Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTranzystor PNP
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Witam. Jestem nowy chodze do 1 klasy technikum elektronicznego . Na jutro mam zadanie na podstawy elektroniki opisać dzialanie tranzystora PNP +rysunek jak te prady leca itp. O tranzystorze NPN mam napisane zdazylismy omowic na lekcji ale niestety o PNP nie . szukalem w necie i nic. Moglby ktos w 2 3 zdaniach napisac czym sie rozni od NPN?? i rysunek? . Bo z tego co udalo mi sie znalezc prawie sa takie same . Prosilbym o opisanie jak dziala , prady w PNP + rysunek , gdzie jest emiter, baza i kolektor czy sie zmienia polozenie . W NPN bylo ze Emiter mial za zadanie emitowac zrodlo pradu , baza ma sterowac ruchem elektronow a kolektor ma za zadanie zbierac te elektrony. Potem mam zeby doprowadzic do przeplywu pradu nalezy przylazyc napiecie E1 miedzy emiter , baze takie by zniesc bariere Ub. Wiec prosilbym o opisanie troche chociaz tego PNP jak dziala z Gory dziekuje!
-
- -
Nieee no bez jaj, że nie ma w necie. A na elportalu szukał? http://elportal.pl/index.php?module=Con ... 60&meid=13
-
- -
Są oba, choć przeplecione (nie ma wyraźnego powodu by tłumaczyć zasadę jakoś odrębnie), zwłaszcza na niższym poziomie.
A ogólnie temat skomentuję tak "Wyniki 1 - 10 spośród około 1,030 dla zapytania zasada działania tranzystora pnp. (Znaleziono w 0.28 sek.) "
Ps. Jak na przyszłość chcesz być poważniej traktowany, to o ew. pomoc zwróć się tydzień (miesiąc) wcześniej, a nie "na jutro potrzebuje... a tu północ za pasem...".
Pps. Podałbym Ci co najmniej kilka książek, ale pewnie i tak nie trafisz do biblioteki, a nawet jeśli to już za późno będzie by na jutro cokolwiek opracować.
A ogólnie temat skomentuję tak "Wyniki 1 - 10 spośród około 1,030 dla zapytania zasada działania tranzystora pnp. (Znaleziono w 0.28 sek.) "
Ps. Jak na przyszłość chcesz być poważniej traktowany, to o ew. pomoc zwróć się tydzień (miesiąc) wcześniej, a nie "na jutro potrzebuje... a tu północ za pasem...".
Pps. Podałbym Ci co najmniej kilka książek, ale pewnie i tak nie trafisz do biblioteki, a nawet jeśli to już za późno będzie by na jutro cokolwiek opracować.
Nie dałbym głowy, że nigdzie nie wyjdzie jakaś bzdurka (lub raczej jakaś niejasność wymagająca omówienia), ale na 90 lub więcej procent wydaje się, że wystarczy w opisie dotyczącym tranzystora NPN zamienić WSZĘDZIE wzajemnie typ N z typem P, elektrony z dziurami, plus z minusem, oraz na schemacie odwrócić wszystkie strzałki napięć i prądów, włącznie z kierunkiem strzałki w symbolu tranzystora (a jeśli jest symbol baterii, to konsekwentnie również odwrócić kierunek podłączenia baterii).
Powodzenia.
Powodzenia.
Do poczytania:
http://www.ise.pw.edu.pl/~burd/dz-bjt.pdf
Nie przejmuj się, że opis dotyczy struktury NPN. Jeżeli zrozumiesz sens, to bez problemu rozpiszesz sobie analogiczny opis do tranzystora PNP.
--
MDz
http://www.ise.pw.edu.pl/~burd/dz-bjt.pdf
Nie przejmuj się, że opis dotyczy struktury NPN. Jeżeli zrozumiesz sens, to bez problemu rozpiszesz sobie analogiczny opis do tranzystora PNP.
--
MDz