Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Zasilacz 3V z portu USB - użyć LM / diody ? Proszę o pomoc!!

skaktus
-
-
Zasilacz 3V z portu USB - użyć LM / diody ? Proszę o pomoc!!

Postautor: skaktus » 5 lut 2009, o 15:08

Witam. Mam zasilacz samochodowy dający 5V i 2A jako port usb. Chcę tym zasilać ładowarkę do akku, która pobiera maksymalnie 3A, ale na średnim biegu nie więcej niż 2A przy napięciu 2,8 V. Konkretnie chodzi mi tutaj o znaną BC700.

Teraz moje pytanie - czym zbić najlepiej napięcie do 3V ? Myślalem o 2 diodach prostowniczych danych w szereg ale nie bardzo mi się to widzi, choć może to też jest dobre.

Potem zastanawiałem się nad LM350 jako zbicie napięcia - co o tym myślicie ?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam !!

Awatar użytkownika
Medicus
-
-

Postautor: Medicus » 6 lut 2009, o 17:17

A nie lepiej pogrzebać przy samym zasilaczu i obniżyć mu napięcie?
Pewno wykonany jest jako DC/Dc step down więc będzie prosto uzyskać wymagane napięcie

skaktus
-
-

Postautor: skaktus » 9 lut 2009, o 14:31

Gdybym wiedział co i jak to bym już dawno pogrzebał, ale takiej wiedzy nie posiadam.

Awatar użytkownika
almatea
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: almatea » 11 lut 2009, o 09:32

Sprawdź sobie najpierw, czy LM350 nie preferuje na wejściu napięć min. 7V.
Te 5V może okazać się za mało, chociaż LM317 pracuje nawet stabilnie przy niewielkich prądach.

A dlaczego nie wykorzystasz +12V z zapalniczki samochodowej czy innego miejsca instalacji pokładowej? Tylko w tym przypadku odradzam LM350 (no chyba, że chcesz sobie zrobić dodatkowe ogrzewanie w samochodzie albo na miejscu pasażera posadzić radiator) :) Troszkę może przesadziłem, ale osobiście proponuję Ci LM2576-ADJ.
Stabilizatorek impulsowy 3A. Na pewno nie będziesz miał aż takich problemów z odprowadzaniem ciepła.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Medicus
-
-

Postautor: Medicus » 11 lut 2009, o 20:45

...
A dlaczego nie wykorzystasz +12V z zapalniczki samochodowej czy innego miejsca instalacji pokładowej? ...
no właśnie, dlaczego? po co ci ten zasilacz który masz skoro w ogóle nie rozwiązuje problemu, w wręcz sprawia kłopot z doborze rozsądnego rozwiązania.
Łacz się tym LM na 12V i zimą jak znalazł dodatkowe ciepełko :598:

skaktus
-
-

Postautor: skaktus » 13 lut 2009, o 11:57

Zasilacz komputerowy chcę wykorzystać dlatego że w trasie będę cały czas używał laptopa który będzie zasilany cały czas z zasilacza samochodowego, a że ten posiada wyjście USB jest to równoznaczne z mniejszą ilością kabli a co za tym idzie z bałąganem.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”