A tutaj zdjęcie silnika który posiadam:

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięModeratorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Skoro dobrze ci to działało, to nie wiem czy jest sens. Ja osobiście poszukał bym jakiegoś filtra do tego silniczka. (kiedyś rozbierałem dmuchawkę, i przy takim silniczku był filtr, jednak już nie pamiętam jak to było połączone)Może trzeba wogóle zmienić sposób sterowania tym silnikiem skoro wynika że jest on na prąd stały. Magnes stały jest na stojanie a na wirniku są uzwojenia.
Skoro w dokumentacji PDF dla twojej konfiguracji opisano P2 470k, to chyba jakieś znaczenie ma (co zrobisz twoja sprawa)P2 służy do regulacji minimum więc to nie powinno mieć wogóle znaczenia,
Transila możesz dać, ale nie rezygnuj z warystora.Może by zastosować transila zamiast warystora ???
Z tego co zaobserwowałem to U2008 wyzwala zboczem ujemnym.Gdzieś na elektordzie widziałem że ktoś pisał że są jakieś problemy z wysterowaniem triaka przez u2008b + optotriak
Ale takie silniki generują przepięcia...na schemacie brakuje bezpiecznika ale jest na płytce mam dwa takie transile 1,5KE350A i 1,5KE400A
...mierzyłem bez obciążenia...i wygląda na to że wtedy takie błędy miernik pokazuje
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości