Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Autoradio i DAB

Awatar użytkownika
ECC88
-
-
Autoradio i DAB

Postautor: ECC88 » 16 lip 2012, o 12:38

Witam Forumowiczów :516:

Zamówiłem sobie do samochodu o takie cudo. http://www.talkaudio.co.uk/ipb/uploads/ ... 220624.jpg>>ALPINE CDA-9813R<<
Głównie chodzi mi o cyfrowe radio DAB i tutaj pojawia się moje pytanie.
Potrzebny jest do tego urządzenia jeszcze jakiś dodatkowy enkoder, tuner ?
Na panelu pisze DAB Control to tak jakby coś jeszcze by tam było potrzebne.
Pytam się tutaj bo na innych forach to różne zdania czytałem, i nawet mi nową antenę chcieli wcisnąć.
Ma ktoś z was jakieś doświadczenie z Digital Audio Broadcasting???

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Re: Autoradio i DAB

Postautor: ACeK » 16 lip 2012, o 17:54

Obrazek Przed kupnem trzeba bylo zrobic homework :P w instrukcji :arrow: ALPINE CDA-9813R (pdf) na stronie 29 (31 w pdf) jest napisane ze DAB jest jako opcja :( jesli chcesz miec DAB to musisz kupic :arrow: TUA-T100DAB(pdf) ktory jest opisany w pdf na stronie 16 (18 w pdf). Do odbioru :no: trzeba zadnej specjalnej anteny Obrazek

Awatar użytkownika
ECC88
-
-

Postautor: ECC88 » 16 lip 2012, o 21:45

Dzięki ACek!
To aż głupio że to takie proste. :oops:

W tym momencie pojawia się następne pytanie. Wyszukiwarki plują że TUA-T100DAB jest już od kilku lat nie produkowany, na ebay i allegro także 0 „rezultów”.
Jest podobno opcja dostosowania tunera JVC KT-DB1000 DAB Tuner do tej alpinki.
Jak do tego podejść i czego szukać?

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 17 lip 2012, o 07:17

Obrazek Nigdy nie uzywalem tego sprzetu a moja wiedza pochodzi z przegladania sieci :idea: tu :arrow: TUA-T100DAB(pdf) jest wykaz urzadzen jakie mozna podlaczyc do Twojego radia. Pdf jest w miare swiezy bo z 2011 roku. Z niego wynika ze do podlaczania segmentow (zmieniacz plyt, radio) uzywa sie Ai-NET. W TUA-T100DAB (nie produkowany juz od jakis 5 lat :( czasem bywa na ebay ale jest bardzo drogi) sa dwa Ai-NET wejscie i wyjscie dzieki czemu mozliwe jest podlaczenie na koncu zmieniacza plyt a panelem w radio mozna wybierac czego sie slucha. Z tego :arrow: JVC KT-DB1000 DAB pdf widac ze rowniez sa dwa (in i out) ale oznaczane jako J-LINK. Czy Ai-NET i J-LINK to samo tylko inaczej nazywane przez roznych producentow nie wiem. Ale z porownania zdjec :arrow: Ai-NET oraz :arrow: J-LINK wyglada ze fizycznie sa takie same :idea: czy jest roznica w protokole transmisji nie wiem. Jesli nie uzywasz zmieniacza plyt (w co watpie :wink: ) mozesz sprobowac uzyc DVB taki do telewizoraw najlepiej kupic z osobnym zasilaczem na 12V. W nich oprocz mozliwosci odbioru tv jest rowniez odbior radia. Tyle ze nie ma wszystkich specjalnych funkcji jak w DAB Obrazek

Obrazek

Kod: Zaznacz cały

J-link info ze strony http://www.mathyvannisselroy.nl/jvc%20j-link.html ... So the only Result i got is the Pinout of the Connector (some descriptions are printed on the pcb of the changer) and the colors in cable: 1 2 3 - - - 7-> | | <- 8 - - - 4 5 6 (Pinout when you look into the connector of the changer) 1 red R channel \ 2 black Analog Ground | Audio 3 white L channel / 4 yellow PSW (could stand for swichted Power) \ 5 grey SCK | "Data" 6 green SI/SO / 7 black Ground \ 8 brown +14V (continous Power) / Power

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”