Witam, robię łączówki do płytki stykowej SD12N ze skrętki komputerowej. Miałem jej 3m. Ściągnąłem izolację, porozkręcałem pary skręconych przewodów i wyszło mi 24 kawałki w długościach 80-120cm. I teraz zastanawiam się, na jakiej długości kawałki pociąć te druty tak, aby mieć dobry zestaw łączówek do tej płytki stykowej. Będę na niej robił proste układy, m.in. z książek "wyprawy w świat elektroniki". Chciałbym uzyskać coś takiego:
klik
klik
Wstępnie myślałem o odcinkach 20 cm i krótszych, ze skokiem 2cm. Jakiej długości łączówki się najczęściej przydają? Na jakiej długości pociąć te przewody do płytki stykowej SD12N ?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj si꣹czówki do płytki stykowej ze skrętki sieciowej
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Darlington
- -
Witam,
na początku używałem tych łączówek, ale dla mnie są one niepraktyczne ze względu na ich twardość i głównie stosuje je do prostych układów, albo do podłączenia zasilania, czyli części układu, która nie jest później ruszana. Resztę połączeń robię kynarem czyli drutem srebrzonym w izolacji teflonowej, a długość nie jest aż tak istotna. Przycinam indywidualnie do zastosowania w konkretnym układzie. I takie rozwiązanie u mnie jest idealne. Nie muszę dostosowywać układu do łączówek. Co do skrętki cena metra drutu jest na tyle niska że nie trzeba jej w specjalny sposób oprawiać, a jako łączówka w płytce stykowej sprawdza się bardzo dobrze.
Pozdrawiam
na początku używałem tych łączówek, ale dla mnie są one niepraktyczne ze względu na ich twardość i głównie stosuje je do prostych układów, albo do podłączenia zasilania, czyli części układu, która nie jest później ruszana. Resztę połączeń robię kynarem czyli drutem srebrzonym w izolacji teflonowej, a długość nie jest aż tak istotna. Przycinam indywidualnie do zastosowania w konkretnym układzie. I takie rozwiązanie u mnie jest idealne. Nie muszę dostosowywać układu do łączówek. Co do skrętki cena metra drutu jest na tyle niska że nie trzeba jej w specjalny sposób oprawiać, a jako łączówka w płytce stykowej sprawdza się bardzo dobrze.
Pozdrawiam