Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Pamięć Samsung kmcme0000m pinout

bodzio667
-
-
Pamięć Samsung kmcme0000m pinout

Postautor: bodzio667 » 18 sty 2010, o 01:44

Witam poszukuję pinoutu tej pamięci.
Jest szeroko stosowana w telefonach komórkowych lub odtwarzaczach mp3. Zamieszczam fotki tego układu.

Obrazek Obrazek

Wygląda mi na układ 169 F-BGA, lecz tu są jeszcze kulki po bokach?
Macie może rozpiskę pinów w takich układach? Chodzi mi o rozpiskę w jaki sposób są numerowane piny typu gdzie np jest pin b4 itp.

Gdyby nie te kulki po bokach to by miał jaśniej a tak nie mogę znaleźć.
Szukam i nigdzie nie widzę.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 24 sty 2010, o 14:10

[center]
Obrazek
[/center]
Obrazek
:arrow: pdf

Kod: Zaznacz cały

oznaczenia pinow to matryca 1 2 3 ... 12 13 14 A B C D E F G H J K L M N P np A3 -> DAT0
Obrazek

bodzio667
-
-

Postautor: bodzio667 » 30 sty 2010, o 00:19

Mógłbym wiedzieć jeszcze z kat wiozłeś wyprowadzenia ? Ja ich szukałem w internecie tydzień i nie znalazłem dzięki jesteś wielki ;] Może jakiś katalog masz ? Interesuje mnie datasheet tej pamięci lecz również i tu poległem (nigdzie go nie ma) napisałem nawet @ do Toshiby w tej sprawie puki co 0 odzewu... A potrzebuje datasheet gdyż nie mam pewności jakie napięcia zasilają pamieć...

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 30 sty 2010, o 12:05

Obrazek PDF pamieci nigdzie :no: moge znalesc :( :arrow: looknij tu strona 23. Mala wzmianka o tej pamieci oraz nazwa rodziny moviNAND. Szukajac info o tej rodzince znalazlem to :arrow: www opis jest dla pamieci typu KLXXXXX (MMC 4.3) ale tez tam znajdziesz pdf'a do KMXXXXX (MMC 4.2). Z porownania opisu wyprowadzen pamieci na schemacie (strona 6) w poprzednim poscie wynika ze pamieci KM i KL maja takie same wyprowadzenia Obrazek

bodzio667
-
-

Postautor: bodzio667 » 30 sty 2010, o 18:41

Dobra to tak, w kwestji zasilania wiemy że:

Pamięć działa na 1,8 jak i na 3,3v, lecz jest kilka gałęzi zasilania:

Vcc
Vccq
Vss
Vssq

Popraw mnie jeśli się mylę,

Vccq - +1,8/3,3v
Vcc - tu mam dylemat...

Obrazek

Z tego schematu blokowego wynika że ta gałąź toleruje tylko 3v zasilanie w przeciwiństwie do poprzedniej... Ale pewny nie jestem.

Vss - masa
Vssq - masa

Reszta wyprowadzeń zgodna z standardem kart SD ...

Czyli można by podłączyć pamięć bezpośrednio do czytnika kart takiego jak np ten:

Obrazek

Ok Już wszystko wiem cała kość jest zasilana napięciem 1,8 lub 3,3V

Vcc i Vccq trzeba połączyć razem tak samo jak i Vss oraz Vssq jest to masa.
Doszedłem do tego metodą Inżynierii Wstecznej, badając połączenia na pcb w której pamięć została zastosowana.

Dziękuje ci ACek serdecznie za pomoc bez której bym nadal miał wątpliwości i pewnie bym sam nie przebrną przez to. :629:

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”