Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Zadanie z oporem właściwym - problem

Yamoy
-
-
Zadanie z oporem właściwym - problem

Postautor: Yamoy » 20 cze 2012, o 13:31

Witam. Nie studiuję elektrotechniki, ale na studiach mam ten przedmiot. Mam problem z jednym zadaniem. Czy ktoś mógłby naprowadzić mnie jak zrobić te zadanie? albo ktoś mógłby zrobić te zadanie?
http://i.imgur.com/6yTFm.png

Obrazek

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Re: Zadanie z oporem właściwym - problem

Postautor: pajaczek » 20 cze 2012, o 14:30

Z mocy znamionowej rozrusznika, oraz wzoru na moc (P=U • I), a także wzoru z prawa Ohma (U = I • R) wyliczysz rezystancję rozrusznika oraz prąd (jeżeli połączysz wzory, to wartość prądu możesz pominąć, lub wyliczyć kontrolnie, np. by sprawdzić czy aku "wyda" taki prąd). .
Rezystancja przewodów, poszukaj hasła rezystywność (opór właściwy). Pamiętaj że przewód jest 2 żyłowy (możesz przyjąć i policzyć rezystancję zastępczą przewodu jako 1 odcinka o łącznej długości obu żył).
Następnie narysuj sobie schemat zastępczy, z szeregowo połączoną rezystancją zastępczą przewodu, oraz rezystancją rozrusznika. Przy założeniu SEM akumulatora 25V oblicz prąd płynący przez tą gałąź. Stąd już prosta droga (znów wzór na moc) do obliczenia mocy na rozruszniku (w końcu rezystancję rozrusznika znasz), odpowiednie połączenie wzorów na moc i prawo Ohma.

Ps. zadanie jest kulawe, bo jak już chcemy się bawić w takie zjawiska jak rezystywność przewodów, to dlaczego nie uwzględniamy rezystancji wewnętrznej akumulatora?

Awatar użytkownika
matiz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: matiz » 20 cze 2012, o 14:33

No wlasnie - po co nam SEM, jak nie ma impedancji wewnetrznej zrodla? ;)

Yamoy
-
-

Postautor: Yamoy » 20 cze 2012, o 16:04

Dziękuję za odpowiedź, zrobiłem zadanie ale nie wiem czy dobrze. Ktoś mógłby sprawdzić?
pod linkiem http://i.imgur.com/4hkHt.jpg
Obrazek

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 20 cze 2012, o 19:33

Niedobrze :(

Obawiam się, że tu nie ma nawet jednego poprawnego wyliczenia.
1) 25/(0.6675 * 10e-8) to nie jest 37.45 Te 10e-8 ( czy jak kto woli 10 do -8) jest tam nie przez przypadek. ale to przy okazji, bo podstawienie również niepoprawne.
2) dlaczego przy obliczeniach Rw Rr wstawiasz prąd 1000 ?
I tak można by niestety mnożyć... błędy...

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”