Wymyśliłem sobie taki Generator M.CZ.
Nie podoba mi się jednak rozwiązanie przestrajania częstotliwości; napięciem.
Myślę i myślę jak by przestrajać go pojemnościowo. Mam do dyspozycji precyzyjny kondensator nastawny z dwoma sekcjami 1x 330p i 1 x 270p. Macie może jakiegoś pomysła lub sugestie jakby to skonstruować?
Datas ICL8038:
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... fn2864.pdf

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięGenerator M.cz. Przestrajanie
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Generator M.cz. Przestrajanie
Krok w tył?Nie podoba mi się jednak rozwiązanie przestrajania częstotliwości; napięciem.
Myślę i myślę jak by przestrajać go pojemnościowo.
Regulacja napięciowa umożliwi Ci modulację FM. Możesz łatwo zbudować wobulator.
Przemiatacz już mam w generatorze W.cz.
To ma być zwykły miniaturowy generatorek funkcyjny. Sądzę że precyzyjność strojenia pojemnościowego by była lepsza. Cz źle myślę?
To ma być zwykły miniaturowy generatorek funkcyjny. Sądzę że precyzyjność strojenia pojemnościowego by była lepsza. Cz źle myślę?
Może i dobrze myslisz, tylko po co ci ta precyzja w prostym jak to piszesz, generatorku?
Jestem Emerytem (po pierwsze), który lubi precyzyjne narzędzia precyzyjne przyrządy i lubię pomajstrować (rękoma teżMoże i dobrze myslisz, tylko po co ci ta precyzja w prostym jak to piszesz, generatorku?

Nie jest to miło popatrzeć w oscyloskop przy n.p. dobieraniu idealnych par komplementarnych jak sinus w zakresie całego pasma jest idealny, bez zniekształceń trzasków i szumów w poszczególnych miejscach?
Nie cieszyło by cię, po zakończeniu budowy twojego generatora, jak byś postawił go obok, n.p. Rohde&Schwarz i twoje urządzenie nie różniło by się parametrami od markowego?
A propos generatorów profesjonalnych. Wszystkie są przestrajane dwoma generatorami z mostkiem WIENA pojemnościowo.
Dla mnie generator jest urządzeniem pomiarowym, chcę i muszę mu zaufać. Jeżeli przyniesie ktoś do mnie wzmacniacz żeby wyrównać charakterystykę od początku do końca na płaskie 45° to jest się miło tego podjąć.
Nie którzy biorą to co mają po ręką, lub to co jest tanie i budują pseudo generatory, ich sprawa.
Mogłem też w regulacje amplitudy i ofset wstawić 741 bo mam ich całą szufladę, ale ja wolałem się poinformować i porównać charakterystyki, właściwości tych znaczących o późniejszym efekcie elementów.
Znajdujemy się na forum elektronicznym, dlatego zadałem też takie pytanie. Ja też nie pytam się jednego z drugim dlaczego używa lutownicy z Lidla a nie Wheler'a. Dlatego chciał bym wrócić do mojego tematu i byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie i pomysły pomagające w osiągnięciu mojego założenia.
Serdecznie Pzdrawiam
P.S.
Dla zainteresowanych
chętnie udostępnię kompletną dokumentacje schematy, opracowane płytki itd. itp. w formacie Eagle