Może układ z małym przekaźnikiem?
Ten "brzęczyk" jakim napięcie jest zasilany?
Tylko napisz jak długi ma być czas załączenia przekaźnika po przerwaniu wiązki lasera.
Albo takie coś?
Obrazek
Chcę zrobić podobny układ, ale na jakimś buzzerze i fotorezystorze.
Czy schemat będzie taki sam? Ale jaki buzzer i fotorezystor kupić?
Rezystancja fotorezystora maleje wraz ze wzrostem światła, więc w tym układzie im większe światło, tym mniejsze napięcie bazy, i jak fotorezystor będzie nieoświetlony, to buzzer zadziała, jak go oświetlimy to się wyłączy, bo napiecie na fotorezystorze spadnie (bo spadnie jego R). Prawda?
Jak zamienimy miejscami PR i Fotorezystor, to efekt będzie odwrotny? Tzn buzzer zadziała przy oświetleniu fotorezystora prawda?
Tylko jaki dać PR? Liniowy? Logarytmiczny? I jaki brzęczyk? proszę o przybliżenie tej kwestii, bo ten układzik widzi mi się na mój drugi układzik (pierwszy to były migające diody na multiwibratorze astabilnym).
I czemu nie ma rezystora w obwodzie kolektora? Przecież w ten sposób tranzystor może "szlag trafić" ?
Aha i widzę tu potencjometryczny dzielnik napięcia bazy, ale czemu nie ma przy bazie rezystora ? I w obwodzie emitera? Gdzie kondensatory odprzęgające? Chyba, że tranzysor nie robi tu za wzmacniacz?
Co to za tranzystor? Można dać BC107 albo inny?
Ale tu podobno jest źle zastosowany tranzystor NPN.
Ponadto tu jest fotoogniwo i syrena, a ja chcę na fotorezystorze i brzęczyku.
Szukałem, ale nie znalazłem czegoś takiego. Wiem, że musi być potencjometryczny dzielnik bazy z potencjometrem i fotorezystorem, a tranzystor w roli wzmacniacza sygnału.
Bardzo proszę o schemat i wielkości elementów.
Układ ma działać na zasadzie jak się go oświetli to załącza brzęczyk, jak światło zgaśnie to brzęczyk cichnie. Czyli baza tranzystora musiałaby być dołączona do potencjometru, a fotorezystor na "górze" dzielnika, bo rezystancja fotorezystora maleje wraz ze wzrostem oświetlenia. Ale co dalej to nie wiem...
Znacie jakieś podobne schematy o takim działaniu?
Znalazłem takie układy, co o nich myślicie?