Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięStacja lutownicza AVT 2727 problemy!
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Re: Stacja lutownicza AVT 2727 problemy!
Witam, odgrzebuję temat. Po latach świetnej pracy lutownica przestała mi działać. Nie wiem co to może być. Miałem wersję wsadu pod mikrokontroler tiny2313 z maksymalną temperaturą do ustawienia 470 stopni. Był to kod przerabiany przez kogoś innego - nie autora samej stacji.
Niestety teraz mam tak że jak włacze stację to dosłownie krótki impuls podany na grzałkę powoduje że temperatura zmierzona skacze z kilkudziesięciu na 800-900 stopni, przez co z oczywistych przyczyn kolba nie grzeje.
Wymieniłem już na nowe elementy wszystkie wzmacniacze operacyjne, układ 4066, układ LM385 (2,5V) oraz trzy obecne tam tranzystory BS170 na nowe BS107.
W samej stacji mam dodatkowe stabilizatory pośrednie.
Jakieś pomysły co jeszcze może być przyczyną takiego zachowania? Mogła sama termopara w kolbie się uszkodzić?
Niestety teraz mam tak że jak włacze stację to dosłownie krótki impuls podany na grzałkę powoduje że temperatura zmierzona skacze z kilkudziesięciu na 800-900 stopni, przez co z oczywistych przyczyn kolba nie grzeje.
Wymieniłem już na nowe elementy wszystkie wzmacniacze operacyjne, układ 4066, układ LM385 (2,5V) oraz trzy obecne tam tranzystory BS170 na nowe BS107.
W samej stacji mam dodatkowe stabilizatory pośrednie.
Jakieś pomysły co jeszcze może być przyczyną takiego zachowania? Mogła sama termopara w kolbie się uszkodzić?
Skoro podejrzewasz termoparę, to zmierz napięcie "zimnego punktu" (znając typ termopary będziesz wiedzieć czy temperatura odpowiada woltażowi)
Na zasadzie czego stwierdziłeś te 800-900 stopni?Niestety teraz mam tak że jak włacze stację to dosłownie krótki impuls podany na grzałkę powoduje że temperatura zmierzona skacze z kilkudziesięciu na 800-900 stopni, przez co z oczywistych przyczyn kolba nie grzeje.
co do termopary - nie wiem jaki jest jej typ w kolbie Elwik les24.
Co do temperatury - miałem na myśli że procesor tyle odczytuje i pokazuje na wyświetlaczu.
Co do temperatury - miałem na myśli że procesor tyle odczytuje i pokazuje na wyświetlaczu.
Aby nie mieć wątpliwości, to zmierz przynajmniej rezystancję termopary celem wykluczenia przerwy w jej obwodzie.
Jeżeli termopara będzie sprawna, to po włączeniu stacji zmierz napięcie pomiędzy masą, a nóżka 6 układu U5.
Jeżeli termopara będzie sprawna, to po włączeniu stacji zmierz napięcie pomiędzy masą, a nóżka 6 układu U5.
co do termopary - przejście jest 1ohm, ale tak chyba powinno być;
z kolei na wyjściu układu U5 mam ok 65mV przy wskazaniach stacji ok 800 stopni
z kolei na wyjściu układu U5 mam ok 65mV przy wskazaniach stacji ok 800 stopni
Biorąc pod uwagę wzmocnienie wzmacniaczy, to napięcie powinno być ok.
Możesz ew. jeszcze sprawdzić układ zasilania.
Jeżeli wszystko sprawdzisz, a usterka wskaże na jakiś błąd w procku, to możesz sam sobie zrobić program. Od jakiegoś czasu oficjalnie na rynku pojawiają się kompilatory kodu graficznego. Nie trzeba znać C czy też ASM. Po prostu rysujesz program, a kompilator przerzuca twój schemacik na C. (Sam korzystam z tej dogodności nie znając podstaw języka C. Rysuję i działa)
Możesz ew. jeszcze sprawdzić układ zasilania.
Jeżeli wszystko sprawdzisz, a usterka wskaże na jakiś błąd w procku, to możesz sam sobie zrobić program. Od jakiegoś czasu oficjalnie na rynku pojawiają się kompilatory kodu graficznego. Nie trzeba znać C czy też ASM. Po prostu rysujesz program, a kompilator przerzuca twój schemacik na C. (Sam korzystam z tej dogodności nie znając podstaw języka C. Rysuję i działa)
układ zasilana na dzień dobry sprawdziłem i wszystko poprawnie. Programuję troszkę w bascomie, ale nie na tyle by teraz pisać program do tego od nowa, tym bardziej że kilka osób już pisało programy pod tiny do tej stacji, ale cosik u mnie błędnie to działa. Będę kombinował dalej...
Najpierw musisz mieć pewność, że układ jest na pewno sprawny po sotnie elektronicznej. Później trzeba szukać błędu w algorytmach.
Szczerze mówiąc zrobienie takiego programu w środowisku graficznym to mały pikuś, ale trzeba dysponować środowiskiem które jest wyposażone w bogatą bibliotekę umożliwiającą przeróżne operacje na czasach oraz przebiegasz szybkozmiennych. W automatyce w zasadzie nie korzysta się takich bibliotek dlatego ich nie ma, ale już pojawiają się środowiska graficzne które umożliwiają działania dosłownie w KHz na maleńkich prockach typu ATmega8, stanowiące podstawę w dziedzinie programowania.
Szczerze mówiąc zrobienie takiego programu w środowisku graficznym to mały pikuś, ale trzeba dysponować środowiskiem które jest wyposażone w bogatą bibliotekę umożliwiającą przeróżne operacje na czasach oraz przebiegasz szybkozmiennych. W automatyce w zasadzie nie korzysta się takich bibliotek dlatego ich nie ma, ale już pojawiają się środowiska graficzne które umożliwiają działania dosłownie w KHz na maleńkich prockach typu ATmega8, stanowiące podstawę w dziedzinie programowania.