Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Przetwornica do samochodowego wzmacniacza.

ProLight
-
-
Przetwornica do samochodowego wzmacniacza.

Postautor: ProLight » 9 paź 2008, o 18:01

Witam wszystkich serdecznie, jestem nowy na forum a to mój pierwszy post:)

Drodzy Koledzy mam problem z przetwornicą do samochodowego wzmacniacza:(
iNiestety nie potrafie nawijać trafek (nie potrafie i nawet sie za to nie zabieram bo wiem że i tak źle to zrobie, szkoda tylko czasu i ewentualnie spalonych czesci)
Znalazłem dużo różnych projektow miedzy innymi od Kolegi MDCS, pisał nawet że można u niego zamówić odpowiedie trafka to napisalem do niego i wyslal mi cennik kilka tyg później wyslalem zamowienie i cisza nie dostalem zadnej odpowiedzi probowalem pisac kilka razy i nic:(
Chcialem poskladać dwa wzmacniacze
1. To ten na trafku od zasilacza ATX tylko trafka jakie znalazłem mają tylko jeden "odwlok" i nie wiem czy to trafko sie nadaje? (mają wyprowadzony jeden taki warkocz nmiedzianych drucikow z rdzenia {chyba to jest masa?})
Ten schemat przetwornicy na MCDS nie bardzo do mnie trafia i niestety nie potrafie nigdzie kupić: MN3101, wiec nie da rady tego poskładać, ewentualnie jak by ktoś znał dobry schemat z wykorzystaniem trafka od ATX?

2. Drugi jaki chciałbym poskładać to ten 240W :617: Tylko znów mam problem z odpowiednim trafkiem do przetwornicy:(

Dlatego mam proźbe do Was czy może Któryś z Kolegów nie nawiną by mi trafka potrzebnego do zbudowania przetwornicy pod wzmacniacz 240W i pod wzmacniacz 2x100W? (chyba ze ten z ATX bedzie pasował bez przewijania?) Ewentualnie gdzie mógłbym kupić takie trafo?

Link do stronki Kolegi MDCS:
http://mdcs.elektroda.net/car100w/car100w.html
http://mdcs.elektroda.net/trafo/trafonew.html

Serdecznie Pozdrawiam ProLight

kuczus
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: kuczus » 7 gru 2008, o 20:29

Witam, pomimo tego że tu nikt dawno nie pisał, a mnie dawno nie było tu na forum, postaram Ci się trochę rozjaśnij tor patrzenia. Ja osobiście nie polecam robienia tej przetwornicy MDCS'a. Sam przekonałem się w 100% co do przetwornicy Irka Piworskiego. Jest równie prostą przetwornicą, działającą na TL494, wszystkie elementy są łatwo dostępne. Przetwornica ma w sobie zabezpieczenia pod i nad napięciowe, które uchronią Twój akumulator przed nadmiernym wyładowaniem. Sam osobiście ją testowałem u mnie na warsztacie i muszę powiedzieć że wypadła znakomicie. Jest naprawdę bardzo dobrze opisana w artykule który zamieszczę niżej. Jest tam bardzo dokładny opis sposobu nawinięcia takiego transformatora, (MDCS chce za takie trafka ok 40zł o ile pamiętam, a koszt który Cię wyniesie jeśli sam tego dokonasz będzie w granicy max 20zł) Jeśli zdecydujesz się sam nawijać, to podeślę tutaj kilka zdjęć które wykonałem podczas nawijania mojego transformatorka. Naprawdę nie jest to takie trudne jak się wydaje:) poniżej artykuł w załączniku
Załączniki
AVT2732-zasilacz irka!!!.rar
(426.63KiB)Pobrany 264 razy

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”