Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJak przeliczyć te jednostki ?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam. Mam za zadanie wykorzystać czujnik przepływu cieczy wykonany w technologii MEMS jako sprzężenie zwrotne/sprawdzanie poprawności dozowanego leku w urządzeniu jakim jest pompa infuzyjna. Mam jednak problem z "przeliczeniem" jednostek przepływu. Proszę mi wyjaśnić jaką minimalną ilość cieczy może zmierzyć poniższy czujnik w ciągu godziny:
http://www.sensirion.com/en/pdf/product ... G216_E.pdf
W pdfie podane są dwie wartości minimalne. Do której powinienem się odnieść ?
Pytam ile w ciągu godziny bo wartości w specyfikacji poniższej pompy infuzyjnej jest podany w mililitrach na godzinę:
http://www.ascor.com.pl/ap14.html
Jeśli dobrze rozumiem urządzenie te może w ciągu godziny podać minimalnie 0,1 ml leku czyli np. w ciągu 10 min poda ok. 0,017ml ?
http://www.sensirion.com/en/pdf/product ... G216_E.pdf
W pdfie podane są dwie wartości minimalne. Do której powinienem się odnieść ?
Pytam ile w ciągu godziny bo wartości w specyfikacji poniższej pompy infuzyjnej jest podany w mililitrach na godzinę:
http://www.ascor.com.pl/ap14.html
Jeśli dobrze rozumiem urządzenie te może w ciągu godziny podać minimalnie 0,1 ml leku czyli np. w ciągu 10 min poda ok. 0,017ml ?
- Tomasz Gumny
- -
Re: Jak przeliczyć te jednostki ?
Z pdf-a: "Do not use this product as safety or emergency
stop devices or in any other application where
failure of the product could result in personal
injury."
stop devices or in any other application where
failure of the product could result in personal
injury."
Dziękuje za odpowiedz, mój układ jest tylko hipotetycznym i ma za zadanie jedynie poglądowe użycie tego czujnika w zastosowaniach medycznych.
60 * min flow rate = 60 * 1.0 = 60ml/h, przy założeniu że przepływ cieczy jest w miarę stały, i nie spada poniżej min flow rate.Proszę mi wyjaśnić jaką minimalną ilość cieczy może zmierzyć poniższy czujnik w ciągu godziny:
O jakich 2 wartościach minimalnych piszesz??W pdfie podane są dwie wartości minimalne.
Mówię jeszcze o rozdzielczości cyfrowej. Jest tam napisane że dla 16bitowego przetwornika minimalny pomiar przepływu to 0.8ul/min. Co to w takim razie jest za wartość ?
Jeśli dobrze wyczytałem to czujnik ten ma wyjście cyfrowe i analogowe.
Biorąc pod uwagę to że minimalny przepływ tego czujnika to 1ml/min, nie nadaje się on jako element kontrolujący ten przepływ.
Jeśli dobrze wyczytałem to czujnik ten ma wyjście cyfrowe i analogowe.
Biorąc pod uwagę to że minimalny przepływ tego czujnika to 1ml/min, nie nadaje się on jako element kontrolujący ten przepływ.
Minimalny przepływ, a rozdzielczość to 2 różne rzeczy.
Minimalny przepływ to minimalna ilość cieczy (gazu) jaka musi przepływać, by miernik wskazywał sensowne (mające coś wspólnego z pomiarem) wartości.
Rozdzielczość, to informacja jakie 2 różne wartości miernik jest w stanie rozróżnić. Z Twojego przykładu czujnik jest w stanie rozróżnić między sobą 1.0000 i 1.0008 ml/min, ale już rzeczywisty przepływ rzędu 1.0004 może zakwalifikować tylko jako jedną z 2 pierwszych wartości, wynika to właśnie z rozdzielczości pomiaru (oczywiście do tego dochodzą inne niepewności pomiaru jak szum).
Minimalny przepływ to minimalna ilość cieczy (gazu) jaka musi przepływać, by miernik wskazywał sensowne (mające coś wspólnego z pomiarem) wartości.
Rozdzielczość, to informacja jakie 2 różne wartości miernik jest w stanie rozróżnić. Z Twojego przykładu czujnik jest w stanie rozróżnić między sobą 1.0000 i 1.0008 ml/min, ale już rzeczywisty przepływ rzędu 1.0004 może zakwalifikować tylko jako jedną z 2 pierwszych wartości, wynika to właśnie z rozdzielczości pomiaru (oczywiście do tego dochodzą inne niepewności pomiaru jak szum).
- Tomasz Gumny
- -
Przy przepływie 0.1ml/h płyn przesunie się w kapilarze o średnicy 0.48mm zaledwie o 0.15mm/s (jeśli się nie pomyliłem). Nie sądzę, żeby tak mały przepływ dało się zmierzyć metodą termiczną.
Dziękuję za odpowiedzi. W takim razie ten konkretny model czujnika ni jak się nie nadaje i nie spełnienia wymagań mojego zadania. Znacie może urządzenie medyczne, w którym mógł by być wykorzystany czujnik przepływu cieczy wykonany w technologi MEMS ?
- Tomasz Gumny
- -
Skoro ten czujnik nie nadaje się do mierzenia tego co wlewają w człowieka, to może mierzyć to co wylatuje?
Tyle, że w takim zastosowaniu maksymalny przepływ 20ml/min będzie za mały. W dodatku, jeśli dobrze pamiętam, czujniki przepływu działające na tej zasadzie wymagają, aby temperatura płynu była zbliżona do temperatury otoczenia.
Pomyśl raczej nad czujnikiem ciśnienia MEMS.

Pomyśl raczej nad czujnikiem ciśnienia MEMS.
Jest to projekt w ramach zajęć z nanotechnologii i muszę wykorzystać właśnie czujnik tego typu. Niestety, zdaje się że prowadzący nie wziął pod uwagę jakie ograniczenia niesie za sobą stosowanie tych czujników w urządzeniach medycznych. Przynajmniej tych, które wpływają bezpośrednio na zdrowie, np. pompy infuzyjne, sztuczne nerki, płuco-serca... Swoją drogą nie znajdują one w takowych urządzeniach zastosowania.
A może chciał byście chwilę pomyśleli i sami odkryli, że takie ograniczenia istnieją??
A jakiego rzędu przepływy są w kroplówkach??
A jakiego rzędu przepływy są w kroplówkach??
- Tomasz Gumny
- -
Bardzo dobrze, że wykorzystujecie takie elementy. Tylko dlaczego w urządzeniach medycznych?!
Zdaje się, że mamy na forum kolegę związanego z techniką medyczną, może napisze coś o zasadach tam obowiązujących?
Zdaje się, że mamy na forum kolegę związanego z techniką medyczną, może napisze coś o zasadach tam obowiązujących?
Akurat temat pomp infuzyjnych jest mi zupełnie obcy. Niemniej kostruowanie każdego urządenia medycznego powinno być oparte na wymaganiach odpowiednich norm z serii 60601 (pomijam inne wymagania wynikajace np z europejskiej dyrektywy MDD 93/42/EEC). W przypadku pomp infuzyjnych normą precyzujacą wymagania dla tej grupy wyrobów jest PN-EN 60601-2-24:2004 - "Medyczne urządzenia elektryczne. Część 2-24: Szczegółowe wymagania bezpieczeństwa pomp infuzyjnych i sterowników infuzji". Tam powinny być zawarte odpowiednie wymagania.Bardzo dobrze, że wykorzystujecie takie elementy. Tylko dlaczego w urządzeniach medycznych?!
A co do tematu może bardziej podeszłyby wyroby tej firmy www.optekinc.com :
http://www.sensortips.com/flow/fluid-se ... lications/
- Tomasz Gumny
- -
Gwoli ścisłości tam są czujniki obecności płynu a nie przepływomierze.A co do tematu może bardziej podeszłyby wyroby tej firmy http://www.optekinc.com :
http://www.sensortips.com/flow/fluid-se ... lications/

No tak masz rację - wpadł mi ten artykuł jak zainteresowałem się kto może robić takie czujniki dla urządzeń medycznych ale nie sprawdziłem dokładnie czy firma robi również czujniki przepływu
.
Ja napisałbym do firmy Ascor z pytaniem (przedstawiając do czego mi to potrzebne) czy stosują u siebie w pompach czujniki przepływu i ewentualnie jakie.

Ja napisałbym do firmy Ascor z pytaniem (przedstawiając do czego mi to potrzebne) czy stosują u siebie w pompach czujniki przepływu i ewentualnie jakie.