Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięmigająca dioda 12v ................
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam.
Mam pytanko. czy jest możliwe wykonać układu w którym po podaniu napięcia 12v dioda lub nawet kilka diod mrugnie np.5razy potem świeci światłem ciągłym przez bardzo krótki czas i potem znowu mrugnie 5razy i ten cykl się tak powtarza.
Może jest ktoś kto mógłby mi pomóż?
Mam pytanko. czy jest możliwe wykonać układu w którym po podaniu napięcia 12v dioda lub nawet kilka diod mrugnie np.5razy potem świeci światłem ciągłym przez bardzo krótki czas i potem znowu mrugnie 5razy i ten cykl się tak powtarza.
Może jest ktoś kto mógłby mi pomóż?
Najprościej chyba będzie Ci wziąć mały 8 nóżkowy procesorek z wewnętrznym oscylatorem. Zasilisz go z diody zenera i pędzisz nim tranzystor wykonawczy. Zmieścisz wszytko na płytce wielkości 1cm kw. i będziesz miał prosta sprawe z wyznaczaniem czasów i sekwencji mrugnięcia.
Jak będziesz miał problemy odezwij się na GG albo PW.
Jak będziesz miał problemy odezwij się na GG albo PW.
migająca dioda 12v ................
Nawiązując do mojego zapytania.
to z doborem tych czasów to raczej nie dam rady.
Ale chodziło by mi o to ze te diody migały by z częs. 1s. (częs. mniej więcej taka jak pulsuje sobie kursor w trakcie pisania.
A czas świecenia światłem ciągłym to 5s. do 6s
to z doborem tych czasów to raczej nie dam rady.
Ale chodziło by mi o to ze te diody migały by z częs. 1s. (częs. mniej więcej taka jak pulsuje sobie kursor w trakcie pisania.
A czas świecenia światłem ciągłym to 5s. do 6s
migająca dioda 12v ................
czajnik powiedz mi czy ten układzik który wymyśliłeś będzie spełniał te moje czasy świecenia czy to już będzie w mojej gestii to dograć?
Masz tu chyba max prosty schemat. 555 są szeroko i wszędzie opisane na chyba wszystkie sposoby nie mniej na początku zamieszczam rzadko stosowany max prosty Ge na nim na dwu elementach. Takie robi się też np. na inverterach ale one nie występują pojedynczo i mają małe obciążalności. A 555 bipolarne mają 200mA a C-MOS 150mA. Małą ilość LED-ów można spokojnie sterować wprost z tych kości - nie mniej dodałem MOS-a. Jeżeli zastosowane przez Ciebie nie będą pobierały więcej niż kilkadziesiąt mA to można go pominąć.
Dolna część 556 to w/w Ge. na dwu elementach. Jeżeli nie będzie Ci odpowiadać częstość błysków to wystrczy zmienić R 100k. Lub oczywiście współpracujące z nim C.
Ogólnie, w obowdy czasowe można wstawić potencjometry montażowe ( peerki ) i nimi ustawiać. Ale wtedy radziłbym każdemu dać w szereg np. 1k by nie padał kość gdy któregoś skręci się na minimum.
Górna część to klasyczny Ge. Blokuje dolny na ok. 1s i wtedy LED-y świecą non stop. Następnie uwalnia dolny na ok. 8s i wtedy LED-y migoczą.
Schemat narysowałem tak, by był wstępem do druku.
Dolna część 556 to w/w Ge. na dwu elementach. Jeżeli nie będzie Ci odpowiadać częstość błysków to wystrczy zmienić R 100k. Lub oczywiście współpracujące z nim C.
Ogólnie, w obowdy czasowe można wstawić potencjometry montażowe ( peerki ) i nimi ustawiać. Ale wtedy radziłbym każdemu dać w szereg np. 1k by nie padał kość gdy któregoś skręci się na minimum.
Górna część to klasyczny Ge. Blokuje dolny na ok. 1s i wtedy LED-y świecą non stop. Następnie uwalnia dolny na ok. 8s i wtedy LED-y migoczą.
Schemat narysowałem tak, by był wstępem do druku.
LED LED-owi nie równy. Myślę, że pod 12V dawałbyś np. 2x5szt szeregowo. Ale podaj jaki prąd chcesz puścić przez jednego LED-a czy jedną połączoną szeregowo 5-tkę bo to wychodzi na jedno. BS170 można stosować do ok. 300mA, jak potrzebujsz więcej prądu to daj np. BUZ11 czy tp.
No i do 5-ciu LED-ów trzeba zmienić 2,2k.
No i do 5-ciu LED-ów trzeba zmienić 2,2k.