Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

przerwornik śwatło na napięcie tslr257

kermit48
-
-
przerwornik śwatło na napięcie tslr257

Postautor: kermit48 » 8 gru 2008, o 20:42

witam

nie wiem czy ktoś spotkał się z takim przetwornikiem światło napięcie: TSLR257?? jest to fotodioda z wbudowanym wzmacniaczem operacyjnym i filtrem na kolor czerwony?? tylko, że w czasie dnia daje mi maksymalne napięcie. a myślałem, że będzie się zmieniać jeśli będę oświecał to diodą LED?? może macie pomysły jak to zrobić, żeby napięcie wyjściowe zmieniało się wraz ze zmianą oświetlenia przetwornika??

Pozdrawiam

viajero
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: viajero » 8 gru 2008, o 23:22

To jest czujnik światła o kolorze czerwonym. Reaguje na światło o długości od około 580 do 700 nm (szczyt przypada na jakieś 630 nm). Powinien reagować no oświetlenie odpowiednią, czerwoną diodą. Może coś z diodą LED, którą świecisz? Może nie ta długość fali światła?

kermit48
-
-

Postautor: kermit48 » 8 gru 2008, o 23:29

dzięki za zainteresowanie i odpowiedź
z diodą jest wszystko oki. problem jest taki że przetwornik powinien dawać napięcie z zakresu 0 - 5V. i myslałem ze będzie dawał max napięcie gdy na niego poświecę jakąś czerwoną diodą, lub wskaźnikiem laserowym, a on daje maxa przy świetle dziennym. Może mój przetwornik jest uszkodzony, sam nie wiem...

Pozdrawiam

viajero
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: viajero » 8 gru 2008, o 23:34

Jedną ze składowych światła białego jest czerwone. Obawiam się, że przy oświetleniu światłem słonecznym lub żarówką czujnik po prostu wybierze sobie składową i zadziała. Ja używałem tego typu czujników w zaciemnieniu, w niezbyt dużej odległości. Spróbuj, czy czujnik zareaguje np. na diodę zieloną (w zaciemnieniu), potem białą i wszystko będzie jasne. Pamiętam jak kiedyś miałem problem z czujnikiem podczerwieni, który reagował na gasnącą żarówkę... :)

kermit48
-
-

Postautor: kermit48 » 9 gru 2008, o 04:38

a jest jakieś wyjście z powyższej sytuacji?? myslałem żeby włożyć przetwornik w jakąś rurkę żeby mniej światła docierało, albo o jakimś szarym filtrze, żeby tłumił, da się jakoś zrobić, żeby użyć tego przetwornika, a nie kupować nic nowego?? zamierzeniem moim było żeby w zależności od oświetlenia laserkiem zmieniała się wartość na wyjściu. Myślałem o dniu, ale jak widzę dobra będzie też noc;)) tylko pytanie czy da się tak zrobić??

Pozdrawiam

Marian B
-
-

Postautor: Marian B » 9 gru 2008, o 12:09

Rozwiązaniem problemu jest odpowiednia modulacja sygnału sterującego (świetlnego) nawet w najprostszy sposób, np. przebiegiem prostokątnym o częstotliwości kilku kHz, oraz "lekkie" przysłonięcie/ukierunkowanie odbiornika. W odbiorniku musi być odpowiedni detektor reagujący na tą częstotliwość.
Typowy przykład takiego rozwiązania, to np. sterowanie telewizorem. Wszystko tam działa nawet wtedy gdy telewizor stoi przy oknie w pełnym słońcu.

viajero
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: viajero » 9 gru 2008, o 15:07

Dokładnie. Jakakolwiek modulacja / demodulacja załatwi sprawę.

kermit48
-
-

Postautor: kermit48 » 9 gru 2008, o 20:17

dzięki za wszystkie odpowiedzi, jednak zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, jak działają mierniki np mocy lasera, wydaje mi się, ze świeci się po prostu w takie urządzonko i już mamy wynik, nie potrzeba modulacji

Mam pytanie jeśli ten przetwornik zastosuje w nocy i nie będę dostarczał całego światła na przetwornik, tylko jego część?? czy wtedy jest szansa, że na wyjściu będę miał napięcie proporcjonalne od natężenia światła??

Pozdrawiam

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”