Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Układ wciskający w radiu przycisk POWER o tej samej godz

Awatar użytkownika
8850
-
-
Układ wciskający w radiu przycisk POWER o tej samej godz

Postautor: 8850 » 4 lis 2008, o 16:07

Potrzebuję układ mechaniczny lub elektroniczny który o danej godzinie codzinnie będzie wciskał/uderzał w przycisk POWER w sprzęcie grającym aby go włączyć. Przycisk power jest dość czuły - samo pstrykcięcie palcem uruchomi sprzęt. Wieża po włączeniu do prądu sama się nie uruchomi. Do dyspozycji mam komputer jako źródło sterowania. Jakie macie pomysły?

Warunki:
Komputer - serwer włącza się rano o danej godzinie w dni robocze grając na pobudkę stacje internetowe. Do komputera podłączony sprzęt grający wieża. Pobiera dużo prądu w "trybie oczekiwania" przez noc dlatego ma się rano włączyć z komputerem. Komputer znajduje się kilka metrów od wieży. Po domu chodzi pies, dlatego nie mogę wykorzystać linki/ramienia który wysunie CDROM i uderzy w przycisk power wieży.

Wieża niestety nie włącza się sama po podłączeniu prądu. Wieża może się włączyć o zadanej godzinie sama ale do wyboru jest: radio, cd, kaseta magnetofonowa. A ja mam sygnał VDP (czyli zewnętrzne źródło) - chinch - minijack. Nie potrafię podłączyć się do magnetofonu ponieważ wieża jest segmentowa i podłączona jest z pozostałymi segmentami taśmą na zewnątrz obudowy (podobna jak do dysków twardych). Nigdzie nie ma na sieci oznaczeń do tego sprzętu. Sprzęt pochodzi z japoni był kiedyś bardzo drogi, po dobrych kilku latach teraz kilka wart stówek.

Do wieży cięzko się dostać ponieważ ma uszkodzone zapieczone/urwane gwinty z 2 śrubami. Ale jeśli nie będzie wyjścia innego niż podpięcie się pod przycisk to jakoś wyszarpię. Stąd stwierdziłem, że coś mechanicznego (taran, kulka uderzająca w przycisk power) będzie najszybsza do zrobienia. W przypadku układu mechanicznego dość trudno będzie mi przymocować go do przodu. Pojutrze kupuję wiertło i dostanę się do POWER w obudowie.

Komputer - serwer jest w standardzie ATX, ma wolny COM i LPT, budzi go router WIFI chodzący 24h poprzez wake-on-lan o zadanych porach w niektóre dni. Router ma jeszcze wolny porte ARJ45. Router działa na linuksie na sofcie Tomato. W kompie 2 USB obecnie zajęte (klawiatura i bluetooth) wolałbym 5V/12V z zasilacza. Komputer medialny nie posiada monitora (zamknięty w szafie) jest kontrolowany przez pilota od wieży (czujka IRDA COM), przez telefon komórkowy (bluetooth USB) i przez sieć LAN z innego komputera.

Obrazek, Obrazek, Obrazek
Zdjęcie pacjentów (przycisk power - drugi segment od góry po lewej stronie prostokątny przycisk) oraz taśmy sygnałowe. Komputer specjalnie wyciszony desktop - o zmiejszonym poborze prądu bez monitora zamknięty w szafie. Udostępnia zasoby w sieci, ściąga dane na potężny dysk, działa jako sprzęt grający muzykę, wszechstronnie sterowany.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 4 lis 2008, o 19:35

Komputer znajduje się kilka metrów od wieży. Po domu chodzi pies, dlatego nie mogę wykorzystać linki/ramienia który wysunie CDROM i uderzy w przycisk power wieży.
(...)
Stąd stwierdziłem, że coś mechanicznego (taran, kulka uderzająca w przycisk power) będzie najszybsza do zrobienia. W przypadku układu mechanicznego dość trudno będzie mi przymocować go do przodu. Pojutrze kupuję wiertło i dostanę się do POWER w obudowie.
Obejrzyj reklamę 36,6 może coś Ci przyjdzie do głowy.

A poważniej,
Do wieży cięzko się dostać ponieważ ma uszkodzone zapieczone/urwane gwinty z 2 śrubami. Ale jeśli nie będzie wyjścia innego niż podpięcie się pod przycisk to jakoś wyszarpię.
Jak już dostaniesz się do środka, a przynajmniej w okolice przycisku włączającego, to pomyślimy co dalej. Najprościej dla laika byłoby chyba zastosować dostępne w handlu automatyczne włączniki czasowe (takie we wtyczce), i takim sterować przekaźnik (skoro samo podłączenie do prądu nie przyniesie efektu), przekaźnik zaś zwierałby (bo zapewne jest to ten sygnał) odpowiedni włącznik. No ale jeśli jesteś ambitny i elektronika Ci nie obca?? to może wymyślimy coś... ładniejszego ;)

Awatar użytkownika
8850
-
-

Postautor: 8850 » 4 lis 2008, o 23:20

Włączniki automatyczne na wtyczce są drogie, poza tym nie sprawdzą się, bo jak napisałem wyżej wieża nie włączy się jeśli podłączy się prąd. Szukam innego rozwiązania, już wkrótce dostanę sie do przycisku power od środka

Awatar użytkownika
almatea
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: almatea » 4 lis 2008, o 23:31

Kolega Pajączek nie sugerował podłączenie wyłącznika na zasilanie, tylko wykorzystanie przekaźnika i wpięcie się na wyłącznik do wieży.

P.S. Jeśli chcesz mieć komputer, to nie widzę problemu aby zastosować choćby najprostszy interfejs RS232C czy RS485 na dalsze odległości, albo przy większych funduszach puścić to po Ethernecie. Do tego prosty programik sterujący na serwerze i po krzyku. Przycisk w wieży sterować z przekaźnika.

Awatar użytkownika
8850
-
-

Postautor: 8850 » 5 lis 2008, o 19:47

Właśnie, wtyczka do gniazda (LPT czy COM), program który mi poda impuls na piny i podłączenie do przekaźnika podłączonego do przycisku w wieży. Czy są takie gotowe rozwiązania? Gotowy program? Jaki przekaźnik/układ muszę kupic?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 5 lis 2008, o 21:54

Wyłączniki automatyczne, nieelektronicznie są względnie tanie, kilkanaście zł (12-15 w tych przedziałach widziałem jakiś czas temu, a sądzę że jeszcze staniały po upowszechnieniu elektronicznych).
Przekaźnik... zależy, jeśli miałby być sterowany z wyłącznika automatycznego, to praktycznie dowolny na napięcie sterujące 230V, jeśli z np. RTS portu RS232, to... trzeba by dorobić coś więcej z elektroniki, bo port 232 nie uciągnie przekaźnika (potrzebne min. kilkadziesiąt mA na przyciągnięcie i utrzymanie zaczepu). Podobnie sprawa się ma z wydajnością prądową LPT. A program... napisz sobie coś na RS'a nawet korzystające z sygnału RTS, albo przejrzyj sieć w poszukiwaniu czegoś przykładowego... powinny się znaleźć proste pokazowe programy łatwe do przerobienia.

000andrzej
-
-

Postautor: 000andrzej » 5 lis 2008, o 22:20

... ale zasilanie usb powinno pociąnąć jakiś przekaźnik... port usb włączany jest razem z komputerem, więc włączy też wzmacniacz.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 6 lis 2008, o 21:57

ooo... i to jest ciekawe rozwiązanie ;)

Awatar użytkownika
8850
-
-

Postautor: 8850 » 7 lis 2008, o 21:23

Rozkręciłem wieżę - przycisk POWER to mikrostyk na płycie drukowanej wg. zdjęć które załączam (przód i tył płytki drukowanej). Sorki za niską jakość foto - robione przypadkowym telefonem. Muszę wlutować 2 kabelki do przekaźnika pomiędzy główką zapałki (zaznaczone cienkopisem na czarno) na foto po prawej stronie (tył płytki). Aby wieża włączyła się można wcisnąć mikrostyk i trzymać nadal lub wcisnąć i puścić. Czy to problem dla przekaźnika?

Obrazek, Obrazek

Mam nadzieję, że przekaźnik z parametrami pod USB będzie działać http://www.elportal.pl/pdf/k14/56_13.pdf czyli:
- przekaźnik . . . . . .RM81/5V, RM96/5V lub podobny
- dowolna dioda Schottky’ego, np. BAT84, 1N5817
Albo inaczej: czy mogę z tymi elementami podpiąć układ odrazu pod zasilacza komputerowy na 5V zamiast USB?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 7 lis 2008, o 22:21

Zdjęcia rzeczywiście nieostre, ale i tak widać że jest tam całkiem sporo miejsca do lutowania ;)

Przekaźnik oczywiście może być, wersja 1P albo 1Z, przekaźnik w najprostszej wersji układowej będzie trzymał przez cały czas w którym będzie włączony komputer. Tak właśnie miałem spytać czy to wieży nie będzie przeszkadzać ;) Dioda również jak najbardziej może być, chodzi jedynie o zabezpieczenie źródła napięcia sterującego przekaźnikiem w momencie jego rozwierania. I oczywiście możesz zasilić bezpośrednio z zasilacza.
Powodzenia.

000andrzej
-
-

Postautor: 000andrzej » 7 lis 2008, o 22:31

możesz... zobacz tylko jakie masz przekaźniki i czy za dużo prądu nie pobierają.
Styki wykonawcze podłącz zamiast włącznika. Drugi etap to zrobienie układu, który po załączeniu rozłączy przekaźnik (szkoda prądu).

Awatar użytkownika
8850
-
-

Postautor: 8850 » 8 lis 2008, o 10:18

Aby wieża właczyła się - wciskam mikrostyk power (trzymam nadal wciśnięty cały czas lub go puszczam) i gra muzyka. Aby wieżę wyłączyć - ponownie wykonuję to samo co wyżej.
Wiadomo chciałbym aby wieża grała wtedy kiedy włacza się komputer, kiedy komputer wyłacza się, wyłacza się też wieża. Ale wynika z tego że aby wyłaczyć wieżę układ jeszcze raz musi zrobić zwarcie w mikrostyku.
Panowie, jak teraz przygotować schemat i jakie kupić elementy do lutowania?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 8 lis 2008, o 23:03

2 przekaźniki... nr 1, normalnie rozwarty 2 drożny (dwukanałowy), sterowany w zasilacza komputera. nr 2 normalnie zwarty 1 drożny.

Podłączenie: nr 1 sterowanie podłączasz pod zasilacz komputera i uwaga... przez styki wykonawcze drugiego przekaźnika, pod 1 styki wykonawcze podłączasz przycisk wieży, pod drugie wykonawcze (drugi tor) podłączasz styki sterujące drugiego przekaźnika oraz zasilanie z komputera (tak żeby go aktywować włączeniem zasilania).
nr 2 sterowanie już omówione (wyżej), styki wykonawcze również.

Ps. Można to zmontować również na 1 przekaźniku 2 kanałowym ze stykami typu P (zwieralno-rozwieralnymi, tzn. każdy tor ma 3 wyprowadzenia, jedno jest w stanie zwarcia z którymś z 2 pozostałych).

Edit: Oj... byłem wczoraj chyba rozkojarzony... ;) na tym co opisałem to zrobiłby sie swego rodzaju generator, co dało by efekt włączania i wyłączania wieży :devil: Na szczęście nie zdążyłeś jeszcze tego przeczytać.

Poprawniejszą wersją będzie: 2 przekaźniki, oba 1 kanałowe, 1-wszy normalnie rozłączony, 2-gi normalnie załączony. Podłączenie: sterowanie pierwszego do zasilania z komputera, przez styki wykonawcze drugiego, styki wykonawcze do przycisku w wieży. Drugi sterowanie z zasilacza z włączonym równolegle kondensatorkiem (kilka-kilkadziesiąt uF) i szeregowo rezystorkiem (kondensator-rezystor to układ opóźniający zadziałanie). Wartości C i R zależą od przekaźnika i na początek możesz spróbować 4,7uF i 120-130Ohm (min. 1/4W).
Wada, układ będzie tak jak napisał 000andrzej pobierał cały czas prąd, z drugiej strony będzie to kilkadziesiąt mA.

000andrzej
-
-

Postautor: 000andrzej » 9 lis 2008, o 11:34

pajączek - W mojej wierzy (Philips) jak przyrzymam dłużej przycisk załączania - zaczyna mi się autosprawdzanie wraz z programowaniem tunera. Nie wiem jak w przypdku Twojego układu (jestem wzrokowcem a schematu nima :608: ), ale jak będą styki NC swich będzie cały czas włączony po wyłączeniu zasilania.

Ja bym poszedł w kierunku układu przekaźnika NO, który rozładowuje duży kondensator przy pojawieniu się napięcia i po zaniku.

Awatar użytkownika
8850
-
-

Postautor: 8850 » 9 lis 2008, o 13:03

Ten mikrostyk nie daje mi spokoju, jeszcze raz testowałem przycisk power wieży (Technics SA-EH600):

a) aby włączyć - naciskam i puszczam - gra radio lub
naciskam i trzymam, trzymam cały czas kilkanaście sekund - gra, cały czas gra i tak wciśnięty przycisk mogę trzymać całą wieczność nadal będzie grało. Nic innego się nie dzieje.
UWAGA: Ale w momencie jak trzymam wciśnięty przez ileś tam sekund power, nie mogę w tym samym czasie wcisnąć dowolnego innego przycisku np zmiany stacji czy podbicia basów, bo inny przycisk nie reaguje. Blokada, cholera!
b) aby wyłączyć - robię dokładnie to samo czyli ponownie drugi raz naciskam i puszczam lubnaciskam i trzymam cały czas - przestaje grać - wyłacza się, mogę trzymać dalej wciśnięty.

Zmierzyłem napięcie na pinach przycisku power;
- przy wyłączonej wieży DC 4V, ok. 3mA
- przy włączonej 3,9V ok. 3mA

Czy po tym co się okazało z blokadą pozostałych przycisków trzeba zmienić koncepcję i schemat?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 10 lis 2008, o 11:31

Jeśli układ będzie zbyt skomplikowany do wykonania jak dla mnie to poproszę fachowca ;)

Awatar użytkownika
8850
-
-

Postautor: 8850 » 10 lis 2008, o 22:13

Jeśli układ będzie zbyt skomplikowany do wykonania jak dla mnie to poproszę fachowca ;)

Awatar użytkownika
Medicus
-
-

Postautor: Medicus » 12 lis 2008, o 22:21

zrób sobie generator astabilny na 4538, jest podwójny więc pierwszy wyzwalaj zboczem narastającym a drugi opadającym. Napięcie zasilające weź z 5v stby a wyzwalać będzie +5v usb. Będziesz miał szpilkę zarówno przy właczaniu kompa jak i przy jego wyłaczaniu. Mikrostyk zdubluj równolegle kluczem analogowym np jednym z kluczy 4066 (najlepiej 74HC4066) właczenie klucza realizować będzie wyjście przerzutnika
Aha, albo urzuyjesz 2 pary kluczy albo musisz dać 2 diody 1n4148 aby zsumować wyjścia z obu uniwibratorów
Prawda że proste ? :604:

tU MASZ GOTOWCA:
Załączniki
TARAN.JPG
TARAN :)

Awatar użytkownika
8850
-
-

Postautor: 8850 » 13 lis 2008, o 17:54

Nie rozumiem. Ale spoko za to kumam inną dziedzinę i np. wypowiedzenie: "fragment zlepiepieńca intruzji fakolitowej zintegrowany z laminowaną dewońską fauną bentonitową".
Dzięki Medicus! Zastanowię się teraz nad wykonaniem. :597:

Awatar użytkownika
Medicus
-
-

Postautor: Medicus » 13 lis 2008, o 21:00

To może prościej: uruchom najpierw uniwibrator, dodałem 2 diody abyś widział czy podaje impulsy. Czas trwania impulsu dla R=100k i C=10uF wynosi około 1s więc łatwo je zaobserwować, potem zestyk się rozwiera więc możesz korzystać z innych przycisków wieży, tak jak dodałeś w poprawkach.
W tej wersji zastosowałem kontaktron, równie dobrze możesz dać miniaturowy przekaźnik na 5V. Układ wygodnie umieścić w PC ale wtedy ciągniesz 2 kabelki, jak kontaktron i 4538 podepniesz pod 5V stby wieży to wystarczy ci tylko do wieży doprowadzić kabelek USB
Załączniki
TARAN2.JPG
Z kontaktronem

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”