Witam.
Mam pewną gitarową końcówkę mocy stereo, w której na samym wejściu zastosowano mały preamp na 1 triodzie z ecc82 (w 1 kanale).
Pytanie moje jest takie: czy jest jakiś rosyjski odpowiednik ecc82 (12AU7)? Czy to może 6N1P (ale chyba nie)?
Czy mogę zamiast tej ecc82 zastosować ecc83, które mam (sporo) i co musiał bym w układzie zmienić, żeby się jakiś przester nie zrobił, bo ecc83 ma o wiele większe wzmocnienie.
Trioda ta ma rezystory: 82k w anodzie i 5,1k w katodzie, a bramka przez 470k do masy.
Co proponujecie zmienić w przypadku użycia ecc83, aby poziom dźwięku pozostał taki sam?
Pozdrawiam wszystkich elektroników
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJaki rosyjski odpowiednik za ecc82?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Na początek bym dobrał według not katalogowych, a doszlifował bym układ metodą prób i doświadczeń robiąc dokładne pomiary za pomocą generatora i oscyloskopu.
A tak na marginesie proponuję nisko szumową ECC88. Te ECC82 to raczej stosowano w układach w.cz. Możesz się także sugerować innymi już sprawdzonymi układami.
A tak na marginesie proponuję nisko szumową ECC88. Te ECC82 to raczej stosowano w układach w.cz. Możesz się także sugerować innymi już sprawdzonymi układami.
Witam !!!
Widzę że odgrzebujesz stary temat z triody. Zamiennik dla ECC82 to 12AU7. Zmienianie wcześniej zaprojektowanego wzmacniacza z wejściem na ECC82 na jakąś inną lampę nie ma sensy gdyż producent (konstruktor) w jakimś celu projektował wzmacniacz na tej właśnie triodzie.
Jeśli szukasz czegoś na temat lamp to wejdź tutaj:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasiu/eka/
Widzę że odgrzebujesz stary temat z triody. Zamiennik dla ECC82 to 12AU7. Zmienianie wcześniej zaprojektowanego wzmacniacza z wejściem na ECC82 na jakąś inną lampę nie ma sensy gdyż producent (konstruktor) w jakimś celu projektował wzmacniacz na tej właśnie triodzie.
Jeśli szukasz czegoś na temat lamp to wejdź tutaj:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasiu/eka/