Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak przeliczyć te jednostki ?

zdrzala
-
-
Jak przeliczyć te jednostki ?

Postautor: zdrzala » 26 lis 2011, o 19:20

Witam. Mam za zadanie wykorzystać czujnik przepływu cieczy wykonany w technologii MEMS jako sprzężenie zwrotne/sprawdzanie poprawności dozowanego leku w urządzeniu jakim jest pompa infuzyjna. Mam jednak problem z "przeliczeniem" jednostek przepływu. Proszę mi wyjaśnić jaką minimalną ilość cieczy może zmierzyć poniższy czujnik w ciągu godziny:
http://www.sensirion.com/en/pdf/product ... G216_E.pdf
W pdfie podane są dwie wartości minimalne. Do której powinienem się odnieść ?

Pytam ile w ciągu godziny bo wartości w specyfikacji poniższej pompy infuzyjnej jest podany w mililitrach na godzinę:
http://www.ascor.com.pl/ap14.html

Jeśli dobrze rozumiem urządzenie te może w ciągu godziny podać minimalnie 0,1 ml leku czyli np. w ciągu 10 min poda ok. 0,017ml ?

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-

Re: Jak przeliczyć te jednostki ?

Postautor: Tomasz Gumny » 26 lis 2011, o 19:53

Z pdf-a: "Do not use this product as safety or emergency
stop devices or in any other application where
failure of the product could result in personal
injury."

zdrzala
-
-

Postautor: zdrzala » 26 lis 2011, o 20:07

Dziękuje za odpowiedz, mój układ jest tylko hipotetycznym i ma za zadanie jedynie poglądowe użycie tego czujnika w zastosowaniach medycznych.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 26 lis 2011, o 23:03

Proszę mi wyjaśnić jaką minimalną ilość cieczy może zmierzyć poniższy czujnik w ciągu godziny:
60 * min flow rate = 60 * 1.0 = 60ml/h, przy założeniu że przepływ cieczy jest w miarę stały, i nie spada poniżej min flow rate.
W pdfie podane są dwie wartości minimalne.
O jakich 2 wartościach minimalnych piszesz??

zdrzala
-
-

Postautor: zdrzala » 27 lis 2011, o 13:27

Mówię jeszcze o rozdzielczości cyfrowej. Jest tam napisane że dla 16bitowego przetwornika minimalny pomiar przepływu to 0.8ul/min. Co to w takim razie jest za wartość ?

Jeśli dobrze wyczytałem to czujnik ten ma wyjście cyfrowe i analogowe.

Biorąc pod uwagę to że minimalny przepływ tego czujnika to 1ml/min, nie nadaje się on jako element kontrolujący ten przepływ.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 27 lis 2011, o 14:02

Minimalny przepływ, a rozdzielczość to 2 różne rzeczy.
Minimalny przepływ to minimalna ilość cieczy (gazu) jaka musi przepływać, by miernik wskazywał sensowne (mające coś wspólnego z pomiarem) wartości.
Rozdzielczość, to informacja jakie 2 różne wartości miernik jest w stanie rozróżnić. Z Twojego przykładu czujnik jest w stanie rozróżnić między sobą 1.0000 i 1.0008 ml/min, ale już rzeczywisty przepływ rzędu 1.0004 może zakwalifikować tylko jako jedną z 2 pierwszych wartości, wynika to właśnie z rozdzielczości pomiaru (oczywiście do tego dochodzą inne niepewności pomiaru jak szum).

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-

Postautor: Tomasz Gumny » 27 lis 2011, o 14:45

Przy przepływie 0.1ml/h płyn przesunie się w kapilarze o średnicy 0.48mm zaledwie o 0.15mm/s (jeśli się nie pomyliłem). Nie sądzę, żeby tak mały przepływ dało się zmierzyć metodą termiczną.

zdrzala
-
-

Postautor: zdrzala » 27 lis 2011, o 15:21

Dziękuję za odpowiedzi. W takim razie ten konkretny model czujnika ni jak się nie nadaje i nie spełnienia wymagań mojego zadania. Znacie może urządzenie medyczne, w którym mógł by być wykorzystany czujnik przepływu cieczy wykonany w technologi MEMS ?

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-

Postautor: Tomasz Gumny » 28 lis 2011, o 11:28

Skoro ten czujnik nie nadaje się do mierzenia tego co wlewają w człowieka, to może mierzyć to co wylatuje? :D Tyle, że w takim zastosowaniu maksymalny przepływ 20ml/min będzie za mały. W dodatku, jeśli dobrze pamiętam, czujniki przepływu działające na tej zasadzie wymagają, aby temperatura płynu była zbliżona do temperatury otoczenia.
Pomyśl raczej nad czujnikiem ciśnienia MEMS.

zdrzala
-
-

Postautor: zdrzala » 29 lis 2011, o 18:09

Jest to projekt w ramach zajęć z nanotechnologii i muszę wykorzystać właśnie czujnik tego typu. Niestety, zdaje się że prowadzący nie wziął pod uwagę jakie ograniczenia niesie za sobą stosowanie tych czujników w urządzeniach medycznych. Przynajmniej tych, które wpływają bezpośrednio na zdrowie, np. pompy infuzyjne, sztuczne nerki, płuco-serca... Swoją drogą nie znajdują one w takowych urządzeniach zastosowania.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 29 lis 2011, o 18:29

A może chciał byście chwilę pomyśleli i sami odkryli, że takie ograniczenia istnieją??
A jakiego rzędu przepływy są w kroplówkach??

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-

Postautor: Tomasz Gumny » 29 lis 2011, o 18:33

Bardzo dobrze, że wykorzystujecie takie elementy. Tylko dlaczego w urządzeniach medycznych?!
Zdaje się, że mamy na forum kolegę związanego z techniką medyczną, może napisze coś o zasadach tam obowiązujących?

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 29 lis 2011, o 19:16

Bardzo dobrze, że wykorzystujecie takie elementy. Tylko dlaczego w urządzeniach medycznych?!
Zdaje się, że mamy na forum kolegę związanego z techniką medyczną, może napisze coś o zasadach tam obowiązujących?
Akurat temat pomp infuzyjnych jest mi zupełnie obcy. Niemniej kostruowanie każdego urządenia medycznego powinno być oparte na wymaganiach odpowiednich norm z serii 60601 (pomijam inne wymagania wynikajace np z europejskiej dyrektywy MDD 93/42/EEC). W przypadku pomp infuzyjnych normą precyzujacą wymagania dla tej grupy wyrobów jest PN-EN 60601-2-24:2004 - "Medyczne urządzenia elektryczne. Część 2-24: Szczegółowe wymagania bezpieczeństwa pomp infuzyjnych i sterowników infuzji". Tam powinny być zawarte odpowiednie wymagania.

A co do tematu może bardziej podeszłyby wyroby tej firmy www.optekinc.com :
http://www.sensortips.com/flow/fluid-se ... lications/

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-

Postautor: Tomasz Gumny » 29 lis 2011, o 22:28

A co do tematu może bardziej podeszłyby wyroby tej firmy http://www.optekinc.com :
http://www.sensortips.com/flow/fluid-se ... lications/
Gwoli ścisłości tam są czujniki obecności płynu a nie przepływomierze. :)

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 30 lis 2011, o 06:32

No tak masz rację - wpadł mi ten artykuł jak zainteresowałem się kto może robić takie czujniki dla urządzeń medycznych ale nie sprawdziłem dokładnie czy firma robi również czujniki przepływu :oops: .
Ja napisałbym do firmy Ascor z pytaniem (przedstawiając do czego mi to potrzebne) czy stosują u siebie w pompach czujniki przepływu i ewentualnie jakie.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”