HEJ!
W tej dziedzinie jestem początkujący ale mam pytanie/temat :
:632: Otóż:
Wszystkie monitory czy telewizory migają z pewną techniczną częstotliwością. Kiedyś była taka moda na telewizory 100Hz - dzisiaj wszystko o tej częstotliwości ucichło i zniknęło. Mniejsza częstotliwość szkodliwie działa na nerwy u człowieka i jest przez to szkodliwa dla zdrowia. Ja nietstety muszę pracować na komputerze z monitorem LCD 21' często i dłużej niż kilka godzin dziennie, dlatego przydałby mi się monitor z tą bardziej zdrową częstotliwością (powyżej 100Hz) Czy ktoś z was może słyszał o takich monitorach LCD? Oczywiście chodzi mi o miganie całego ekranu jako całości a nie poszczególnych pikseli, chodzi mi o [b]szkodlwą częstotliwość światła jakie wysyła ekran[/b]
:614:
Pewnie że oczy i związane z nimi parametry monitorów to ciekawy temat - i jasne że niemam nic przeciw aby i onim pisać ale wydawał mi się on dosyć prosty i o którym jest wiele informacji nawet w reklamach. Natomiast sprawa z tym miganiem np.100Hz jest jednak trudniejsza, ważna (nawet bardzo ważna), szkodliwa, bardziej skomplikowana, często lekceważona i dlatego dość trudno jest znaleźć informacje na ten temat. Często nawet sami sprzedawcy nie wiedzą co za znaczenie ma te 100Hz w LCD. Gdy dziś zapytałem jednego o ten parametr potrafił tylko odpowiedzieć że te poprzednie zostawiają smugi a ten ze 100Hz nie zostawia. I na tym się jego wiedza skończyła. Nawet rozszeżając ten temat do telewizorów LCD to jak tamte mogą zostawiać smugi a te nie? Przecież musiałby nadchodzić obraz przez antenę lub jakąś inną drogą z tą częstotliwością a przecież tak nie jest. Przecież sam telewizor nie będzie rozpoznawał i rozróżniał piłki lub innych elementów na obrazie... Przecież gdy odbieramy ten tvp1 to przy tej 100Hz telewizora obraz z anteny bedzie sie nakładał i powtarzał... Czy się mylę? Niech mi ktoś podpowie albo wskarze źródło gdzie mogę znaleźć informacje...
:632:
------------------
Teraz trochę zaczepek LCD ... niestety rzeczywiście tanie nie znaczy dobre ... Częstotliwość odświeżania (60-75)? hmm pewnie dla was to dziwnie, ale nie ma wpływu na sam efekt pracy, elementem który bierzemy pod uwagę to tylko czas reakcji matrycy (2-5ms) czyli czas regulacji filtrów, ponieważ piksel nie świeci tylko służy jako filtr przepuszczający światło, piksel to 3 subpiksele RGB, a światło zapewnia lampa fluoroscencyjna z tyłu filtrów, wadą jest to, że w zasadzie kolor czarny nie istnieje, no alternatywą sa OLEDy... ale o ile wiem to już jest następna technologia. Określiłbym ten parametr jako odpowiednik odświeżania w CRT 100Hz.
--------------------
:632:
[/b]

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTelewizor LCD 100Hz
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
A że tak zapytam... co właściwie ma wnosić ten post. Naprawdę nie wiem czy się pytasz, czy stwierdzasz... czy też szukasz potwierdzenia swoich teorii. Strasznie chaotyczny skład, niespójne fragmenty.
Zaś w tematyce... LCD to nie CRT, tu nie ma 100Hz monitorów/telewizorów. Nic więc dziwnego, że sprzedawcy nie wiedzą za bardzo o co pytasz ;P
W telewizorach CRT/100Hz nie chodziło wcale o tak dużą zmienność obrazów. Cała zabawa polega na oszukaniu oka ludzkiego, które obrazy powyżej kilkunastu Hz zaczyna postrzegać jako płynnie zmieniające się.
Jak chcesz jakiś więcej informacji czy porad, to proszę Cie bardzo: składniej i do rzeczy.
Zaś w tematyce... LCD to nie CRT, tu nie ma 100Hz monitorów/telewizorów. Nic więc dziwnego, że sprzedawcy nie wiedzą za bardzo o co pytasz ;P
W telewizorach CRT/100Hz nie chodziło wcale o tak dużą zmienność obrazów. Cała zabawa polega na oszukaniu oka ludzkiego, które obrazy powyżej kilkunastu Hz zaczyna postrzegać jako płynnie zmieniające się.
Jak chcesz jakiś więcej informacji czy porad, to proszę Cie bardzo: składniej i do rzeczy.