Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Pomocy - Sterowanie silnikiem krokowym bipolarnym

szkoles
-
-
Pomocy - Sterowanie silnikiem krokowym bipolarnym

Postautor: szkoles » 15 sie 2009, o 23:43

Witam czcigodne grono forumowiczów :611:

Na wstępie zasygnalizuję, że jestem amatorem w elektronice i moja wiedza z tej dziedziny jest mocno wyrywkowa.

Mój problem dotyczy sterowania silnikiem krokowym bipolarnym. Kiedyś bawiłem się sterowaniem za pomocą komputera silnikami krokowymi ale unipolarnymi, które znacznie łatwiej obsłużyć.

Opis układu, który staram się uruchomić:

Z układu rozpoznawania tonów DTMF (CM8870) wychodzą 4 linie na których może być 0V lub 5V. Do każdej linii podłączone są dwa elementy, jednym jest transoptor (TLP521) a drugim układ inwertujący sygnał (HD74LS04). Z tego układu inwertującego sygnał przetworzony również idzie do transoptora (innego). Tu mam pierwszy problem, sygnał wyjścia z inwertera nie ma 5V tylko 3,5V co skutkuje spadkiem napięcia na emiterze transoptora. W efekcie jest spora różnica pomiędzy napięciem sterowanym bezpośrednio z CM8870 a sterowanym z inwertera. Ten inwerter jest dość dziwny, na wejściu jest 1.30V a na wyjściu 0,15V (kiedy powinno być 0V). Skutkiem tego jest, że na emiterze transoptora zawsze jest jakiś napięcie.
Do emitera transoptora podłączone jest wejście do układu darlingtona (ULN2803) i baza tranzystora (BD681). Łącznie jest 8 takich par by sterować dwoma silnikami krokowymi. Wyjścia obu układów połączone są ze sobą krzyżowo z dwóch linii (jednej sterowanej z CM8870 a drugiej sterowanej z inwertera). Tu mam drugi problem. Przez to, że na emiterze transoptora jest zawsze jakieś dodatnie napięcie, połączone ze sobą wyjścia obu powyższych elementów są ze sobą w niewielkim zwarciu co zmniejsza ostateczne napięcie. Efekt całości jest taki, że napięcie do sterowania silnikami jest za niskie i zmienia się w zależności od konfiguracji sygnałów (zamiast 5V jest 1.17-4.10V).

Najchętniej pozbyłbym się tego inwertera ale nie wiem jak zastąpić jego funkcjonalność.

Przepraszam za banalne pytanie ale nie mogę sam tego znaleźć. Czy są tranzystory które działają odwrotnie, czyli jeśli nie ma napięcia na bramce to przepuszczają prąd pomiędzy kolektorem a emiterem, a gdy jest napięcie na bramce to blokują przepływ prądu?

Może ktoś się zajmował podobnym zagadnieniem i ma inne rozwiązania?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam :607:

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”