Witam, mam wielki problem, musze zrobić taki układ:
Układ dodający lub odejmujacy ( w zaleznosci od sygnalu sterujacego).
zbudowany z 2 4-bitowych liczb w notacji U2. Uklad ma byc zbudowany z sumatorow pełnych te zas z bramek.
Nie moge za cholere tego zrobić, mam troche ale rózne bledy sa.
Np. 5 i 2
dodaje dobre = 7, odejmuje dobrze =3
ale jak dam 5 i 0 to w dodawaniu jest 5 a w odejmowniu pokazuje minus osiem...
Prosze was o pomoc. załączam układ jaki posiadam
Pozdrawiam
schemat:
http://img259.imageshack.us/img259/3121/65955872.jpg

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUkład Dodająco Odejmujący dwie 4-bitowe liczby w U2
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam.
A skąd pomysł na wypracowanie sygnału CI do sumatora najmłodszego bitu (LSB) jako sumy logicznej (OR) sygnału kierunku działania (+/-) oraz najstarszego bitu (MSB) wyniku? To zresztą jest rodzaj pętli sprzężenia zwrotnego, i przypuszczalnie dla pewnych stanów wejść będzie się wzbudzać, tzn. dajmy na to stan wysoki na wyjściu Σ3 podany na CI0 spowoduje zmianę Σ3 na stan niski, a to przy specyficznym stanie wejść ponownie przywróci stan, dla którego Σ3 jest w stanie wysokim, i ze względu na opóźnienia cały układ zacznie generować odpowiednio wysoką częstotliwość.
Zresztą już wiem, kiedy przykładowo tak właśnie będzie: gdy do -8 (t.j. stan bitów 1000) dodamy (t.j. sygnał kierunku 0) wartość 7 (t.j. stan bitów 0111). Wynik dodawania w sumatorach będzie równy 1111, i bramka OR z jedynki wyniku na MSB i zera kierunku wypracuje CI0=1, co spowoduje propagację przeniesienia poprzez wszystkie sumatory, i zmianę wyniku na 0000 - i teraz bramka OR z zera MSB i zera kierunku da ponownie na CI0 wartość zero.
Pozdrawiam, i... powodzenia! W razie czego - mogę podpowiedzieć dalej.
P.S. Ale najwcześniej wieczorem.
A skąd pomysł na wypracowanie sygnału CI do sumatora najmłodszego bitu (LSB) jako sumy logicznej (OR) sygnału kierunku działania (+/-) oraz najstarszego bitu (MSB) wyniku? To zresztą jest rodzaj pętli sprzężenia zwrotnego, i przypuszczalnie dla pewnych stanów wejść będzie się wzbudzać, tzn. dajmy na to stan wysoki na wyjściu Σ3 podany na CI0 spowoduje zmianę Σ3 na stan niski, a to przy specyficznym stanie wejść ponownie przywróci stan, dla którego Σ3 jest w stanie wysokim, i ze względu na opóźnienia cały układ zacznie generować odpowiednio wysoką częstotliwość.
Zresztą już wiem, kiedy przykładowo tak właśnie będzie: gdy do -8 (t.j. stan bitów 1000) dodamy (t.j. sygnał kierunku 0) wartość 7 (t.j. stan bitów 0111). Wynik dodawania w sumatorach będzie równy 1111, i bramka OR z jedynki wyniku na MSB i zera kierunku wypracuje CI0=1, co spowoduje propagację przeniesienia poprzez wszystkie sumatory, i zmianę wyniku na 0000 - i teraz bramka OR z zera MSB i zera kierunku da ponownie na CI0 wartość zero.
Pozdrawiam, i... powodzenia! W razie czego - mogę podpowiedzieć dalej.
P.S. Ale najwcześniej wieczorem.