Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Alarm

stoprocent
-
-
Alarm

Postautor: stoprocent » 27 sty 2009, o 21:23

Witam :607:

Chce zrobic alarm laserowy posiadam

mały brzęczyk
fotorezystor
baterie
laserek

umiem z tego zbudowac obwod ktory po zuceniu swiatla dziala ,ale chodzi mi o to aby bylo na odwrot tzn. jak laserek pada na fotorezystor i sie przerwie wiazke dziala na czas nie okreslony a nie odrazu jak sie reke weżmie :611: jezeli mozecie bardzo prosze o pomoc! :629:

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 30 sty 2009, o 11:50

Może układ z małym przekaźnikiem?
Ten "brzęczyk" jakim napięcie jest zasilany?
Tylko napisz jak długi ma być czas załączenia przekaźnika po przerwaniu wiązki lasera.

Albo takie coś?

Obrazek

stoprocent
-
-

Postautor: stoprocent » 3 lut 2009, o 14:00

Brzęczyk jest na 3V :D dzieki za schemat

holigans91
-
-

Postautor: holigans91 » 28 lut 2009, o 14:39

Witam połączyłem układ wg. powyższego schematu( i działa) tylko że wtedy kiedy światło pada na fotorezystor , a chciałbym efekt odwrotny czyli po przerwaniu wiązki lasera załącza sie brzęczek (buzzer) Proszę o pomoc , pozdrawiam

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 28 lut 2009, o 16:48

W najprostszej wersji zamień miejscami potencjometr z fotorezystorem (ew dodaj jeszcze w szereg z nim mały rezystorek), innym wyjściem jest przerobienie układu na tranzystor PNP.

Btw. jak dla mnie to w schemacie jest nie fotorezystor, a fotoogniwo ;) ... mała różnica.

Cliassi
-
-

Postautor: Cliassi » 26 sie 2009, o 17:25

Witam zrobilem alarm jak na schemacie tzn schemat mam z tad http://www.geeksaresexy.net/2008/03/03/ ... -under-20/ i nie dziala czy moglem zepsuc tranzystor?? i czemu ta nozka od kondensatora na schemacie jest wygięta?? prosze o pomoc i pozrdo

Dodane po chwili namysłu:

a i dla czego tam trzy scierzki ida do bateri??

Po kolejnej chwili namysłu:

i jak rozpoznac + w kondenstaorze

i jeszcze chwila i znów:

z ta bateria to juz wiem a jak zrozpoznac przód lub tyl tranzystora

Edit. Poscalane kilka postów.
Pajączek.
Ostatnio zmieniony 26 sie 2009, o 18:34 przez Cliassi, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 26 sie 2009, o 18:39

i jak rozpoznac + w kondenstaorze (...) a jak zrozpoznac przód lub tyl tranzystora
Co do schematu nie będę się wypowiadał, za dużo tam skryptów na stronie, nie będę wpuszczał wszystkich dla 1 schematu.

+ na kondensatorze jest opisany (na obudowie) w elektrolitycznym (tantalowym), a także w innych, jeśli jest to ważne. Jeśli nie został on opisany, to biegunowość (+ czy -) nie powinna mieć znaczenia dla działania elementu.

Przód i tył tranzystora?? Raczej poszczególne wyprowadzenia... najlepiej z datasheeta (dokumentacji). Tam będziesz miał opisane obudowy i rozkład wyprowadzeń.

Cliassi
-
-

Postautor: Cliassi » 27 sie 2009, o 13:23

podlaczylem i to nie dziala

Dodano po namyśle:

prosze o pomoc

Dodano po namyśle:

moze spieprzylem cos z tranzystorem albo mam za dozy fotorezystor? bo srednice on moze niec 1 cm

Dodano po namyśle:

a i jak podlacze to cos robi spiecie i niewiem co to jest bo jak na styku zasilania z alarmem chce nawet zobaczyc czy prad dociera to dupa nie ma 0.00

Edit: Kolejne scalenie postów, prosiłbym jednak o zastosowanie się do tego o co prosiłem na PW.
Pajączek.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2009, o 16:36 przez Cliassi, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 29 sie 2009, o 16:36

albo mam za dozy fotorezystor? bo srednice on moze niec 1 cm
Od wymiarów fizycznych fotorezystora, ważniejsze są jego parametry. Są zgodne z projektem?

Ostatniej części nie rozumiem. Mierzysz prąd i nie jest równy 0? To nie musi oznaczać że jest źle, przecież urządzenie też jakiś prąd musi pobierać. A jeśli mylisz pojęcia, i jednak mierzysz napięcie, to tym bardziej dobrze, w końcu oczekujesz tam napięcia zasilającego.

Zobacz czy elementy się nie grzeją za mocno, choć jak uwaliłeś coś groźnego w projekcie dla elementów, to pewnie i tak już leżą.

Cliassi
-
-

Postautor: Cliassi » 31 sie 2009, o 15:44

dzieki ale jak podlaczam to sprawdzam napiecie przy zasilaniu i nie ma a jak patrze to cos robi spiecie moze jak lutowalem to przegzazlem tranzystor??i powiedz mi gdzie jest lewa nozka w tym tranzystorze http://www.centrumelektroniki.pl/Tranzy ... 45272.html bo na nim nie ma nic napisane oprocz nazwy a fotorezystor mam http://www.centrumelektroniki.pl/FOTORE ... 17007.html (chyba z duzy)nie??
Pozdrawiam

Cliassi
-
-

Postautor: Cliassi » 7 wrz 2009, o 16:24

moze ktos odpisac

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 7 wrz 2009, o 22:24

Co to znaczy "lewa nóżka w tranzystorze". Bo na razie to odpowiedź może być tylko jedna.. "z lewej strony". Jeśli chodziło Ci o Baza/Emiter/Kolektor[C]... to od szukania takich rzeczy jest datasheet (dokumentacja), nawet w podanym przez Ciebie linku jest dostępna.

Co do fotorezystora, to jak już wcześniej pisałem, ważniejsze są parametry niż wymiary.

Braku "napięcia przy zasilaniu" nie skomentuję...

A czy tranzystor jest uszkodzony... możesz się przekonać mierząc, albo wymieniając na nowy, ale nie tak łatwo go przegrzać, choć nie jest to niemożliwe.
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2009, o 16:29 przez pajaczek, łącznie zmieniany 1 raz.

Cliassi
-
-

Postautor: Cliassi » 8 wrz 2009, o 15:06

no jak sie robi spiecie to wtedy nie ma zasilania nie? przynajmniej w moim zasilaczu

stoprocent
-
-

Postautor: stoprocent » 9 lis 2009, o 16:55

Wpadłem na pomysł po paru miesiącach który jest banalny :629:

Potrzeba lampeczki nocnej z fotorezystorem która działa po zgaszeniu swiatła czyli po ciemku:)

Brzeczyka

Bateri okolo 6V ; p

Lampeczka jest podpinana pod gniazdko wiec rozwalmy obudowe wyciagamy szmelc z srodka ostroznie podlaczamy pod jeden kable do bolca brzeczyk koncowa + lub - a pod drugi baterie i od bateri po 2 bolec :P.Mozna dodac wylacznik zeby ciagle nie brzeczalo jakby lezalo w szafie:)Potem wkladamy w jakas ladna obudowe z tekturki ;p ustawiamy wlaczamy
celujemy laserkiem w fotorezystor i gotowe.

Co o tym myslicie? :)

Awatar użytkownika
zeeltom
-
-

Postautor: zeeltom » 10 lis 2009, o 19:49

Lampeczka pod gniazdko? 230V?
Nie kombinuj z takimi napięciami ;)
Jeśli masz fotorezystor, to zmierz omomierzem jaki ma opór przy podświetleniu laserem i jaki po zasłonięciu lasera. Rozumiem, że będzie to pracowało w stałych warunkach oświetlenia? Czy ma działać w dzień i w nocy?
Czas nieokreślony... czyli jaki? Brzęczyk ma brzęczeć cały czas od przerwania wiązki, czy ma być ustawiany czas sygnalizacji?

Awatar użytkownika
Darlington
-
-

Postautor: Darlington » 12 lis 2009, o 13:56

Może układ z małym przekaźnikiem?
Ten "brzęczyk" jakim napięcie jest zasilany?
Tylko napisz jak długi ma być czas załączenia przekaźnika po przerwaniu wiązki lasera.

Albo takie coś?

Obrazek
Chcę zrobić podobny układ, ale na jakimś buzzerze i fotorezystorze.
Czy schemat będzie taki sam? Ale jaki buzzer i fotorezystor kupić?
Rezystancja fotorezystora maleje wraz ze wzrostem światła, więc w tym układzie im większe światło, tym mniejsze napięcie bazy, i jak fotorezystor będzie nieoświetlony, to buzzer zadziała, jak go oświetlimy to się wyłączy, bo napiecie na fotorezystorze spadnie (bo spadnie jego R). Prawda?
Jak zamienimy miejscami PR i Fotorezystor, to efekt będzie odwrotny? Tzn buzzer zadziała przy oświetleniu fotorezystora prawda?
Tylko jaki dać PR? Liniowy? Logarytmiczny? I jaki brzęczyk? proszę o przybliżenie tej kwestii, bo ten układzik widzi mi się na mój drugi układzik (pierwszy to były migające diody na multiwibratorze astabilnym).

I czemu nie ma rezystora w obwodzie kolektora? Przecież w ten sposób tranzystor może "szlag trafić" ?
Aha i widzę tu potencjometryczny dzielnik napięcia bazy, ale czemu nie ma przy bazie rezystora ? I w obwodzie emitera? Gdzie kondensatory odprzęgające? Chyba, że tranzysor nie robi tu za wzmacniacz?

Co to za tranzystor? Można dać BC107 albo inny?

Ale tu podobno jest źle zastosowany tranzystor NPN.
Ponadto tu jest fotoogniwo i syrena, a ja chcę na fotorezystorze i brzęczyku.
Szukałem, ale nie znalazłem czegoś takiego. Wiem, że musi być potencjometryczny dzielnik bazy z potencjometrem i fotorezystorem, a tranzystor w roli wzmacniacza sygnału.
Bardzo proszę o schemat i wielkości elementów.
Układ ma działać na zasadzie jak się go oświetli to załącza brzęczyk, jak światło zgaśnie to brzęczyk cichnie. Czyli baza tranzystora musiałaby być dołączona do potencjometru, a fotorezystor na "górze" dzielnika, bo rezystancja fotorezystora maleje wraz ze wzrostem oświetlenia. Ale co dalej to nie wiem...

Znacie jakieś podobne schematy o takim działaniu?

Znalazłem takie układy, co o nich myślicie?
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Statyk
-
-

Postautor: Statyk » 13 lis 2009, o 19:52

Hmmm... Tutaj znalazłem niemal bliźniaczy temat...

Jest nawet ciekawe rozwiązanie:

Obrazek :598:

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”