Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Pomoc przy podłączeniu kabelków

rodis
-
-
Pomoc przy podłączeniu kabelków

Postautor: rodis » 3 kwie 2009, o 10:44

Witam serdecznie.

Mam problem z kablem od kanapy składanej elektrycznie. Kupiona była okazyjnie i od chwili zakupu połączenie kabla nie było fabryczne. Ostatnio układ zaczął szwankować i postanowiłem zobaczyć czy któryś z kabli się po prostu nie odłączył. Moim oczom ukazało się to:

Obrazek

kabel od kanapy jest 6cio żyłowy(biały, czerwony, żółty, zielony, brązowy i czarny),

a z kolei kabel od pilota jest 3 żyłowy(czerwony, niebieski żółty)

Obrazek

Czy ktoś mógłby mi pomóc w odpowiednim połączeniu wszystkiego żeby chodziło bez zarzutu? Byłbym bardzo wdzięczny. :598:

Marian B
-
-

Postautor: Marian B » 3 kwie 2009, o 11:30

Takie pytanie można zadać producentowi kanapy, gdyż posiada on dokumentację tego wyrobu, i z pewnością ma shemat, a nawet opis podłączenia przewodów wg. kolorów.
Poprostu, trzeba zadać sobie trudu, zaglądnąć do silnika/silników , i narysować sobie schemat połączeń, i po problemie. Nikt na forum nie jest jasnowidzem, aby rozwiązać problem bez żadnych danych.

rodis
-
-

Postautor: rodis » 3 kwie 2009, o 11:52

Ja tutaj nikogo nie posądzam o jasnowidzenie, zadałem pytanie czy ktoś może mi pomóc. Myślałem że kolory dają jakieś wskazówki odnośnie podłączenia, ale skoro nie to muszę szukać innego rozwiązania. Narysować schemat mówisz? Skoro bym to potrafił, to nie zadawał bym takich lamerskich pytań, nie sądzisz? Niestety nie ma żadnego schematu ani dokumentów od producenta.

Rozwiązanie znalezione przez autora tematu po 30 min:

A tak na przyszłość, jakby ktoś Ci musiał znów zadawać głupie pytania i przeszkadzać Ci w Twojej egzystencji to: czerwony+czerwony, żółty+żółty, zielony+niebieski i działa :598:

Chcesz liczyć na kogoś, licz na siebie...

Pozdrawiam :607:

Edited: Scalenie postów.
Pajączek.

Możesz na mnie liczyć...
..................kalkulator.
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2009, o 14:08 przez rodis, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 3 kwie 2009, o 22:34

Witam.

Uważam, że Marian B ma rację - z Twojego opisu ciężko było cokolwiek wywnioskować...
Nawet te zdjęcia nam nic nie mówią - to jakbym zrobił zdjęcie telewizora i zapytał się: "co to mogło się tam popsuć?"

Jednak Twój geniusz sprawił, że sam doszedłeś do tego jak to naprawić.

Szkoda tylko, że nie rozumiesz idei takich for.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”