Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wyświetlacz LED dwukolorowy - sterowanie kolorami

Faber33
-
-
Wyświetlacz LED dwukolorowy - sterowanie kolorami

Postautor: Faber33 » 27 paź 2010, o 13:39

Witam. Mam pytanie do Was...w jaki sposób najprościej elektronicznie sterować kolorami w wyświetlaczu 7 segmentowym led?? Chodzi mi o proste sterowanie cyfrowe czyli bez mikroprocesorów Wink Z tego co wywnioskowałem ze schematu tego wyświetlacza to kolorami steruje się chyba poprzez podanie napięcia na anody 8 (zielony), 3 (czerwony) 8 i 3 równocześnie powinno dać kolor pomarańczowy...dobrze to rozumiem??? Jeśli tak to w jaki sposób można by tym sterować podając przebieg z jakiegoś układu czasowego np. NE555??? Myślałem nad multiplekserem ale tutaj zapewne wystąpi problem z wydajnością prądową multipleksera :/

np. wyświetlacz o wspólnej anodzie: LED1-AS-05211BMRMG-B PBF

Obrazek

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 27 paź 2010, o 14:26

Myślałem nad multiplekserem ale tutaj zapewne wystąpi problem z wydajnością prądową multipleksera
A o tranzystorach słyszał?? PNP np. Zresztą nie uniknął byś ich także przy sterowaniu z uC (mało który ma wydajność prądową pinu na poziomie 70-200mA), więc tu jest to rzecz obojętna, czy sterujesz uC, czy kawałkiem sprzętowej elektroniki.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”