Witam. Chciałbym dowiedzieć się od Was bardziej obeznanych kolegów ...jak wykonać proste ale skuteczne zabezpieczenie nadnapięciowe do zasilacza warsztatowego????...tzn. jeśli ulegną uszkodzenie tranzystorowy mocy to na wyjściu zasilacza pojawi się całe napięcie jak może dać zasilacz...czyli w moim przypadku ok. 36V (bez obciążenia oczywiście).
Czytam że można zastosować tyrystor wyzwalany diodą zenera na odpowiednie napięcie. I tu mam kolejne pytanie...czy tyrystor ten ma zwierać zaciski zasilacza czy zwierać + do masy ( tutaj mam kolejne pytanie...ponieważ nie mam w domu sieci 3 przewodowej więc czy zerowanie będzie w tym wypadku skuteczne???)
Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedź
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZabezpieczenie nadnapięciowe
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Zabezpieczenie nadnapięciowe
Tyrystor z diodą Zenera ewentualnie potencjometr + ewentualnie bezpiecznik.Witam. Chciałbym dowiedzieć się od Was bardziej obeznanych kolegów ...jak wykonać proste ale skuteczne zabezpieczenie nadnapięciowe do zasilacza warsztatowego????...tzn. jeśli ulegną uszkodzenie tranzystorowy mocy to na wyjściu zasilacza pojawi się całe napięcie jak może dać zasilacz...czyli w moim przypadku ok. 36V (bez obciążenia oczywiście).
Czytam że można zastosować tyrystor wyzwalany diodą zenera na odpowiednie napięcie. I tu mam kolejne pytanie...czy tyrystor ten ma zwierać zaciski zasilacza czy zwierać + do masy ( tutaj mam kolejne pytanie...ponieważ nie mam w domu sieci 3 przewodowej więc czy zerowanie będzie w tym wypadku skuteczne???)
Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedź
A co ma do tego uzienienie?
- Tomasz Gumny
- -
- Tomasz Gumny
- -
Zakładasz kolejny wątek z pomysłami/problemami z tym zasilaczem. Jak dotąd żaden nie zakończył się sukcesem. Czy działa już:
-zabezpieczenie nadprądowe z wyświetlaniem nastawionego progu?
-wyświetlanie napięcia wyjściowego?
-wyświetlanie prądu wyjściowego?
Zrób coś do końca i pochwal się jak działa. Dopiero wtedy pomyśl o rozbudowie.
-zabezpieczenie nadprądowe z wyświetlaniem nastawionego progu?
-wyświetlanie napięcia wyjściowego?
-wyświetlanie prądu wyjściowego?
Zrób coś do końca i pochwal się jak działa. Dopiero wtedy pomyśl o rozbudowie.