Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

LG 42LG5020 LCD - niebieski obraz

saraton
-
-
Kontaktowanie:
LG 42LG5020 LCD - niebieski obraz

Postautor: saraton » 16 sie 2010, o 18:24

Witam Szanownych Forumowiczów.
Awaria nastąpiła nagle po włączeniu TV. Obraz zrobił się ciemno niebieski. Głos ciągle dochodzi.
Byłem dzisiaj w serwisie i stwierdzili uszkodzenie inwerterów.
Pytanie które mnie nurtuje to czy możliwe aby takie układy siadły na raz oraz czy możliwa jest naprawa takich układów.
Pytanie może i prostackie ale nie znam się dobrze na tego typu układach. A obawiam się ,że serwis próbuje mnie naciąć na duże koszty. naprawa ma kosztować 550 zł.
Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie.

Awatar użytkownika
Statyk
-
-

Postautor: Statyk » 16 sie 2010, o 20:08

Inwertery zasilają świetlówki, te zaś podświetlają matrycę LCD. Jeśli matryca świeci na niebiesko, znaczy że jest podświetlona. Jeśli jest podświetlona, to raczej inwertery zasilają wspomniane świetlówki, czyli raczej sprawne.
Jest możliwość uszkodzenia wszystkich inwerterów jednocześnie, ponieważ są one z reguły sterowane wspólnym kontrolerem PWM. Wystarczy że niefortunnie padnie jeden z tranzystorów sterujących transformatorkiem wysokiego napięcia, i kontroler mamy ugotowany.
Naprawa takich inwerterów jest możliwa, ale serwisy firmowe nie dysponują obecnie elektronikami, tylko wymieniaczami modułów (bo tak jest taniej).
550 zł. nie wydaje mi się ceną wygórowaną, przy założeniu że dostaniesz nowy zespół inwerterów. Osobiście stawiam na uszkodzenie zasilacza (przy tych upałach jakie mamy obecnie to raczej norma).
Moja wypowiedź nie jest wyrokiem w sprawie Twojego telewizora, więc potraktuj ją raczej jako spekulację. Diagnoza sprzętu powinna być poparta wynikami konkretnych pomiarów, więc trudno będzie tutaj cokolwiek jednoznacznie stwierdzić.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”