go za preampem , w pętli efektów, zaś zamiast samemu wykonywać efekt może zainwestuj w jakiś multi efekt? V-amp'a ostatnio widziałem w Riff'ie (a przecie to drogi sklep jest) za 499zł, czy np. taki POD 2 . Nie wiem, trzebaby wkręcić się w temat. W każdym bądź razie otrzymasz spory arsenał (lepszych i gorszych - wiadomo) efektów, ale będziesz miał mnustwo możliwości brzmieniowych i pewnie znajdziesz coś dla siebie, coś, co wyróżniałoby zespół . To są moje gdybania, być może uznajesz jedynie samo-róbki, być może narazie nie masz kasy, ale warto się zastanowić...
Pozdr.
P.S. Jest jeszcze możliwość sprężyny (w sumie najlepszy efekt) - ale o tym już na privie
Pozdr.
P.S. Jest jeszcze możliwość sprężyny (w sumie najlepszy efekt) - ale o tym już na privie
-
- -
- Kontaktowanie:
Spróbuj - pomimo zgłoszenia błędu - przeprowadzić do końca proceduręJa do dzisiaj mam Error i nie moge aktywować konta, więc z sampli nici...
zamawiania. Tez miałem błąd, wracałem parę razy - a potem wyklikałem do
końca bez przejmowania się komunikatami. Zamówienie zostało przyjęte
i rzeczy przyjechały jak zwykle.
Pozdrowienia Jurek S.
...wieeeelka tekturowa koperta TNT (coś jakby formatu A3),Zamówienie zostało przyjęte i rzeczy przyjechały jak zwykle.
w środku plastikowe małe zawiniątko, a w nim, jak się dobrze poszuka
i wcześniej tego nie rozsypie po dywanie ...
End
AD73311...są już , ale zabiorę się za nie najwcześniej
w połowie przyszłego tygodnia...no tak.
tasza
Ooo, fajnie i szybko....wieeeelka tekturowa koperta TNT (coś jakby formatu A3),Zamówienie zostało przyjęte i rzeczy przyjechały jak zwykle.
w środku plastikowe małe zawiniątko, a w nim, jak się dobrze poszuka
i wcześniej tego nie rozsypie po dywanie ...
End
AD73311...są już , ale zabiorę się za nie najwcześniej
w połowie przyszłego tygodnia...no tak.
tasza
Będę Ci wdzięczny droga Taszo za te kostki
Ale... nie poddaje się i zrobię jak napisał Pan J.Szczesiul
Wiem o tym gdzie i jak stosuje się pogłos, spoko nie martw się o to Nie pogrywam od wczorajJa troszkę z innej beczki coś dodam i pozdrawiam wszystkich (podobnie jak ja) zapalonych gitarowców n. Pogłos... Będziecie grali Surf Rock'a? Very Happy Dobra... Już mówię o co mi chodzi... Pamiętaj, że pogłos stosuje się praktycznie jedynie do clean'u, rzadko do przesteru (nie wiem co gracie), ale w każdym bądź razie jeśli chcecie dodać "przestrzeni" i czegoś nowego do brzmienia jak najbardziej polecam zastosowanie go. Pamiętaj też, żeby używać go za preampem Exclamation, w pętli efektów, zaś zamiast samemu wykonywać efekt może zainwestuj w jakiś multi efekt? V-amp'a ostatnio widziałem w Riff'ie (a przecie to drogi sklep jest) za 499zł, czy np. taki POD 2 Cool. Nie wiem, trzebaby wkręcić się w temat. W każdym bądź razie otrzymasz spory arsenał (lepszych i gorszych - wiadomo) efektów, ale będziesz miał mnustwo możliwości brzmieniowych i pewnie znajdziesz coś dla siebie, coś, co wyróżniałoby zespół Smile. To są moje gdybania, być może uznajesz jedynie samo-róbki, być może narazie nie masz kasy, ale warto się zastanowić... Idea
Pozdr.
P.S. Jest jeszcze możliwość sprężyny (w sumie najlepszy efekt) - ale o tym już na privie Wink
Wiem, że sprężyna to sprężyna.
My na razie myślimy nad kamerką na uC.
hmm, najpierw ja się nimi nacieszę > , a jak ewentualnie to przeżyją - wtedy Ci wyślęBędę Ci wdzięczny droga Taszo za te kostki Mr. Green
w sumie nic nie ryzykujesz, jak niechcący zdublujesz zamówienia, to jedno odrzucą...Ale... nie poddaje się i zrobię jak napisał Pan J.Szczesiul
stronka AD tak czasem (ostatnio z reguły ) ma, że krzywo działa...
Na firmę nie kupującą od Maxima jak dotąd niczego, też wysyłają. Czas dostawy 9 dni.Zamawialem jako firma kupujaca u nich stale podzespoly Dallas-Maxim.
Pzdr,
Adam.
Ostatnio zmieniony 9 maja 2006, o 22:10 przez Adam Ruta, łącznie zmieniany 1 raz.
No tak, inaczej nawet nie myślałem...hmm, najpierw ja się nimi nacieszę > , a jak ewentualnie to przeżyją - wtedy Ci wyślęBędę Ci wdzięczny droga Taszo za te kostki Mr. Green
Ale... nie poddaje się i zrobię jak napisał Pan J.Szczesiul
Nadal walczę...w sumie nic nie ryzykujesz, jak niechcący zdublujesz zamówienia, to jedno odrzucą...
stronka AD tak czasem (ostatnio z reguły ) ma, że krzywo działa...
Taki mały off...Hmmm to mi zaś strona Maxima (samo samplowanie) nie działa pod Operą (nie ładują sie obrazki, style, nie działają żadne linki), natomiast pod IE jest OK...stronka AD tak czasem (ostatnio z reguły ) ma, że krzywo działa...
Właśnie robię swoją stronkę i np. w Mozilla wyświetla się wszystko ok a w IE nie... zas jak w IE tak do znowu w Mozilla nie... trochę mnie to już przeraża...
Koniec offffff....
Radzio
mój Tato mawia - jak nie urok to.....eeee, takie tam....
End
widziałeś to: http://validator.w3.org ?
dość bezlitośnie pokazuje gdzie stronka kuleje
mój Tato mawia - jak nie urok to.....eeee, takie tam....
End
widziałeś to: http://validator.w3.org ?
dość bezlitośnie pokazuje gdzie stronka kuleje