Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Klasyfikacja metod pomiaru napięcia AC

cadi2108
-
-
Klasyfikacja metod pomiaru napięcia AC

Postautor: cadi2108 » 16 kwie 2011, o 12:08

Witam wszystkich forumowiczów!

Od kilku dni się zmagam z opisem technik pomiaru napić AC. Udało mi się napisać 10-stronicowy referat w którym wyszczególniłam techniki pomiarów za pomocą:
* Woltomierz elektroniczny napięcia przemiennego z przetwornikiem prostownikowym i wzmacniaczem napięcia stałego (analogowy)
* Woltomierz elektroniczny napięcia przemiennego ze wzmacniaczem napięcia przemiennego i przetwornikiem prostownikowym (analogowy)
* Woltomierz homodynowy (analogowy)
* Multimetr analogowy
* Woltomierze z przetwornikami termoelektrycznymi (analogowe)
* Woltomierz cyfrowy napięć przemiennych
* Mikroprocesorowy woltomierz cyfrowy
* Multimetr cyfrowy
* Oscyloskop analogowy
* Oscyloskop cyfrowy
* Kompensator napięcia przemiennego
* Komparator termoelektryczny

Doczytałam w Metrologii elektrycznej Chwaleby, że metody pomiarów dzielimy na podstawową i porównawcze, oraz że podstawowa nie ma zastosowania w pomiarach wielkości elektrycznych. Porównawcze natomiast dzielimy na:
* odchyłowe
* różnicowe
* zerowe, w tym kompensacyjną, komparacyjną i podstawieniową.

No i tutaj się zaczynają schody... Elektronika i metrologia nie są moją mocną stroną i mam duże problemy z pojęciem czym się różnią te metody, np. różnicowe od zerowych, już nie mówiąc o różnicach pomiędzy komparacyjną a podstawieniową. A na koniec powinnam jeszcze napisać, który przyrząd pomiarowy opisany przeze mnie się stosuje przy której metodzie.

Do tej pory doszłam do tego, że:
* woltomierz elektroniczny analogowy (nie wiem, czy homodynowy też) to metoda odchyłowa
* oscyloskop analogowy (nie wiem, może cyfrowy też) to metoda różnicowa
* komparator to jak sama nazwa wskazuje to metoda komparacyjna

Oprócz tego do metody kompensacyjnej zaliczyłabym:
* Woltomierze z przetwornikami termoelektrycznymi (analogowe)
* Woltomierz cyfrowy napięć przemiennych

Ale do czego mam zaliczyć np. multimetr analogowy i cyfrowy? Czy w moim powyższym rozumowaniu nie ma błędów?

Serdecznie proszę o jakiekolwiek wskazówki.

Pozdrawiam.

Marian B
-
-

Postautor: Marian B » 19 kwie 2011, o 15:14

Multimetr, jaki by nie był, to miernik uniwersalny. Zawiera w sobie np. woltomierz napięcia stałego, woltomierz napięcia zmiennego, omomierz, amperomierz prądu zmiennego, amperomierz prądu stałego, miernik pojemności, indukcyjności, i tego, co konstruktor jeszcze wymyśli i włoży do jednej obudowy.

cadi2108
-
-

Postautor: cadi2108 » 21 kwie 2011, o 18:28

No tak, racja, trudno go traktować jako metodę pomiaru. Myślę, że w tej sytuacji multimetr całkiem wykreślę. Dziękuję za odpowiedź :)

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 21 kwie 2011, o 23:35

Rozumiem że ograniczasz się wyłącznie do pomiaru niskich napięć. Bo nie ma tu żadnej metody pomiaru wysokich napięć.

cadi2108
-
-

Postautor: cadi2108 » 22 kwie 2011, o 21:37

Tak, ograniczam się do niskich napięć. Z metody iskiernikowej itp. zrezygnowałam.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”