Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

zabezpieczenie drzwi Pomocy!

t0716345
-
-
zabezpieczenie drzwi Pomocy!

Postautor: t0716345 » 29 cze 2009, o 23:58

Witam wszystkich,
To mój pierwszy post tutaj i chciałbym prosić Was o radę.
Chciałbym zabezpieczyć drzwi garażowe( zwykłe drzwi, jak na rysunku w załączniku). Mają zamek ale potrzebuję jeszcze jakiegoś zabezpieczenia elektronicznego. Myślałem o czujnikach (takich jak na rysunku). Miały by one informować mnie jak ktoś otworzy drzwi, np więcej niż 5 cm. Informować mogło by mnie to np poprzez pilota (zasięg do 200m) albo smsem (jeśli to możliwe i w miarę nie drogie).
Czy macie pomysły jak to zrobić i czy moglibyście mi pomoc??
Ktoś chce mi ukraść skuter (części i tak już po zabierał, ale jeszcze jeździ..).
Może to być zestaw np. DIY (do it yourself, zestaw do samodzielnego montażu). Byle było w miarę tanie. Nie znam się wcale na elektronice ale może jakoś to sklecę, tylko powiedzcie co potrzebuje żeby to zrobić(np. lutownica, cyna itp.).
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Wklejajcie linki do stron sklepów gdzie mogę kupić części (jeśli to możliwe)
Jeśli był już taki wątek to sorry ale nie chciało mi się szukać (jest 1 w nocy;/)
Pozdrawiam.
Tom

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 30 cze 2009, o 11:08

Jeśli był już taki wątek to sorry ale nie chciało mi się szukać
Ach to lenistwo ;)

Ale do rzeczy, jest wieeele rozwiązań. Od najprostszych -> czujniki krańcowe (np. stykowe), poprzez bariery optoelektroniczne, po wyrafinowane czujniki.

Myślę, że najprostszym z pewnych rozwiązań będzie bariera optoelektroniczna, poszukaj tego hasła, a znajdziesz nawet jakieś gotowe kity. Pamiętaj, że wiązkę możesz odbić np. za pomocą lusterka, a więc tutaj źródło i odbiornik mogą być prawie w tym samym miejscu, zaś wielkośćlusterka (jego długość) wyznaczała by zakres czułości (po jak dużym uchyleniu zadziała).

t0716345
-
-

Postautor: t0716345 » 30 cze 2009, o 21:48

Pajaczek dzięki za odpowiedz,
Dzisiaj miałem więcej czasu i poszperałem trochę.
Poszedłem Twoim tropem i poszukałem coś o barierze optoelektronicznej.
Znalazłem kilka kitów, ale najlepszym chyba jest ten z avt, bo jest tani i podobno nie jest aż tak wadliwy jak kit jabel. Podaje link:
http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/48992/ ... ntazu.html
Nie mogłem jedak znaleźć w necie jak to działa. Wydaje mi się że działa to na zasadzie IR np jeden nadajnik montuje na drzwiach(od środka garażu, lewe drzwi, bo prawe się otwierają) a odbiornik na ścianie i jak ktoś otwiera drzwi to alarm się włącza, tak?
Czy da się do tego podłączyć pilota, który sygnalizował by włączenie alarmu(zasięg ok 200m)? Nigdzie takiego pilota an avt nie znalazłem, a pisać do nich to już kompletna porażka.
Acha no i najważniejsze pytanie, czy ja jako zielony w elektronice ( ale z dużym zapałem:-) to złożę?
Nie mam w ogóle narzędzi do złożenia tego, czy jeden z tych zestawów wystarczy żeby to złożyć czy potrzebuję coś więcej??
1. http://allegro.pl/item651901305_zestaw_ ... groty.html

2. http://allegro.pl/item670847546_zestaw_ ... tanio.html

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 1 lip 2009, o 09:25

Dobrze, że zamieściłeś też posta (poza PW do mnie, w której notabene są błędne linki ;). Dyskutować lepiej w większym gronie, zawsze to więcej pomysłów. Ale do rzeczy.
Nie mogłem jedak znaleźć w necie jak to działa.
Tak jak piszesz, ustawiasz nadajnik tak, by świecił na odbiornik (podczerwieni dodatkowo nie widać gołym okiem). Przerwanie wiązki, czyli np. poruszenie odbiornika czy nadajnika, albo zasłonięcie drogi wiązce, spowoduje włączenie alarmu.
Czy da się do tego podłączyć pilota,
To zależy co masz na myśli z pilotem. Jeśli chodzi Ci o uzbrojenie/rozbrojenie alarmu, to rzeczywiście zwykły pilot, np. adaptacja jakiegoś toru radiowego do alarmu samochodowego. Jeśli o przekazanie alarmu, że ktoś uruchomił, to również taki tor radiowy, tylko trochę inaczej podłączony. Problemem może być tu te 200m, zwykle nie są projektowane na taki zasięg. Znajdziesz jednak na pewno nie jeden projekt radiolinka.

Co do umiejętności i sprzętu: jeśli posiadasz podstawowe umiejętności manualne, oraz jakąś tam wiedzę/chęć do jej zgłębienia, z zakresu elektroniki, to dasz sobie radę. To są proste układy (przynajmniej bariera). Zawsze zamiast pilota możesz podłączyć jakiegoś wyjca - jeśli masz zasilanie w garażu, bo to z baterii może nie wydoić.
Lutownicę jednak wolałbym grzałkową a nie transformatorówkę, raz że tańsza, dwa że bezpieczniejsza dla układów. Fakt... trudniej pilnować temperaturę i trzeba poczekać na nagrzanie.

zbrozw
-
-

Postautor: zbrozw » 1 lip 2009, o 10:22

Witam
Może zastosuj prostsze rozwiązanie np. czujka pasywnej podczerwieni ustawiona na drzwi, styki podłaczone do włacznika dzwonka bezprzewodowego, całośc zasilana z małego zasilacz +12V. Na pewno będzie działało, a zasięg dzonka powinien wystarczyc, niektóre modele maja całkiem spory.

PS. Można odpuścic sobie lutownice... :637:

t0716345
-
-

Postautor: t0716345 » 1 lip 2009, o 11:27

zbrozw, ta czujka pasywnej podczerwieni to świetny pomysł :-)
Znalazłem np taką na allegro za 1.99 zł:
http://allegro.pl/item665282990_bezprze ... okien.html

pajaczek, dużo czytałem o elektronice przez te dwa dni i mi się spodobało :-) hehe może będę miał nowe hobby :-). Chcę spróbować swoich sił i kupuje ten zestaw bariery z avt co pokazywałem. Myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie bardzo głośny alarm, wiec mam jeszcze jedno pytanie co zrobić żeby taką barierę ulepszyć, żeby wyła na pół miasta ;-).

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi!!

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 1 lip 2009, o 13:45

pytanie co zrobić żeby taką barierę ulepszyć, żeby wyła na pół miasta
Co prawda porada będzie wbrew mojemu ostatniemu doświadczeniu, ale na szczęście mieszkasz daaaaleko ;) Bariera, jak i dowolny inny alarm ma jakieś wyjście, zamiast podłączać pod to oryginalny brzęczyk/głośniczek, podłącz przekaźnik, który będzie załączał dowolną zewnętrzną syrenę. Wówczas jesteś prawie nieograniczony jeśli idzie o głośność.

A dlaczego wbrew moim doświadczeniom? Bo taki głośny alarm bywa cholernie denerwujący, zwłaszcza jak ktoś zostawi go samopas, bez nadzoru.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”