Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Oświetlenie na makiecie

pastel
-
-
Oświetlenie na makiecie

Postautor: pastel » 1 lis 2011, o 20:53

Hej. Jestem tutaj nowy i tępy w kwestii elektroniki.
Studiuję architekturę i za tydzień muszę oddać projekt zadaszenia (m. in. makietę). Chciałbym tę makietę jakoś uświetnić i pomyślałem o oświetleniu. Na elektronice w ogóle się nie znam, dlatego proszę o pomoc.

Do rzeczy. Jest to bardzo mała makieta i mieści się mniej wiecej w wymiarach 20x18x20cm.
1) Jakie oświetlenie zastosować żeby nie było zbyt drogie? Myślałem o jakimś wężyku z diodami czy czymś takim. Najlepiej gdyby ten wężyk miał średnice tak do 5mm, może byc nieco większa.
2) Czy takie oświetlenie mogę podłączyć do baterii? Jaka by była potrzebna bateria?
3) Czy takie oświetlenie mogę podłączyć do włącznika?
4) Co jeszcze potrzebuje poza tym i odrobiną ogarnięcia? Jestem w stanie sobie z tym poradzić czy lepiej was nie denerwować takimi głupimi i banalnymi pytaniami?

Z góry dziękuję za pomoc :)

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Re: Oświetlenie na makiecie

Postautor: pajaczek » 2 lis 2011, o 08:36

1) wężyk, albo pojedyncze diody + 1 rezystor (dobrać zależnie od ilości). Poszukaj na aukcjach lub w lokalnym sklepie z elektroniką.
2) Niby możesz, ale przynajmniej jeśli idzie o wężyk, to zwykle są zasilane z 12/24V, a to by powodowało konieczność użycia 8/16 baterii (paluszków) w szeregu... trochę dużo.
3) Do wyłącznika to raczej zawsze możesz ;)
4) Jeśli wężyk, to proponuję zasilacz 12/24 V. Lub pojedyncze diody, 1-2 rezystory i podstawowa umiejętność posłużenia się lutownicą.
4a) Lepiej nie denerwować :twisted: ...
...Żartuję :roll:

Marek.S
-
-

Postautor: Marek.S » 2 lis 2011, o 10:25

Jeśli oświetlenie nie ma być mocne i punktowe to możesz zrobić "neonka".

Kawałek wężyka przeźroczystego (np do wody lub paliwa) śr. 5mm 2 diody na końcach i rezystor. Możesz wtedy zasilać to z bateryjki 9V. Tylko od razu mówię nie świeci to jakoś super hiper mega tylko w zależności od wykonania słabiej lub mocniej podświetla.

Awatar użytkownika
ECC88
-
-

Postautor: ECC88 » 2 lis 2011, o 11:10

A jak by wykorzystać jakieś już gotowe i estetycznie wykonane elementy z modelarstwa?
Na myśli mam tego typu pierdołki :

http://www.haertle.de/modelleisenbahn/s ... g+spur+h0/

http://www.haertle.de/modelleisenbahn/s ... ur+h0.html

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”