posiadam płytkę ze starego, Chińskiego światełka rowerowego na 3V i chciałbym go przerobić (dając triaki zamiast diod) tak aby było sterownikiem do lamp np. na 230V.
Wiecie jakie triaki użyć? Czy mogą być TIC206D czy lepiej jakieś tranzystory?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięModeratorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
No jak chcesz sterować wiekszymi obciążeniami, to daruj sobie tranzystory i zastosuj triaki zasilane z 12 czy 24V. Będzie taniej (brak lub mniejsze radiatory, ponadto tranzysory dużej mocy są droższe od triaków).Proste czy nie, to trzynastolatkowi należy odradzić zabawę z napięciem 230V.
Odpuść triaki Kolego, daj tranzystory i zrób sobie "migadełko" na 12V lub 24V.
3,3V będzie jeszcze bezpieczniejszeA jak lubisz wyzwania to zainstaluj darmową wersje BASCOMA, i zrób sobie "mrygadełko" na 5V ale sterowane mikrokontrolerem. Będziesz miał bezpieczne a do tego satysfakcje, że umiesz programować uP
wiem ze nie powinienem jeszcze "bawić" się takim napięciem ale tato jest elektrykiem i mnie dobrze pilnujeProste czy nie, to trzynastolatkowi należy odradzić zabawę z napięciem 230V.
Odpuść triaki Kolego, daj tranzystory i zrób sobie "migadełko" na 12V lub 24V.
A jak lubisz wyzwania to zainstaluj darmową wersje BASCOMA, i zrób sobie "mrygadełko" na 5V ale sterowane mikrokontrolerem. Będziesz miał bezpieczne a do tego satysfakcje, że umiesz programować uP
Są tranzystory i tranzystory... są i takie, które "wytrzymają" wiele kW obicążenie, a nie tylko pojedyncze W (poza tym świadomie ująłem to w cudzysłów, bo to trochę inaczej wygląda w rzeczywistości).A co do zastosowania tranzystorów to nie jestem pewien czy wytrzymają żarówki większe niż 60-Watowe
A wiesz kto to jest pesymista?? To optymista, tylko że dobrze poinformowany.jestem optymistą i chce długo żyć.
I właśnie dlatego człowiek powinien być 20 razy ostrożniejszy, niż gdyby było go widać (a i wówczas powinien być śmiertelnie poważny przy próbach z takimi napięciami).wtedy zaczynałem się interesować elektroniką a "prądu nie widać".
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 53 gości