Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z połączeniem 2 urządzeń

StroboN
-
-
Problem z połączeniem 2 urządzeń

Postautor: StroboN » 14 paź 2010, o 19:26

Mam nietypową sprawę.Chodzi o zrobienie prostej jedno-kierunkowej komunikacji pomiędzy dwoma urządzeniami.
1 Urządzenie posiada diody LED, a na 2 urządzeniu są guziki.
Chcę zrobić tak, że gdy zapali mi się LED, to 2 urządzenie odczyta wciśnięcie guzika.
Gdy LED zgaśnie, to 2 urządzenie 2 urządzenie odczyta puszczenie guzika(tego samego).

Pierwsze co mi się na suwa na myśl, to zamiana diody LED na transoptor, a na wyjściu podłączyć trzeba ten guzik.
Czy to będzie działać tak jak opisałem wyżej?

Awatar użytkownika
ECC88
-
-

Postautor: ECC88 » 14 paź 2010, o 21:21

Nie wieżę w to co czytam. :597:
No ale jeżeli jesteśmy tutaj żeby sobie pomagać to proszę.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 paź 2010, o 12:02 przez ECC88, łącznie zmieniany 1 raz.

StroboN
-
-

Postautor: StroboN » 14 paź 2010, o 21:30

To nie to!! W ogóle nie to !!

A, dioda świeci = 2 obwód zamknięty
B, dioda nie świeci = 2 obwód otwarty
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (4.18KiB)Przejrzano 5506 razy

Awatar użytkownika
ECC88
-
-

Postautor: ECC88 » 15 paź 2010, o 00:04

StroboN
-
-

Postautor: StroboN » 15 paź 2010, o 08:07

jeżeli OPTOKOPLER to transoptor, to wydaje mi się, że tak... Nie znam się na elektronice, więc pytam, czy transoptor mi to załatwi tak jak wyżej opisałem?

ucinam diodkę, podłączam transoptor tak jak na obrazku...
Załączniki
kone.jpg
kone.jpg (7.11KiB)Przejrzano 5466 razy

ar
-
-

Postautor: ar » 15 paź 2010, o 12:55

Wybacz, ale trudno się połapać. Co ma zapalić diodę LED? I co ma odczytać przycisk? Bo że wciśnięcie przycisku spowoduje zapalenie diody (zamknie obwód), to bym rozumiał, ale odwrotnie???

StroboN
-
-

Postautor: StroboN » 15 paź 2010, o 14:07

Co ma zapalić diodę LED? I co ma odczytać przycisk?
To jest nieważne
ale odwrotnie???
TAK Odwrotnie!!!

1 Urządzenie posiada diody LED, a na 2 urządzeniu są guziki.
Chcę zrobić tak, że gdy zapali mi się LED, to 2 urządzenie odczyta wciśnięcie guzika.
Gdy LED zgaśnie, to 2 urządzenie 2 urządzenie odczyta puszczenie guzika(tego samego).
czy tego naprawdę nie widać?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 15 paź 2010, o 15:29

Tak... Transoptor może pełnić taką funkcję jakiej oczekujesz, właśnie tak podłączony jak napisałeś, ale... o tym za chwilę. I zapewni to dość dobrą separację (a więc bezpieczeństwo obu urządzeń), może okazać się jeszcze i tak konieczny dodatkowy tranzystor sterowany z transoptora (transoptor nie może sterować większymi prądami). I teraz to ale... zależnie od sygnałów jakie pojawiają się na "przycisku" oraz tego czym on steruje) może okazać się konieczne dołączenie jeszcze zabezpieczającej diody, bądź rozwiązanie taki może w ogóle nie funkcjonować (konieczny będzie przekaźnik sterowany tym transoptorem i to za pośrednictwem tranzystora).

Możliwe jest jednak wykonanie tego bez demontażu diod, na zwykłych tranzystorach. W tym wypadku jednak urządzenia będą galwanicznie połączone, a więc będzie konieczny nieco większy rygor energetyczny.

StroboN
-
-

Postautor: StroboN » 15 paź 2010, o 15:51

Te guziki o których mowa, to Joystick komputerowy
Możliwe jest jednak wykonanie tego bez demontażu diod, na zwykłych tranzystorach.
obawiam się, że na tranzystorach będzie dużo więcej lutowania, a tego bym chciał uniknąć
bądź rozwiązanie taki może w ogóle nie funkcjonować
Czyli w końcu mogę to podłączyć tak jak na obrazku, czy nie ?

Jeszcze jedno, planuję jeszcze taki ficzer, że zapalenie się diody ustawi (maksymalna lub minimalna dla mnie to wszystko jedno) wartość na potencjometrze.
np. potencjometr ustawiony jest na 3.5V, nagle zapala mi się dioda i urządzenie podłączone do potencjometru (komputer) odczytuje maksymalne wychylenie, czyli 5V. Dioda gaśnie i komputer z powrotem zaczyna odczytywać to co jest realnie ustawione na potencjometrze.

Czyli w tym przypadku jak na obrazku -
dioda się świeci -> potencjometr działa...
dioda się nie świeci -> potencjometr wskazuje 0 ?
Załączniki
hom.jpg

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 15 paź 2010, o 17:55

Czyli w końcu mogę to podłączyć tak jak na obrazku, czy nie ?
Podłączyć zawsze możesz... co z tego wyjdzie to inna sprawa. Tak jak pisałem, to zależy od charakteru sterowanego obiektu.

Jeśli jest to klasyczne włącz/wyłącz sygnał DC (prąd stały) zaś obciążenie ma charakter rezystancyjny, to spoko.
Jeżeli sytuacja jak powyżej, ale obciążenie indukcyjne (np. silnik prądu stałego), to konieczna będzie dioda zabezpieczająca tranzystor (czy transoptor) przed pikami w chwili wyłączania.
Jeżeli włącznik steruje jakimkolwiek sygnałem przemiennym, to konieczne będzie użycie dodatkowo przekaźnika (względnie tyrystora/triaka).

Dodatkowo do (przynajmniej 2 pierwszych z powyższych) konieczne może być zastosowanie dodatkowego tranzystora, jeżeli obciążenie ma większy apetyt.

Co do tego nowego pomysłu z potencjometrem, to ja bym to podłączył minimalnie inaczej, ale ok.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”