Witam,
chciałbym przed stabilizatorem 7805 wrzucić filtr przeciwzakłóceniowy C-L-C wykorzystując dławik. Czy jedną cewkę wrzucić na + zasilania a drugą na - zasilania?
Czy wykorzystać tylko dławik z jedną cewką?
Mam na myśli tego typu dławiki z TME ->
->
Pozdrawiam

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięFiltr przeciwzakłóceniowy.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
No więc zbudowałem sobie układzik z wykorzystaniem modułu Ethernetowego NM7010A.
Oparłem to na AVT-956. W kompilatorze Bascoma są gotowe przykłady dla tego układu.
Problem w tym, że gdy układ nawiąże połączenie, to użycie lutownicy transformatorowej powoduje rozłączenie się układu. Wygląda to tak, jakby sam mikrokontroler nie restartował się, bo nie pokazuje mi się na LCD tekst który zawarłem sobie na samym początku. Tak jakby wylatywał sam moduł Ethernetowy. "Klikanie" lutownicą powoduje rozłączanie się układu. Dlatego pomyślałem o jakimś filtrze. A jak wpiąć taką diodę? Jaki byłby jej symbol?
Dziękuję i pozdrawiam
Oparłem to na AVT-956. W kompilatorze Bascoma są gotowe przykłady dla tego układu.
Problem w tym, że gdy układ nawiąże połączenie, to użycie lutownicy transformatorowej powoduje rozłączenie się układu. Wygląda to tak, jakby sam mikrokontroler nie restartował się, bo nie pokazuje mi się na LCD tekst który zawarłem sobie na samym początku. Tak jakby wylatywał sam moduł Ethernetowy. "Klikanie" lutownicą powoduje rozłączanie się układu. Dlatego pomyślałem o jakimś filtrze. A jak wpiąć taką diodę? Jaki byłby jej symbol?
Dziękuję i pozdrawiam
Dałeś ceramiki 100nF na wejście i wyjście stabilizatora?
Jaką pojemność kondensatora filtrującego dałeś po mostku prostującym i jaką po stabilizatorze?
Na wyjście stabilizatora dodajesz diodę równolegle czyli katoda do + a anoda do - zabezpieczy ona układ przed pikami z sieci. Na początek możesz spróbować 1N4148.
Jaką pojemność kondensatora filtrującego dałeś po mostku prostującym i jaką po stabilizatorze?
Na wyjście stabilizatora dodajesz diodę równolegle czyli katoda do + a anoda do - zabezpieczy ona układ przed pikami z sieci. Na początek możesz spróbować 1N4148.
-
- -
Przed i po stabilizatorze 7805 dałem kondensatory 100nF. Do tego po 7805 100uF. Oprócz tego każda kostka ma przy nóżce zasilającej ma swoje 100nF.
Zastanawiam się nad wyrzuceniem 7805 i zastąpieniem go LM2576.
Co jeszcze mógłbym dołożyć, żeby w miarę jak najbardziej odfiltrować zasilanie
A ten filtr CLC o którym pytałem na samym początku??
Dziękuję i pozdrawiam
Zastanawiam się nad wyrzuceniem 7805 i zastąpieniem go LM2576.
Co jeszcze mógłbym dołożyć, żeby w miarę jak najbardziej odfiltrować zasilanie

A ten filtr CLC o którym pytałem na samym początku??
Dziękuję i pozdrawiam
Filtr CLC możesz zrobić, ale po co komplikować układ?
Spróbuj najpierw z tą diodą jak Ci pisałem. Albo przed (lub po) stabilizatorze zastosuj dławik osiowy.
Najpierw zrób najprostsze czynności, bo to są groszowe sprawy a mogą rozwiązać Twój problem.
Możesz też pokusić się o dławik ferrytowy - znajdziesz to w złomie elektronicznym - dławiki i szybkie diody też zresztą, koraliki ferrytowe itp. pokombinuj trochę nic nie stracisz a praktyka się przyda :)
A jak już chcesz inny stabilizator to proszę:
(na wejście lepiej dać 470-1000µF)
Dławiki i diody możesz dostać np. tutaj:
http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.p ... ch%3D330uH
Spróbuj najpierw z tą diodą jak Ci pisałem. Albo przed (lub po) stabilizatorze zastosuj dławik osiowy.
Najpierw zrób najprostsze czynności, bo to są groszowe sprawy a mogą rozwiązać Twój problem.
Możesz też pokusić się o dławik ferrytowy - znajdziesz to w złomie elektronicznym - dławiki i szybkie diody też zresztą, koraliki ferrytowe itp. pokombinuj trochę nic nie stracisz a praktyka się przyda :)
A jak już chcesz inny stabilizator to proszę:
(na wejście lepiej dać 470-1000µF)
Dławiki i diody możesz dostać np. tutaj:
http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.p ... ch%3D330uH
- Załączniki
-
- lm2575_182.gif (8KiB)Przejrzano 2921 razy