Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

sbclin (Broadside-Coupled Lines in Stripline) w aplacu

wesol144
-
-
Kontaktowanie:
sbclin (Broadside-Coupled Lines in Stripline) w aplacu

Postautor: wesol144 » 20 wrz 2010, o 22:45

Witam kolegów.

Potrzebuje zasymulować wymieniony element w aplacu. To co udało mi się znaleźć na ten temat:

Obrazek

Obrazek

Parameters

Subst = substrate instance name

W = conductor width, in specified units

S = conductor spacing, in specified units (refer to note 3 and note 4)

L = length, in specified units

Temp = physical temperature, in °C

W1 = (ADS Layout option) offset from pin 1 to conductor centerline

W2 = (ADS Layout option) offset from pin 2 to conductor centerline

W3 = (ADS Layout option) offset from pin 3 to conductor centerline

W4 = (ADS Layout option) offset from pin 4 to conductor centerline

P1Layer = (ADS Layout option) layer associated with pin 1 conductor; cond1, cond2

Generalnie chodzi o to, że chciałbym się dowiedzieć co ten element docelowo robi i jak można w najprostszy sposób pokazać jego działanie tzn. jakie dać źródło i jak przedstawić wyniki symulacji. Proszę o jakiekolwiek nakierowanie ponieważ jedyne co udało mi się osiągnąć do tej pory to wielkie nic.... Generalnie mam dostęp również do psice'a lub multisima, także jeśli ktoś ma wyobrażenie jak wykonać taka symulację w tych programach to proszę o info. Jeśli nawet nie macie ochoty rozwiązywać tego problemu to czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co to za element w wersji polskiej i jak się do tego zabrać.

Z góry dzięki za pomoc.

tg3a
-
-

Postautor: tg3a » 21 wrz 2010, o 22:59

Wprawdzie nie znam wspomnianych programów symulacyjnych, więc konkretnie nie pomogę, ale ogólnie mogę stwierdzić, że ponieważ są to dwie linie paskowe sprzężone (wynika to zarówno z angielskiej nazwy, jak i z rysunku), więc trzeba szukać w bibliotece związanej z liniami paskowymi lub ogólniej długimi. Może być też konieczne odrębne znalezienie w sieci jakiegoś oprogramowania do liczenia parametrów linii paskowych sprzężonych, które później trzeba będzie podać w uogólnionym modelu linii długich sprzężonych w docelowym programie symulacyjnym.
To chyba tylko tyle, co potrafię powiedzieć, bo moje doświadczenia w liniach długich są raczej niewielkie.
Linie długie sprzężone są stosowane na przykład w sprzęgaczach kierunkowych, używanych np. do pomiaru współczynnika fali stojącej.
Pozdrawiam, i życzę sukcesów.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”