Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Schemat equalizera 3-punktowego

LosRabinos
-
-
Kontaktowanie:
Schemat equalizera 3-punktowego

Postautor: LosRabinos » 20 lis 2010, o 14:04

Witam
Na jednej ze stron internetowych znalazłem schemat equalizera. Zależy mi na tym, aby zrozumieć jak ten equalizer działa, tzn. które elementy za co odpowiadają i jak kształtują charakterystykę częstotliwościową.
Na pewno R2/R1 decydują o wzmocnieniu równym 1, a C1,C2,R1,R2 oraz IC1A stanowią filtr pasmowo-przepustowy, którego pasmo potrafię obliczyć, a w układzie IC1B następuję sumowanie sygnału z trzech kanałów korektora.
Reszta, jak np. rola C3 w układzie oraz jak na wzorach wyznaczyć pasmo dla każdego stopnia regulacji (kanału) - na tym mi najbardziej zależy - niestety mnie przerasta dlatego bardzo proszę o jakieś wskazówki i rady.
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Poniżej przedstawiam schemat equalizera:
Załączniki
Schemat.png
Schemat.png (3.04KiB)Przejrzano 4235 razy

Awatar użytkownika
ECC88
-
-

Postautor: ECC88 » 20 lis 2010, o 15:05

Odpowiednie dobranie kondensatorów C4, C5, C6, C7 definiuje częstotliwość korekcji, a rezystory R3, R4, R6, R7, R8, R9 definiują zakres amplitudowy.

LosRabinos
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: LosRabinos » 20 lis 2010, o 23:57

ECC88 dziękuję za odpowiedź.
A czy ktoś wie jak można na konkretnym wzorze obliczyć częstotliwość fo tych trzech filtrów?
Wiem, że to są proste filtry RC, ale sprawę komplikują mi te potencjometry i chyba moja słaba wyobraźnia...

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: r-mik » 21 lis 2010, o 10:57

(...)ale sprawę komplikują mi te potencjometry i chyba moja słaba wyobraźnia...
Jak widać elementy R/C są włączone w pętlę ujemnego sprzężenia zwrotnego IC1B. Gdy suwak potencjometru przesuwasz w lewo, sprzężenie jest silniejsze, gdy w prawo słabsze. Zostaw sobie na schemacie jeden regulator i w analizie pomiń kondensatory. Zobaczysz jak działa regulacja wzmocnienia/tłumienia i dlaczego w położeniu środkowym wzmocnienie jest równe 1.. Dodanie kondensatora w obwód regulacji wpływa na charakterystykę częstotliwościową. Zależy gdzie go dasz, powstaje filtr dolno lub górno-przepustowy. Włączenie dwu kondensatorów daje filtr środkowo-przepustowy.

Mam nadzieję, że naprowadziłem Cię na rozwiązanie.

LosRabinos
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: LosRabinos » 21 lis 2010, o 20:41

Dziękuje r-mik, ale chyba nie widzę tego do końca na schemacie i potrzebny będzie dokładniejszy opis.
Poniżej zamieszczam schemat - tak jak ja to widzę.
Z głównego schematu wziąłem tylko tą część z filtrem dolnoprzepustwym.
Sporządziłem 2 schematy: dla POT=0% i POT=100%. Czy to jest poprawnie?
A czy żeby obliczyć pasmo albo częstotliwości rezonansowe poszczególnych filtrów potrzebuje obliczyć ich transmitancję czy jest jakiś inny sposób?
Czy elementy C10 i R8 też mają wpływ na kształtowanie ch-ki korektora?
Załączniki
Schematy.PNG

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: r-mik » 24 lis 2010, o 17:35

(...)
A czy żeby obliczyć pasmo albo częstotliwości rezonansowe poszczególnych filtrów potrzebuje obliczyć ich transmitancję czy jest jakiś inny sposób?
Czy elementy C10 i R8 też mają wpływ na kształtowanie ch-ki korektora?
W książce Piotra Góreckiego "Wzmacniacze operacyjne" (wydawnictwo BTC) są odpowiedzi na powyższe pytania.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”