Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

regulacja napięcia 9-6V

karambolis8
-
-
Kontaktowanie:
regulacja napięcia 9-6V

Postautor: karambolis8 » 4 sie 2009, o 08:12

Witam.

Chciałbym zrobić prosty regulator obrotów do silnika prądu stałego bazując na schemacie z magazynu Chip. Niestety nie mam pojęcia jak działa LM317T, więc nie wiem jak przerobić układ, aby po podłączeniu do napięcia 9V na wyjściu otrzymywać napięcia z zakresu 9-6V. Proszę o wskazówki.

Moja wiedza z elektroniki jest znikoma - wiem co to rezystor, dioda, tranzystor, ale np. już nie rozumiem dlaczego potencjometr ma 3 nóżki, a nie 2 (wydawało by się, że starczy tylko + i - jak w zwykłym rezystorze). Jeśli ktoś czuje się na siłach, aby wytłumaczyć mi zasadę działania powyższego układu, tak abym sam mógł go zmodyfikować, będę niezmiernie wdzięczny.

Z góry dziękuję za pomoc.

PS. Ten dział wydawał mi się najbardziej odpowiedni dla tego tematu. Jeśli tak nie jest, przepraszam.

Edit: Niestety... tak nie jest. Temat przeniosłem.
Pajączek.
Ostatnio zmieniony 4 sie 2009, o 10:40 przez karambolis8, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kranzio
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: kranzio » 4 sie 2009, o 20:33

Poczytaj TO

karambolis8
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: karambolis8 » 5 sie 2009, o 07:06