Warunki:
Komputer - serwer włącza się rano o danej godzinie w dni robocze grając na pobudkę stacje internetowe. Do komputera podłączony sprzęt grający wieża. Pobiera dużo prądu w "trybie oczekiwania" przez noc dlatego ma się rano włączyć z komputerem. Komputer znajduje się kilka metrów od wieży. Po domu chodzi pies, dlatego nie mogę wykorzystać linki/ramienia który wysunie CDROM i uderzy w przycisk power wieży.
Wieża niestety nie włącza się sama po podłączeniu prądu. Wieża może się włączyć o zadanej godzinie sama ale do wyboru jest: radio, cd, kaseta magnetofonowa. A ja mam sygnał VDP (czyli zewnętrzne źródło) - chinch - minijack. Nie potrafię podłączyć się do magnetofonu ponieważ wieża jest segmentowa i podłączona jest z pozostałymi segmentami taśmą na zewnątrz obudowy (podobna jak do dysków twardych). Nigdzie nie ma na sieci oznaczeń do tego sprzętu. Sprzęt pochodzi z japoni był kiedyś bardzo drogi, po dobrych kilku latach teraz kilka wart stówek.
Do wieży cięzko się dostać ponieważ ma uszkodzone zapieczone/urwane gwinty z 2 śrubami. Ale jeśli nie będzie wyjścia innego niż podpięcie się pod przycisk to jakoś wyszarpię. Stąd stwierdziłem, że coś mechanicznego (taran, kulka uderzająca w przycisk power) będzie najszybsza do zrobienia. W przypadku układu mechanicznego dość trudno będzie mi przymocować go do przodu. Pojutrze kupuję wiertło i dostanę się do POWER w obudowie.
Komputer - serwer jest w standardzie ATX, ma wolny COM i LPT, budzi go router WIFI chodzący 24h poprzez wake-on-lan o zadanych porach w niektóre dni. Router ma jeszcze wolny porte ARJ45. Router działa na linuksie na sofcie Tomato. W kompie 2 USB obecnie zajęte (klawiatura i bluetooth) wolałbym 5V/12V z zasilacza. Komputer medialny nie posiada monitora (zamknięty w szafie) jest kontrolowany przez pilota od wieży (czujka IRDA COM), przez telefon komórkowy (bluetooth USB) i przez sieć LAN z innego komputera.

Zdjęcie pacjentów (przycisk power - drugi segment od góry po lewej stronie prostokątny przycisk) oraz taśmy sygnałowe. Komputer specjalnie wyciszony desktop - o zmiejszonym poborze prądu bez monitora zamknięty w szafie. Udostępnia zasoby w sieci, ściąga dane na potężny dysk, działa jako sprzęt grający muzykę, wszechstronnie sterowany.